Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

MUISTIO

Bryssel 26. heinäkuuta 2013

Lomakausi alkaa: hyödyllisiä vinkkejä huolettomaan kesään

Lomakausi on käynnistymässä toden teolla, ja miljoonat eurooppalaiset aikovat matkailla sekä Euroopan unionin alueella että sen ulkopuolella. Matkailuun liittyy eräitä tärkeitä seikkoja, jotka jokaisen eurooppalaisen matkailijan olisi hyvä ottaa huomioon. Seuraavassa esitellään hyödyllistä tietoa siitä, miten EU auttaa ja tukee sinua, jos esimerkiksi sairastut matkalla, sinulla on ongelmia matkanjärjestäjän kanssa tai haluat ottaa lemmikkieläimen mukaan matkalle.

Euroopan ulkopuolella sijaitsevassa matkakohteessani ei ole oman maani suurlähetystöä tai konsulaattia. Mihin voin ottaa yhteyttä, jos tarvitsen apua?

EU:n jäsenvaltion kansalaisena olet automaattisesti myös EU:n kansalainen ja siten oikeutettu konsuliapuun oleskellessasi EU:n ulkopuolella (vaikka omalla maallasi ei olisikaan edustusta matkakohteessasi). Voit pyytää apua minkä tahansa muun EU-maan konsulaatista tai suurlähetystöstä, jos sinut on esimerkiksi pidätetty, olet joutunut vakavaan onnettomuuteen tai kadottanut tärkeitä asiakirjoja.

Olet oikeutettu apuun myös kriisitilanteissa: EU:n jäsenvaltioiden on tarvittaessa autettava muiden jäsenvaltioiden kansalaisten evakuoinnissa aivan kuin nämä olisivat niiden omia kansalaisia.

Voit tarkistaa Euroopan komission EU-kansalaisten konsuliapusivustolta, onko maallasi edustustoa matkakohteessasi:

http://ec.europa.eu/consularprotection

Mihin voin soittaa, jos lapseni katoaa?

Euroopan unioni on sopinut yhteisestä päivystysnumerosta (116 000), johon voi ilmoittaa missä tahansa EU:n jäsenmaassa kadonneesta lapsesta. Vanhemmat, joiden lapsi on kadonnut, samoin kuin eksyneet tai kotoa karanneet lapset sekä henkilöt, joilla on tietoa kadonneesta lapsesta, voivat soittaa tähän yhteen ja samaan numeroon. Heidät yhdistetään kokeneeseen organisaatioon, joka tarjoaa psykologista, lainopillista ja hallinnollista tukea ja apua.

Lisätietoja:
http://www.hotline116000.eu/

Lomani aikana minulla oli ongelmia lentoyhtiön, autovuokraamon tai matkanjärjestäjän kanssa. Kenen puoleen voin kääntyä…

…jos lento, juna- tai bussivuoro tai laivamatka on myöhässä tai ne peruutetaan?

Jos matkallasi sattuu pitkä viivästys tai peruuntuminen, matkustajien (lento-, rautatie-, vesi- ja tieliikenne) oikeuksia koskevan EU:n lainsäädännön ansiosta saat kunnolla apua ja jopa hotellihuoneen, jos tilanne on oikein paha. ”EU on ensimmäisenä maailmassa ottanut käyttöön matkustajien täydet oikeudet kaikissa liikennemuodoissa”, totesi komission varapuheenjohtaja Siim Kallas uuden matkustajien oikeuksia käsittelevän tiedotuskampanjan käynnistyessä. ”Näillä oikeuksilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, jos Euroopan kansalaiset eivät osaa vaatia niitä.” Sinun kannattaa ennen matkustamista etsiä tietoa oikeuksistasi lentokentillä, satamissa ja linja-auto- ja rautatieasemilla Euroopassa tai ladata sovellus älypuhelimeen.

Onko olemassa joitain erityissäännöksiä toimintarajoitteisia matkailijoita silmällä pitäen?

Matkustajien oikeuksia koskeva EU:n lainsäädäntö on laadittu vammaisten ja liikuntarajoitteisten henkilöiden suojaamiseksi syrjinnältä, kun he matkustavat lentokoneella tai junalla, sekä sen takaamiseksi, että heillä on samanlaiset mahdollisuudet liikkua kuin muillakin kansalaisilla.

