Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Βρυξέλλες, 26 Ιουλίου 2013

Περίοδος διακοπών: χρήσιμες συμβουλές για ένα ανέμελο καλοκαίρι

Αρχίζει ήδη η περίοδος των διακοπών και εκατομμύρια Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν όμως ορισμένες ταξιδιωτικές συμβουλές που κάθε Eυρωπαίος πρέπει να γνωρίζει. Οι συμβουλές αυτές είτε αφορούν την ασφάλιση ασθένειας, είτε την επίλυση διαφορών με ταξιδιωτικό πράκτορα είτε τα ταξίδια με ζώα συντροφιάς, είναι χρήσιμες γιατί δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ βοηθά και συνδράμει τους ταξιδιώτες.

Ταξιδεύω εκτός Ευρώπης, αλλά η χώρα μου δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο στον προορισμό μου. Με ποιον πρέπει να έρθω σε επαφή αν χρειαστώ βοήθεια;

Ως πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ είστε αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και, κατά συνέπεια, έχετε δικαίωμα σε προξενική συνδρομή αν βρίσκεστε εκτός της ΕΕ (μολονότι η χώρα σας δεν εκπροσωπείται). Μπορείτε να απευθυνθείτε σε προξενείο ή πρεσβεία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ για βοήθεια, αν, για παράδειγμα, έχετε συλληφθεί, έχετε υποστεί σοβαρό ατύχημα ή έχετε χάσει σημαντικά έγγραφα.

Επίσης, έχετε δικαίωμα για βοήθεια σε καταστάσεις κρίσης: Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή όταν χρειάζεται, όπως θα έκαναν αν ήταν υπήκοοι της δικής τους χώρας.

Μπορείτε να βρείτε αν η χώρα σας εκπροσωπείται στον προορισμό σας στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προξενική προστασία:

http://ec.europa.eu/consularprotection

Ποιον θα πρέπει να καλέσω αν εξαφανιστεί το παιδί μου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να υπάρχει μια κοινή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (116 000) στην οποία αναφέρονται εξαφανίσεις παιδιών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είτε είστε γονιός του οποίου το παιδί έχει εξαφανιστεί, είτε παιδί που έχει χαθεί ή το έχει σκάσει, ή άτομο που έχει πληροφορίες για εξαφανισμένο παιδί, μπορείτε να καλέσετε το ίδιο νούμερο. Μέσω αυτού του αριθμού θα έρθετε σε επαφή με έμπειρο φορέα που θα μπορεί να σας παράσχει υποστήριξη και πρακτική βοήθεια, σε ψυχολογικό, νομικό ή διοικητικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.hotline116000.eu/

Στις διακοπές μου αντιμετώπισα προβλήματα με την αεροπορική εταιρεία, την εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα. Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;

Αν ακυρωθούν ή καθυστερήσουν δρομολόγια αεροπλάνων, τρένων, λεωφορείων και πλοίων...

Αν είστε θύμα μεγάλης καθυστέρησης ή ακύρωσης, η νομοθεία της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών που καλύπτουν τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές και τις μεταφορές με πούλμαν και λεωφορεία συνεπάγεται ότι όχι μόνο θα λάβετε επαρκή βοήθεια, αλλά ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε το λογαριασμό για δωμάτιο ξενοδοχείου, στη χειρότερη περίπτωση. «Η ΕΕ πρωτοστατεί σήμερα παγκοσμίως με ένα πλήρες σύνολο δικαιωμάτων των επιβατών για όλους τους τρόπους μεταφοράς», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Kallas κατά την παρουσίαση της νέας ενημερωτικής εκστρατείας για τα δικαιώματα των επιβατών. «Όμως, αν οι ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς να τα διεκδικήσουν, τα δικαιώματα αυτά είναι ανούσια» Πριν ταξιδέψετε αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με το πώς να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας σε αεροδρόμια, λιμένες και σταθμούς λεωφορείων και τρένων στην Ευρώπη, ή τηλεφορτώστε την εφαρμογή για «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones).

