Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

MEMO

Brussel, 26 juli 2013

Vakantie: nuttige tips voor een zorgeloze zomer

Nu het vakantieseizoen is aangebroken en miljoenen Europeanen plannen hebben om binnen en buiten de Europese Unie op reis te gaan, zou iedere reislustige Europeaan toch een aantal dingen in het achterhoofd moeten houden. Of het nu gaat om een ziektekostenverzekering, het oplossen van conflicten met een touroperator of het reizen met een huisdier, de volgende tips geven een goed beeld van hoe de EU reizigers in de Europese Unie helpt en bijstaat.

Ik ga op reis buiten Europa, maar mijn land heeft op mijn bestemming geen ambassade of consulaat. Wie moet ik contacteren indien ik hulp nodig heb?

Als burger van een lidstaat van de EU ben je automatisch burger van de EU en heb je dus recht op consulaire steun wanneer je je buiten de EU bevindt (ook al heeft je eigen land daar geen vertegenwoordiging). Je kunt hulp vragen op de ambassade of op het consulaat van om het even welke lidstaat wanneer je bijvoorbeeld aangehouden wordt, een zwaar ongeval hebt of belangrijke documenten verliest.

Je hebt tevens recht op bijstand in crisissituaties: EU-lidstaten moeten EU-burgers indien nodig evengoed bijstaan voor evacuatie als hun eigen burgers.

Op de website over consulaire bescherming van de Europese Commissie kan je nagaan of jouw land in het land van je reisbestemming een vertegenwoordiging heeft:
http://ec.europa.eu/consularprotection

Wie moet ik bellen als mijn kind vermist is?

De Europese Unie heeft op het gemeenschappelijke nummer 116000 een hulplijn ingesteld waarop overal in alle lidstaten verdwenen kinderen kunnen worden gemeld. Is je kind vermist, ben je zelf weggelopen of verloren gelopen, of heb je informatie over een vermist kind, dan kan je bellen naar dit nummer en word je doorverbonden met een organisatie die over de nodige ervaring beschikt om steun en praktische begeleiding te bieden, zowel op psychologisch, juridisch als administratief vlak.

Voor meer informatie zie:

http://www.hotline116000.eu/

Tijdens mijn vakantie heb ik problemen gehad met een luchtvaart­maatschappij, een auto­verhuur­bedrijf of een reisorganisatie. Wie kan mij helpen…

… bij annulering of vertraging van vluchten, trein-, bus- of bootreizen?

Wanneer je het slachtoffer wordt van een langdurige vertraging of een annulering heb je op grond van EU-wetgeving inzake passagiersrechten, die het vervoer via lucht-, spoor- en waterwegen en per autobus/autocar omvat, niet alleen recht op redelijke bijstand, maar hoef je ook –als alles tegenzit- niet zelf op te draaien voor de rekening van een hotelkamer. "De EU is nu de eerste regio ter wereld met een volwaardig pakket passagiersrechten voor alle vormen van vervoer," verklaarde vicevoorzitter Kallas bij de start van de nieuwe informatiecampagne over de passagiersrechten. "Maar als de Europese burgers niet weten hoe ze hun rechten kunnen opeisen, blijven deze een dode letter". Bekijk voor je op reis vertrekt de informatie om te weten te komen hoe je je rechten kunt inroepen op luchthavens, in havens en op bus- en treinstations in heel Europa, of download de applicatie voor smartphones.

Welke bijzondere bepalingen zijn van toepassing op reizigers met een beperking?

De EU-wetgeving inzake passagiersrechten is erop gericht personen met een beperking of een verminderde mobiliteit tijdens hun vlieg- of treinreizen tegen discriminatie te beschermen, en hun dezelfde toegang tot mobiliteit te bieden als andere burgers.

