Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

OBAVIJEST

Bruxelles, 26. srpnja 2013.

Vrijeme godišnjih odmora: korisni savjeti za bezbrižno ljeto

U razdoblju godišnjih odmora kada se milijuni Europljana spremaju na put unutar Europske unije i izvan nje, dobro je na umu imati određene informacije u vezi s putovanjima. Bez obzira radi li se o zdravstvenom osiguranju, rješavanju sporova s organizatorom putovanja ili putovanju s kućnim ljubimcem, ovi savjeti dobar su primjer načina na koji EU djeluje kako bi pomogao europskim putnicima.

Putujem izvan Europe, ali ondje ne postoji veleposlanstvo ili konzulat moje zemlje. Kome da se obratim zatrebam li pomoć?

Kao državljanin države članice Vi ste i građanin EU-a te imate pravo na konzularnu pomoć izvan EU-a (iako Vaša zemlja ondje nema svoje predstavništvo). Primjerice, u slučaju uhićenja, teške nesreće ili gubitka važnih dokumenata za pomoć se možete obratiti konzulatu ili veleposlanstvu bilo koje druge države članice.

Također imate pravo na pomoć u kriznim situacijama. U slučaju potrebe države članice moraju pomoći građanima EU-a pri evakuaciji kao da je riječ o njihovim vlastitim državljanima.

Na web-mjestu Europske komisije o konzularnoj zaštiti možete provjeriti ima li Vaša zemlja diplomatsko ili konzularno predstavništvo u državi u koju putujete:

http://ec.europa.eu/consularprotection

Kome da se obratim u slučaju nestanka djeteta?

U Europskoj uniji postoji zajednički telefonski broj službe za pomoć (116 000) za prijavu nestanka djeteta u bilo kojoj državi članici. Možete ga nazvati bez obzira na to jeste li roditelj čije je dijete nestalo, dijete koje se izgubilo ili pobjeglo ili osoba koja posjeduje informacije o nestalom djetetu. Tako ćete stupiti u kontakt s iskusnom organizacijom koja Vam može pružiti potporu i praktične informacije psihološke, pravne ili administrativne prirode.

Dodatne informacije:
http://www.hotline116000.eu/

Tijekom godišnjeg odmora naišao sam na probleme sa zračnim prijevoznikom, poduzećem za najam vozila ili organizatorom putovanja. Gdje da potražim pomoć?

U slučaju otkazivanja ili kašnjenja leta, vlaka, autobusa i broda...

U slučaju dugog kašnjenja ili otkazivanja, na temelju zakonodavstva EU-a o pravima putnika u zračnom, željezničkom, vodnom i autobusnom prometu, imate pravo na pravičnu pomoć, a ako dođe do najgoreg, nećete morati platiti hotelsku sobu. „EU je sada prvo područje na svijetu s propisima koji obuhvaćaju prava putnika u svim vrstama prijevoza” izjavio je potpredsjednik Kallas na predstavljanju nove informativne kampanje o pravima putnika. „Međutim, ako europski građani ne znaju kako ih ostvariti, ta su prava beskorisna.” Prije kretanja na putovanje potražite informacije o tome kako ostvariti svoja prava u zračnim lukama i lukama te na autobusnim i željezničkim stanicama diljem Europe ili preuzmite aplikaciju za pametne telefone.

Postoje li posebne odredbe  koje se primjenjuju na putnike s invaliditetom?

Propisi EU-a o pravima putnika doneseni su kako bi se osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti zaštitilo od diskriminacije tijekom putovanja avionom ili vlakom te kako bi im se omogućio jednak pristup mobilnosti kao ostalim građanima.

Sve informacije naći ćete na sljedećim poveznicama:
putovanje zrakom: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/03-air.html
putovanje vlakom: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/13-rail.html

Ako putujete automobilom i u domovini imate pravo korištenja parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, zahvaljujući standardnom obrascu EU-a za parkirne karte za osobe s invaliditetom možete ta mjesta koristiti i u drugim državama članicama.

Saznajte više: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Preuzmite aplikaciju kako biste uvijek poznavali svoja prava.

Ako se koristite pametnim telefonom, možete preuzeti novu aplikaciju o pravima putnika i tako uvijek pri ruci imati sve informacije.

Za preuzimanje kliknite ovu poveznicu:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/mobile.html

Rezervirao sam putovanje u paket-aranžmanu, ali organizator putovanja otišao je u stečaj. Mogu li dobiti povrat novca?

Direktivom o putovanjima u paket-aranžmanima pruža se zaštita europskim potrošačima na odmoru i obuhvaćaju unaprijed utvrđeni odmori u paket-aranžmanima pri kojima se kombiniraju najmanje dvije od sljedećih usluga: (1) prijevoz, (2) smještaj, (3) ostale turističke usluge, primjerice turističko razgledavanje (uključeno u cijenu).

Direktivom se pruža zaštita koja se odnosi na informacije u brošurama, pravo na otkazivanje bez financijskih posljedica, odgovornost za usluge (primjerice, nezadovoljavajuća kvaliteta hotela) i zaštitu u slučaju stečaja organizatora putovanja ili zračnog prijevoznika.