Ποιες ειδικές διατάξεις ισχύουν, αν είμαι ταξιδιώτης με αναπηρία;

Η νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα από τις διακρίσεις όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς, και να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν την ίδια πρόσβαση στην κινητικότητα όπως οι άλλοι πολίτες.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να βρείτε κάθε είδους πληροφορίες:
αεροπορικώς: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/03-air.html
σιδηροδρομικώς: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/13-rail.html

Επιπροσθέτως, αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο και δικαιούστε να χρησιμοποιείτε τις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης στη χώρα σας, το πρότυπο υπόδειγμα της ΕΕ για κάρτες στάθμευσης για αναπήρους σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε θέσεις πάρκινγκ για αναπήρους και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Τηλεφορτώστε την εφαρμογή! Τα δικαιώματά σας είναι πάντα μαζί σας.

Εάν είστε χρήστης έξυπνου τηλεφώνου, μπορείτε να τηλεφορτώσετε μια νέα εφαρμογή για τα δικαιώματα των επιβατών και να έχετε όλες τις πληροφορίες μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

Για να την τηλεφορτώσετε ακολουθήστε αυτό τον σύνδεσμο:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/mobile.html

Έχω κάνει κράτηση για ένα πακέτο διακοπών, αλλά ο ταξιδιωτικός πράκτορας πτώχευσε. Μπορώ να ζητήσω επιστροφή των χρημάτων;

Η οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια προστατεύει τους ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν για τις διακοπές τους και καλύπτει τα οργανωμένα πακέτα διακοπών με προκαθορισμένο συνδυασμό τουλάχιστον δύο στοιχείων από τα ακόλουθα: 1) μεταφορές, 2) διαμονή 3) άλλες τουριστικές υπηρεσίες όπως ξεναγήσεις (οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην τιμή).

Η οδηγία προβλέπει προστασία που καλύπτει: τις πληροφορίες σε ενημερωτικά φυλλάδια, τα δικαιώματα ακύρωσης χωρίς κυρώσεις, την ευθύνη για τις υπηρεσίες (π.χ. ξενοδοχεία που δεν πληρούν τα κριτήρια της κατηγορίας τους) και την προστασία σε περίπτωση πτώχευσης ταξιδιωτικού πράκτορα ή αεροπορικής εταιρείας.

Στο μέλλον, η προστασία αυτή θα επεκταθεί και στους ταξιδιώτες που αγοράζουν ηλεκτρονικά εξατομικευμένα πακέτα διακοπών (είτε απευθείας από έναν επαγγελματία είτε από διάφορους εμπορικά συνδεόμενους επαγγελματίες) βάσει των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP/13/663). Περίπου 120 εκατομμύρια άτομα θα αποκτήσουν συμπληρωματική προστασία.

Μου άρεσαν τόσο πολύ οι διακοπές μου που σκέφτομαι να συνάψω σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης στο ίδιο συγκρότημα. Ποιοι είναι οι κανόνες;

Χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ που ισχύουν πλέον σε όλα τα κράτη μέλη (IP/12/528), οι πωλητές χρονομεριστικής μίσθωσης πρέπει να παράσχουν εγκαίρως λεπτομερείς πληροφορίες στους πελάτες, πριν ο πελάτης δεσμευθεί με οποιαδήποτε σύμβαση, μεταξύ άλλων για την τιμή, την περιγραφή του προϊόντος και την ακριβή χρονική περίοδο και τη διάρκεια διαμονής που δικαιούται ο πελάτης σύμφωνα με τη σύμβαση. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παρέχονται στη γλώσσα του πελάτη, εφόσον το επιλέξει.