Je kunt alle informatie raadplegen via onderstaande links:

vliegtuig: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/nl/03-air.html
trein:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/nl/13-rail.html

Wanneer je met de auto op reis gaat en je in je eigen land recht hebt op het gebruik van parkeerfaciliteiten voor gehandicapten, mag je bovendien met het Europese standaard­model voor parkeerkaarten voor gehandicapten ook in andere landen van de EU gebruik maken van de parkeerfaciliteiten voor gehandicapten.

Meer informatie hierover is te vinden op:
http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Download de applicatie! Zo heb je steeds je rechten op zak.

Als gebruiker van een smartphone kan je de nieuwe applicatie voor passagiersrechten downloaden zodat je op elk ogenblik alle informatie bij de hand hebt.

Downloaden kan via deze link:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/nl/mobile.html

Ik heb een pakketreis geboekt, maar mijn reisbureau is failliet. Kan ik een terugbetaling krijgen?

Door de EU-richtlijn over pakketreizen zijn Europese burgers die op reis gaan beschermd in geval van georganiseerde pakketreizen waarbij ten minste twee van de volgende diensten worden gecombineerd: 1) vervoer, 2) accommodatie of 3) overige toeristische diensten zoals sightseeing (inbegrepen in de prijs van het verkochte pakket).

De richtlijn biedt bescherming op de volgende vlakken: informatie in brochures, het recht om te annuleren zonder extra kosten, aansprakelijkheid voor geleverde diensten (bijv. hotel van te lage categorie) en bescherming in geval van faillissement van een reisorganisatie of een luchtvaartmaatschappij.

Naar aanleiding van nieuwe voorstellen van de Europese Commissie wordt deze bescherming in de toekomst uitgebreid tot vakantiegangers die pakketreizen-op-maat boeken via internet (met modules van één handelaar of van meerdere commercieel verbonden handelaars)(IP/13/663). Zo krijgen 120 miljoen mensen extra bescherming.

Mijn vakantie is mij zo goed bevallen dat ik overweeg om in dat vakantieoord een timeshare te kopen. Welke regels zijn van toepassing?

Dankzij de nieuwe regels die nu in alle lidstaten van de EU van kracht zijn (IP/12/528), moeten timeshare-verkopers hun klanten tijdig gedetailleerde informatie verstrekken, voordat de klant gebonden is door een contract. Tot de verplichte informatie behoren de te betalen prijs, de beschrijving van het product en de precieze periode en duur van het verblijf waarop de consument contractueel recht heeft. Indien de klant dat wenst, moet deze informatie hem in zijn eigen taal worden verstrekt.

Deze regels zorgen er tevens voor dat kopers 14 kalenderdagen bedenktijd hebben waarin zij het contract kunnen herroepen, en dat de verkopers binnen die termijn van de kopers geen voorschot of waarborg mogen vragen. Voordat het contract wordt ondertekend moet de verkoper de koper uitdrukkelijk wijzen op het bestaan van dit herroepingsrecht, de duur van de bedenktijd en het verbod op voorschotten tijdens de bedenktijd.

Torenhoge telefoonrekeningen vreten aan mijn vakantiebudget. Hoe kan ik op reis die kosten beperken?

De EU zorgt dat je bespaart zodra je de grens oversteekt. Nieuwe maatregelen die sinds 1 juli van kracht zijn, zorgen ervoor dat roamingkosten bij een hele reeks mobiele diensten sinds 2007 al met meer dan 80 % gedaald zijn, bijvoorbeeld voor dataverkeer al met 91 %. "Reizen in de EU, van Lissabon tot Zagreb, is door de nieuwe roamingtarieven sinds 1 juli gemakkelijker en goedkoper," zo meldde vicevoorzitter Kroes. "En daar houdt het niet bij op. Deze zomer stellen we nog meer langetermijnoplossingen voor om een einde te maken aan roamingkosten. Wij willen een interne markt voor telecommunicatie tot stand brengen, zodat telefoonverbindingen niet ophouden aan de grens."