Voit tutustua tietoihin kokonaisuudessaan seuraavista linkeistä:
lentoliikenne:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/fi/03-air.html
junaliikenne: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/fi/13-rail.html

Jos olet liikkeellä autolla ja sinulla on oikeus käyttää vammaisten pysäköintipaikkoja kotimaassasi, EU:n vakiomallisen vammaisten pysäköintiluvan ansiosta voit käyttää vammaisille varattuja pysäköintipaikkoja myös muissa EU-maissa.

Lisätietoja: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Lataa sovellus ja tiedot oikeuksista kulkevat aina mukanasi!

Jos sinulla on älypuhelin, voit ladata uuden matkailijoiden oikeuksia koskevan sovelluksen. Näin sinulla on kaikki tarvittava tieto aina mukanasi.

Voit ladata sovelluksen seuraavasta linkistä:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/fi/mobile.html

Varasin valmismatkan, mutta matkanjärjestäjä meni konkurssiin. Olenko oikeutettu korvaukseen?

Valmismatkadirektiivi suojaa lomalle lähteviä eurooppalaisia kuluttajia, ja se kattaa etukäteen järjestetyt pakettilomat, joihin sisältyy vähintään kahden palvelun yhdistelmä seuraavista: (1) kuljetus (2) majoitus (3) muu matkailupalvelu, kuten kiertoajelu (kun ne myydään yhdistettyyn hintaan).

Direktiivin tarjoamaan suojaan kuuluvat vaatimukset esitteissä annettavista tiedoista, peruutusoikeus ilman seuraamuksia, palveluihin liittyvä vastuu (jos esimerkiksi hotelli ei täytä vaatimuksia) sekä suoja matkanjärjestäjän tai lentoyhtiön vararikon varalta.

Tulevaisuudessa tämä suoja laajennetaan Euroopan komission uusien ehdotusten pohjalta (IP/13/663) lomailijoihin, jotka varaavat räätälöityjä paketteja verkossa (joko yhdeltä tai useammalta kaupallisesti toisiinsa sidoksissa olevalta palveluntarjoajalta). Tämä parantaa noin 120 miljoonan lomailijan suojaa.

Lomani oli niin mukava, että harkitsen lomaosakkeen ostamista samasta kohteesta. Mitä minun on otettava huomioon?

Uusien EU:n sääntöjen ansiosta, jotka ovat nyt voimassa kaikissa jäsenvaltioissa (IP/12/528), aikaosuuksien myyjien on annettava asiakkaille yksityiskohtaiset tiedot asianmukaisessa ajassa, ennen kuin asiakasta sitoo mikään sopimus. Näihin tietoihin on sisällyttävä maksettava hinta, tuotteen kuvaus sekä oleskelun, johon asiakas on sopimuksen nojalla oikeutettu, tarkka ajankohta ja kesto. Asiakkaan sitä pyytäessä tiedot on annettava hänen omalla kielellään.

Säännöt takaavat kuluttajalle myös 14 kalenteripäivän harkinta-ajan, jonka kuluessa hän voi perua sopimuksen. Myyjät eivät voi pyytää asiakkaalta ennakkomaksua tai vakuutta tämän harkinta-ajan ajaksi. Ennen sopimuksen tekemistä myyjän on nimenomaisesti kiinnitettävä asiakkaan huomio peruutusoikeuteen, harkinta-ajan pituuteen ja ennakkomaksujen kieltoon harkinta-ajan aikana.

Kohtuuttomat puhelinlaskut romuttavat lomabudjettini. Miten voin pienentää puhelinlaskua matkalla ollessani?

EU jopa auttaa sinua säästämään rahaa matkustaessasi ulkomaille. Uusien 1. heinäkuuta voimaan tulleiden sääntöjen ansiosta erilaisten matkaviestinpalveluiden verkkovierailujen hinnat ovat laskeneet yli 80 prosenttia vuodesta 2007 ja jopa 91 prosenttia datasiirron kohdalla. ”Matkustaminen EU:n alueella – Lissabonista Zagrebiin – on helpompaa ja halvempaa 1. heinäkuuta lähtien voimassa olleiden EU:n uusien verkkovierailuhintojen ansiosta”, ilmoitti varapuheenjohtaja Neelie Kroes. ”Eikä tässä kaikki: tänä kesänä EU esittää muita, pitkän aikavälin ratkaisuja verkkovierailuhintojen pitämiseksi kurissa. Haluamme luoda televiestinnän sisämarkkinat, jotta ihmisten yhteydet säilyisivät valtioiden rajojenkin yli.