U sklopu novih prijedloga Europske komisije (IP/13/663) u budućnosti će ta zaštita obuhvaćati i putnike koji internetom rezerviraju prilagođene pakete (od jednog trgovca ili više poslovno povezanih trgovaca). Time će približno 120 milijuna ljudi dobiti dodatnu zaštitu.

Toliko sam uživao na godišnjem odmoru da razmišljam o kupnji nekretnine uz vremenski ograničenu uporabu u istom odmaralištu. Kakva su pravila?

Zahvaljujući novim pravilima EU-a koja se provode u svim državama članicama (IP/12/528) prodavači nekretnina uz vremenski ograničenu uporabu moraju kupcu pravodobno i prije potpisivanja ugovora pružiti detaljne informacije, uključujući cijenu, opis proizvoda te točno razdoblje i dužinu boravka na koje kupac na temelju ugovora ima pravo. Te bi informacije kupcu trebale biti dostupne na vlastitom jeziku ako to poželi.

Pravilima se potrošačima jamči i pravo na odustajanje od ugovora u razdoblju razmišljanja koje traje 14 kalendarskih dana i u kojem trgovci od kupaca ne smiju tražiti nikakav predujam ni polog. Prije sklapanja ugovora trgovac mora kupca izričito upozoriti na postojanje prava na odustajanje, trajanje roka u kojem to pravo može iskoristiti i zabranu plaćanja predujma u tom razdoblju.

Pretjerani telefonski računi izjedaju moj proračun za godišnji odmor. Kako mogu smanjiti te troškove tijekom putovanja?

EU štedi Vaš novac i nakon prelaska granice. Zahvaljujući novim mjerama koje su na snazi od 1. srpnja cijene roaminga za niz mobilnih usluga pale su za 80 % u usporedbi s 2007., uključujući 91 % za prijenos podataka. „Putovanje EU-om, od Lisabona do Zagreba, od 1. srpnja jednostavnije je i jeftinije zahvaljujući novim cijenama roaminga” izavila je potpredsjednica Kroes. „A to još nije sve. Ovog ljeta predstavit ćemo više dugotrajnih rješenja s ciljem ukidanja naknada za roaming. Namjera nam je stvoriti jedinstveno telekomunikacijsko tržište kako se veze među ljudima ne bi prekidale prelaskom granica.”

A što to znači za Vas? Obitelj koja jednom godišnje provodi svoj odmor u drugoj državi članici uštedjet će oko 250 EUR. Poslovni čovjek koji putuje po EU-u uštedjet će prosječno 1150 EUR godišnje. Ovo ljeto štedimo Vaš novac kako biste ga mogli potrošiti na ono što je zaista važno.

Što trebam znati ako na godišnji odmor u EU-u želim povesti svog kućnog ljubimca (mačku, psa ili pitomu vreticu)?

Građani EU-a na putovanju unutar granica EU-a: Putovanje s kućnim ljubimcem unutar EU-a je moguće, ali je potrebno voditi računa o nekoliko stvari. Ako s psom putujete u drugu državu članicu, njegova putovnica mora sadržavati podatke o važećem cijepljenju protiv bjesnoće. Međutim, ako putujete u Irsku, Finsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu, Vašem će ljubimcu biti potreban i tretman protiv parazita. Ta se pravila primjenjuju samo na pse, mačke i pitome vretice. Za mlade pse ili mačke i sve ostale kućne ljubimce preporučljivo je pri nadležnim tijelima države članice koju namjeravate posjetiti provjeriti postoje li posebni uvjeti za putovanje s kućnim ljubimcima u tu državu.

Za više informacija:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

Građanin EU-a na putovanju izvan granica EU-a: Putovnica za kućnog ljubimca upotrebljava se prilikom putovanja po državama članicama ili povratka kući nakon putovanja izvan EU-a. Ovisno o odredištu na kojem ste proveli godišnji odmor za Vašeg će kućnog ljubimca, osim cijepljenja protiv bjesnoće, možda biti potrebna određena testiranja i tromjesečno razdoblje čekanja prije ulaska u EU.

Ako uobičajeno boravite u Andori, Islandu, Lihtenštajnu, Monaku, Norveškoj, San Marinu, Švicarskoj ili Državi Vatikanskog Grada i posjedujete putovnicu za svojeg kućnog ljubimca, imate pravo s njime putovati unutar EU-a.

Za više informacija:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Mogu li s godišnjeg odmora u inozemstvu donijeti meso ili sir?

Pri povratku kući iz većine zemalja izvan EU-a nezakonito je sa sobom nositi meso ili mliječne proizvode, bez obzira jesu li za osobnu upotrebu ili je riječ o daru.