En wat betekent dat voor jou? Een gezin dat eenmaal per jaar met vakantie gaat naar een ander land van de EU bespaart daardoor ongeveer 250 euro. Zakenmensen die door de EU reizen, besparen gemiddeld 1150 euro per jaar. Zo hou je deze zomer meer geld over om uit te geven aan de zaken die er echt toe doen.

Wat moet ik weten als ik mijn huisdier (kat, hond of fret) wil meenemen op reis in de EU?

EU-burgers die binnen de EU reizen: Reizen met je huisdier binnen de EU is mogelijk. Je moet enkel een paar dingen in het oog houden. Wanneer je met je hond naar een ander EU-land reist, moet je een vermelding van een geldige rabiësvaccinatie in je huisdierenpaspoort hebben. Reis je echter naar Finland, Ierland, Malta of het Verenigd Koninkrijk, dan moet je huisdier ook een antiparasietbehandeling ondergaan. Deze voorschriften zijn enkel van toepassing op honden, katten en fretten. Voor jonge honden of katten of andere soorten huisdieren kan je best contact opnemen met de bevoegde autoriteiten van het EU-land van je bestemming om advies in te winnen over de specifieke voorwaarden die dat land stelt om met je huisdier het land in te reizen.

Voor meer informatie zie:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

EU-burgers die uit een niet-EU-land naar huis terugkeren: Een huisdierenpaspoort wordt gebruikt voor huisdieren die binnen de EU-landen reizen of die van buiten de EU naar huis terugkeren. Afhankelijk van je vakantiebestemming is het mogelijk dat je huisdier naast een antirabiësvaccinatie nog testen moet onderdaan en drie maanden moet wachten voor het de EU mag binnenkomen.

Als je inwoner bent van Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad of Zwitserland en beschikt over een huisdierenpaspoort voor je huisdier, dan mag je met je huisdier binnen de EU reizen.

Voor meer informatie zie:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Mag ik van mijn buitenlandse vakantie vlees of kaas meebrengen?

Uit de meeste niet-EU-landen is het bij terugkeer niet toegelaten om vlees of zuivelproducten mee te brengen voor eigen gebruik of als geschenk voor iemand anders.

Voor een aantal buurlanden wordt een uitzondering gemaakt. Als je bijvoorbeeld terugkeert van de Faeröer, Groenland of IJsland, dan mag je van bepaalde producten van dierlijke oorsprong tot tien kilo meebrengen. Er zijn ook nog een paar andere uitzonderingen: een ervan betreft poedermelk voor zuigelingen, zuigelingenvoeding en voedingsmiddelen of diervoeding voor speciale medische doeleinden. Deze producten moeten echter worden verpakt in gesloten verpakkingen, mogen niet meer dan twee kilo wegen en mogen niet gekoeld hoeven te worden bewaard tot het tijdstip van opening.

Je mag ook vis en bepaalde soorten schelpdieren meebrengen, op voorwaarde dat het gewicht niet meer dan twintig kilo bedraagt, behalve uit de Faeröer of IJsland, waar er op het gewicht geen beperkingen staan. Voor andere dierlijke producten, zoals honing, geldt tevens een gewichtsbeperking tot twee kilo.

Wanneer je dierlijke producten vervoert tussen landen binnen de EU zijn deze regels niet van toepassing. En evenmin wanneer je terugkeert uit Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino of Zwitserland.

Er kunnen bijkomende beperkingen worden opgelegd wanneer er in derde landen besmettelijke dierziekten woeden.

Bij twijfel is het aan te raden om navraag te doen bij de diergeneeskundige dienst van de plaats van binnenkomst in de EU (luchthaven, haven, weg enz.).

Denk eraan dat deze regels bedoeld zijn om jouw gezondheid en de diergezondheid in de EU tegen ernstige dierziekten te beschermen.