Ja mitä tämä tarkoittaa sinun kannaltasi? Kerran vuodessa toisessa EU-maassa lomaileva perhe säästää noin 250 euroa. EU:n alueella liikkuva liikematkailija puolestaan säästää keskimäärin 1 150 euroa vuodessa. Tämän rahan voit nyt käyttää johonkin tähdellisempään.

Mitä minun pitää tietää, jos haluan ottaa lemmikkieläimeni (kissan, koiran tai fretin) mukaan lomalle EU:n alueella?

EU:n alueella matkustavat EU:n kansalaiset: Voit ottaa lemmikkisi mukaan matkustaessasi EU:n alueella. On kuitenkin muutamia asioita, jotka on pidettävä mielessä. Matkustaessasi koiran kanssa toiseen EU:n jäsenmaahan lemmikkieläinpassissa on oltava merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta. Jos matkustat Irlantiin, Suomeen, Maltalle tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, lemmikkieläimellesi on tehtävä myös loiskäsittely. Nämä säännöt koskevat vain koiria, kissoja ja frettejä. Matkustettaessa koiran- tai kissanpentujen tai muunlaisten lemmikkien kanssa on suositeltavaa tarkastaa matkakohteena olevan EU-maan toimivaltaisilta viranomaisilta, asettaako kyseinen maa lemmikkien kanssa maahan matkustamiselle joitakin erityisehtoja.

Lisätietoja:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

EU:n ulkopuolelta takaisin EU:hun matkustavat EU:n kansalaiset: Matkustettaessa lemmikkieläinten kanssa EU-maissa tai palattaessa EU:n ulkopuolelta takaisin EU:hun tarvitaan lemmikkieläinpassia. Matkakohteestasi riippuen raivotautirokotuksen lisäksi lemmikkieläimet saattavat joutua testeihin, ja ne saatetaan asettaa kolmen kuukauden pituiseen karanteeniin ennen EU:hun tuloa.

Jos asuinpaikkasi on Andorrassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Monacossa, Norjassa, San Marinossa, Sveitsissä tai Vatikaanivaltiossa ja lemmikilläsi on lemmikkieläinpassi, voit matkustaa lemmikkieläimesi kanssa EU:n alueella.

Lisätietoja:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Voinko tuoda ulkomaan lomalta mukanani juustoja tai lihatuotteita?

Suurimmasta osasta EU:n ulkopuolisia maita ei ole sallittua tuoda EU:hun liha- tai maitotuotteita, olivatpa ne sitten tarkoitettu omaan käyttöön tai tuliaisiksi.

Tämä ei kuitenkaan koske muutamia EU:n naapurimaita. Jos esimerkiksi olet tulossa Färsaarilta, Grönlannista tai Islannista, voit tuoda mukanasi enintään 10 kiloa tiettyjä eläinperäisiä tuotteita. Eräitä muita poikkeuksia ovat muun muassa jauhemainen äidinmaidonkorvike, vauvanruoka, lääketieteellisistä syistä tarvittavat erikoiselintarvikkeet sekä lemmikkieläimille tarkoitettu erikoisruoka. Edellytyksenä kuitenkin on, että tuotteet ovat suljetuissa pakkauksissa, painavat enintään kaksi kiloa eivätkä vaadi jäähdytystä ennen avaamista.

Voit myös tuoda kalatuotteita ja tiettyjä äyriäisiä edellyttäen, että ne painavat yhteensä enintään 20 kiloa. Poikkeuksena ovat Färsaaret ja Islanti, joihin painorajoituksia ei sovelleta. Muille eläinperäisille tuotteille, kuten hunajalle, on asetettu kahden kilon painorajoitus.

Kuljetettaessa eläinperäisiä tuotteita EU-maiden välillä näitä sääntöjä ei sovelleta. Niitä ei sovelleta myöskään siinä tapauksessa, jos olet tulossa Andorrasta, Liechtensteinista, Norjasta, San Marinosta tai Sveitsistä.

Lisärajoituksia saatetaan soveltaa, jos EU:n ulkopuolisissa maissa todetaan tarttuvia eläintauteja.

Epäselvissä tapauksissa on suositeltavaa tarkistaa asia eläinlääkintäviranomaisilta EU:n alueelle tultaessa esimerkiksi lentokentällä, satamassa tai maanteiden raja-asemilla.

On tärkeää muistaa, että nämä säännöt on luotu sinun terveytesi ja EU:ssa olevien kotieläinten suojaamiseksi vakavilta eläintaudeilta.