Neke su susjedne zemlje iznimka od tog pravila. Primjerice, ako se vraćate s Farskih otoka, Grenlanda ili Islanda sa sobom možete donijeti najviše 10 kg određenih proizvoda životinjskog podrijetla. Postoje još neke iznimke, primjerice dječje mlijeko u prahu, dječja hrana i posebna hrana ili posebna hrana za kućne ljubimce potrebna zbog zdravstvenih razloga. Ti proizvodi, međutim, moraju biti u zatvorenom pakiranju, smiju težiti najviše 2 kg i nije ih potrebno čuvati u hladnjaku prije otvaranja.

Sa sobom možete donijeti i ribu i određene školjke ako ne teže više od 20 kg, osim s Farskih otoka i Islanda gdje ne postoji ograničenje težine. Za ostale proizvode životinjskog podrijetla, primjerice med, također postoji ograničenje težine od 2 kg.

Ti se propisi ne primjenjuju na prijevoz proizvoda životinjskog podrijetla među državama članicama ni ako dolazite iz Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ili Švicarske.

U slučaju zaraznih bolesti životinja u trećim zemljama mogu vrijediti dodatna ograničenja.

U slučaju sumnje preporučljivo je obratiti se veterinarskoj službi na mjestu ulaska u EU (zračna luka, luka, cesta itd.)

Važno je zapamtiti da se tim pravilima od ozbiljnih bolesti životinja štiti Vaše zdravlje i zdravlje stoke u EU-u.

Više informacija možete naći na web-mjestu Vaša Europa! http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_en.htm

Najčešća pitanja:

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/faq/index_en.htm#need-help

Želite li postaviti pitanje, to možete učiniti na sljedećoj adresi:

http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_en.htm

Kakva su moja prava ako putovanje u paket-aranžmanu kupim na kredit?

Na temelju Direktive o potrošačkim kreditima imate određena prava kada nešto kupite na kredit.

Najvažnijih pet koje valja zapamtiti su pravo na transparentno oglašavanje, pravo na određene predugovorne informacije koje Vam olakšavaju usporedbu ponuda, pravo na preslik ugovora nakon što ste ga potpisali, pravo na odustajanje od ugovora u roku od 14 dana u slučaju da se predomislite i pravo na raniju otplatu uz pravičnu naknadu.

Više informacija:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

Tijekom putovanja u inozemstvu naišao sam na probleme pri kupnji. Kome se mogu obratiti nakon povratka kući?

Ako stalno boravite u EU-u, Norveškoj ili Islandu, nakon povratka kući možete dobiti besplatnu pomoć! Obratite se europskom centru za zaštitu potrošača u svojoj zemlji ako ste robu ili usluge nabavili od trgovaca iz druge države članice, Norveške ili Islanda. U europskom centru za zaštitu potrošača može dobiti savjet o pravima potrošača povezanima s kupnjom i putovanjima u EU-u – od najma automobila, rezervacije putovanja u paket-aranžmanu ili leta pa do naručivanja proizvoda iz inozemstva internetom.

Saznajte više: http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Tijekom godišnjeg odmora naišao sam na problem pri kupnji. Kupio sam nove cipele koje su se nakon tjedan dana raspale. Kako mogu dobiti povrat novca? Kakva su pravila?

Bez obzira na to gdje unutar EU-a kupujete, uvijek imate osnovna potrošačka prava, primjerice dvogodišnje jamstvo tijekom kojeg prodavač mora besplatno popraviti ili zamijeniti neispravan proizvod. Ako to nije moguće učiniti u razumnom roku ili bez poteškoća, možete zatražiti povrat novca ili smanjenje cijene. Komercijalna jamstva nisu zamjena za najkraće dvogodišnje jamstvo, ali ga mogu dopuniti.

Bez obzira na Vašu nacionalnost propisi o zaštiti potrošača primjenjuju se na nabavu roba ili usluga na svim prodajnim mjestima na području EU-a. Jamstva su uređena propisima na cijelom području EU-a. Direktivom EU-a određuje se najmanji stupanj zaštite potrošača. Države članice obvezne su prenijeti zahtjeve EU-a u nacionalno zakonodavstvo što također može pridonijeti većem stupnju zaštite.

Saznajte više:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_en.htm

Što da učinim ako zatrebam liječnika u inozemstvu?

Ako putujete u druge države članice, Island, Lihtenštajn, Norvešku ili Švicarsku, ne zaboravite sa sobom ponijeti svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Uz njezinu pomoć uštedjet ćete vrijeme, trud i novac ako se tijekom putovanja razbolite ili ozlijedite. Karticu možete besplatno dobiti od nacionalnog pružatelja usluga zdravstvenog osiguranja, a njome se jamči pristup hitnom liječenju pod istim uvjetima i uz iste troškove kao i osobama osiguranima u zemlji koju posjećujete.

Možete preuzeti aplikaciju za pametni telefon u kojoj ćete naći opće informacije o kartici, brojeve telefona hitnih službi, pokrivene oblike liječenja i troškove, upute za traženje naknade i kome se obratiti u slučaju gubitka kartice. Aplikacija je dostupna na 24 jezika, a ubrzo će biti prilagođena zbog nedavnog pristupanja Hrvatske EU-u. Aplikacija nije zamjena za europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Više informacija:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_en.htm

Za više informacija:


Side Bar