Voor meer informatie kan je terecht in de rubriek Reizen van de Europa-website! http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_nl.htm

Bekijk ook de veelgestelde vragen:
http://europa.eu/youreurope/citizens/index_nl.htm

Wil je een andere vraag stellen, dan kan dat op het volgende adres:
http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_nl.htm

Wat zijn mijn rechten wanneer ik een krediet opneem om mijn pakketreis te betalen?

De Richtlijn Consumentenkrediet kent je bepaalde rechten toe wanneer je iets koopt op krediet.

De vijf belangrijkste om te onthouden zijn het recht op transparante reclame, het recht op bepaalde precontractuele informatie zodat je makkelijk aanbiedingen kan vergelijken, het recht op een exemplaar van de overeenkomst nadat je getekend hebt, het recht om binnen 14 dagen van de overeenkomst af te zien wanneer je je bedenkt en -last but not least- het recht op terugbetaling na inhouding van een billijke vergoeding.

Voor meer informatie zie:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

Tijdens mijn buitenlandse vakantie had ik problemen met mijn aankopen. Met wie kan ik thuis contact opnemen?

Als je in de EU, in Noorwegen of IJsland woont, kan je thuis gratis bijstand krijgen. Neem contact op met het Europese Consumentencentrum (ECC) in je eigen land als je goederen of diensten gekocht hebt bij handelaars die gevestigd zijn in een ander EU-land, in Noorwegen of in IJsland. Het ECC kan je advies verstrekken over je consumentenrechten bij aankopen en reizen in de EU, van het huren van een auto, het boeken van een pakketreis of een vlucht tot het online bestellen van goederen uit het buitenland.

Meer informatie hierover is te vinden op:
http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Op vakantie had ik een probleem na het shoppen: ik heb nieuwe schoenen gekocht, maar na een week gingen ze al stuk. Hoe krijg ik mijn geld terug? Welke regels zijn van toepassing?

Waar je ook winkelt in de EU, je beschikt over fundamentele consumentenrechten die niemand jou kan ontnemen. De garantietermijn van twee jaar verplicht de verkoper om kapotte goederen gratis te repareren of te vervangen. Als dat niet binnen een redelijke termijn of zonder ongemak mogelijk is, kan je om een terugbetaling of een korting vragen. Handelsgaranties zijn geen vervanging van de minimumtermijn van twee jaar, maar ze kunnen deze wel aanvullen.

De consumentenwetgeving van de EU is van toepassing op aankopen van goederen of diensten in alle verkooppunten op het grondgebied van de EU, ongeacht je nationaliteit. Waarborgen zijn in heel Europa wettelijk bepaald. Een Europese richtlijn specificeert de minimale bescherming van de kopers. De lidstaten zijn verplicht om de Europese voorschriften om te zetten in nationale wetgeving, die dus ook een nog betere bescherming kan bieden.

Meer informatie hierover is te vinden op:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_nl.htm

Wat gebeurt er als ik in het buitenland naar de dokter moet?

Vergeet niet je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee te nemen als je op reis gaat naar een land van de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. Met deze kaart spaar je tijd, moeite en kosten, wanneer je in het buitenland ziek wordt of gewond raakt. De kaart wordt gratis verstrekt door de nationale ziektekostenverzekeraars. Zij garandeert toegang tot dringende behandelingen onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde prijs als de personen die in jouw vakantieland verzekerd zijn.

Je kunt een applicatie voor je smartphone downloaden voor algemene informatie over de kaart, noodnummers, gedekte behandelingen en kosten en voor uitleg hoe je een verzoek om terugbetaling kunt indienen en met wie je contact kunt opnemen wanneer je je kaart verliest. De app bestaat in 24 talen en zal binnenkort worden aangepast om rekening te houden met de recente toetreding van Kroatië tot de EU. De applicatie is geen vervanging van de EZVK.

Voor meer informatie zie:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_nl.htm

Meer informatie:


Side Bar