Lisätietoja saat EU:n matkailu-sivuilta http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_fi.htm

Usein kysyttyä:
http://europa.eu/youreurope/citizens/index_fi.htm

Jos sinulla on muita kysymyksiä, voit esittää ne osoitteessa: http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_fi.htm

Mitä oikeuksia minulla on, jos otan lainaa maksaakseni pakettilomani?

Sinulla on kulutusluottodirektiivin ansiosta tiettyjä oikeuksia luotolla ostaessasi.

Näistä viisi tärkeintä ovat seuraavat: oikeus avoimeen mainontaan, oikeus saada tiettyjä ennen sopimuksentekoa annettavia tietoja, joiden avulla voit helposti vertailla tarjouksia, oikeus saada kopio allekirjoittamastasi sopimuksesta, oikeus peruuttaa sopimus 14 päivän kuluessa, jos muutat mielesi, ja ennen kaikkea oikeus ennenaikaiseen takaisinmaksuun kohtuullista korvausta vastaan.

Lisätietoja:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

Minulla oli ulkomailla lomaillessani ongelmia ostosten kanssa. Kehen voin ottaa yhteyttä kotiin palattuani?

Jos asut EU:n alueella, Norjassa tai Islannissa, voit kotiin palattuasi saada ilmaiseksi apua! Ota yhteyttä maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen (EKK), jos ostit tavaroita tai palveluja toiseen EU-maahan, Norjaan tai Islantiin sijoittautuneelta elinkeinonharjoittajalta. Euroopan kuluttajakeskus voi opastaa sinua siinä, millaisia oikeuksia sinulla on kuluttajana tehdessäsi ostoksia tai matkustaessasi EU:ssa – olipa sitten kyse auton vuokraamisesta, pakettiloman tai lennon varaamisesta tai tavaroiden tilaamisesta verkon kautta ulkomailta.

Lisätietoja: http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Minulla oli lomallani ongelmia ostosten kanssa. Ostin uudet kengät, jotka menivät rikki yhden viikon jälkeen. Miten saan rahani takaisin? Mitkä ovat säännöt?

Sinulla on ostoksia tehdessäsi kaikkialla EU:ssa tietyt kuluttajan perusoikeudet, joita sinulta ei voida viedä pois. Tavaroilla on kahden vuoden takuu – myyjän on korjattava tai korvattava vialliset tuotteet veloituksetta. Jos tämä ei ole mahdollista vaivattomasti tai kohtuullisessa ajassa, voit pyytää tuotteen hinnan alentamista tai hyvittämistä. Kaupalliset takuut eivät korvaa kahden vuoden vähimmäistakuuta mutta voivat täydentää sitä.

Kansallisuudestasi riippumatta EU:n kuluttajalainsäädäntöä sovelletaan missä tahansa myyntipisteessä EU:n alueella ostettuihin tavaroihin tai palveluihin. Takuita säännellään lailla Euroopan laajuisesti. EU:n antamassa direktiivissä on täsmennetty ostajien vähimmäissuoja. Jäsenvaltioiden on saatettava EU:n vaatimukset osaksi kansallista lainsäädäntöään, joka myöskin saattaa tarjota korkeamman suojatason.

Lisätietoja:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_fi.htm

Mitä tapahtuu, jos joudun käymään lääkärillä ulkomailla?

Muista ottaa eurooppalainen sairaanhoitokortti mukaan matkustaessasi johonkin EU-maahan, Islantiin, Liechtensteiniin, Norjaan tai Sveitsiin. Kortti auttaa säästämään aikaa, vaivaa ja rahaa, jos sairastut tai loukkaannut ulkomailla. Kortin saa veloituksetta kansalliselta sairausvakuutuslaitokselta. Se takaa sen, että saat kiireellistä hoitoa samoin edellytyksin ja samaan hintaan kuin ne, jotka on vakuutettu vierailukohteenasi olevassa maassa.

Voit ladata älypuhelimeesi sovelluksen, josta saat yleistä tietoa kortista, hätänumeroista, kortin kattamista hoidoista ja kustannuksista, korvausten hakemisesta ja siitä keneen ottaa yhteyttä, jos kortti katoaa. Sovellus on saatavilla 24 kielellä, ja sitä mukautetaan pian Kroatian hiljattaisen EU:hun liittymisen ottamiseksi huomioon. Sovellus ei korvaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

Lisätietoja:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_fi.htm

Lisätietoja


Side Bar