Οι κανόνες εξασφαλίζουν επίσης ότι οι πελάτες μπορούν να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση εντός προθεσμίας 14 ημερολογιακών ημερών και ότι οι έμποροι δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πελάτες καμία μορφή προκαταβολής ή κατάθεσης κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου. Πριν από τη σύναψη της σύμβασης, ο έμπορος πρέπει να εφιστά ρητώς την προσοχή του πελάτη στην ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης, στη διάρκεια της περιόδου υπαναχώρησης και στην απαγόρευση να καταβληθεί προκαταβολή κατά τη διάρκεια της προθεσμίας υπαναχώρησης.

Οι εξωφρενικοί λογαριασμοί τηλεφώνου ανατρέπουν τον προϋπολογισμό των διακοπών μου. Με ποιο τρόπο μπορώ να τους μειώσω όταν ταξιδεύω;

Η ΕΕ σας εξοικονομεί ακόμα και χρήματα όταν περάσετε τα σύνορα. Με τα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουλίου, η μείωση του κόστους περιαγωγής για πολλές υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας έχει ξεπεράσει το 80% από το 2007 και μετά, και για τα δεδομένα, η μείωση ξεπερνά το 91%. «Οι μετακινήσεις στην ΕΕ, από τη Λισαβόνα στο Ζάγκρεμπ είναι ευκολότερες με τις νέες τιμές περιαγωγής που ισχύουν από την 1η Ιουλίου» ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Kroes. «και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Αυτό το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε περισσότερες μακροπρόθεσμες λύσεις για να βάλουμε τέλος στα τέλη περιαγωγής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών που η σύνδεση των λαών δεν θα χάνεται μετά τα σύνορα.

Και τι σημαίνει αυτό για σας; Μια οικογένεια που περνάει τις διακοπές της μία φορά το χρόνο σε άλλη χώρα της ΕΕ θα εξοικονομήσει περίπου 250 ευρώ. Ένας επιχειρηματίας που ταξιδεύει στην ΕΕ θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο πάνω από 1150 ευρώ ετησίως. Βάλτε χρήματα ξανά στην τσέπη σας αυτό το καλοκαίρι για να τα ξοδέψετε σε πράγματα που είναι αληθινά σημαντικά.

Τι πρέπει να γνωρίζω αν θέλω να πάρω μαζί μου το ζώο συντροφιάς (σκύλος, γάτα ή κουνάβι) στις διακοπές μου στην ΕΕ;

Πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ: Μπορείτε να ταξιδέψετε με το ζώο συντροφιάς σας μέσα στην ΕΕ: υπάρχουν μόνο μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Όταν ταξιδεύετε με το σκύλο σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, στο διαβατήριο του ζώου συντοφιάς πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχει υποβληθεί σε ισχύοντα αντιλυσσικό εμβολιασμό. Ωστόσο, αν ταξιδεύετε στην Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Φινλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, το ζώο συντροφιάς σας θα πρέπει επίσης να υποστεί αντιπαρασιτική αγωγή. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για τους σκύλους, τις γάτες και τα κουνάβια. Για σκύλους, γάτες ή οποιοδήποτε άλλο είδος ζώων συντροφιάς νεαρής ηλικίας, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της ΕΕ που σκοπεύετε να επισκεφτείτε για να μάθετε τις ειδικές προϋποθέσεις που ορίζει η χώρα αυτή για να ταξιδέψετε με το κατοικίδιό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

Πολίτες της ΕΕ που επιστρέφουν από χώρα εκτός της ΕΕ: Για ζώα συντροφιάς που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ ή που επιστρέφουν από χώρα εκτός ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιείται διαβατήριο ζώου συντροφιάς. Ανάλογα με τον προορισμό των διακοπών σας, μπορεί να απαιτηθεί το ζώο συντροφιάς σας, εκτός από τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, να υποβληθεί σε δοκιμές και να περιμένει τρεις μήνες πριν από την είσοδό του στην ΕΕ.

Αν κατοικείτε στην Ανδόρρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, την Ελβετία ή στην Πόλη του Βατικανού και διαθέτετε διαβατήριο ζώου συντροφιάς για το ζώο σας, έχετε το δικαίωμα να ταξιδέψετε με το ζώο συντροφιάς εντός της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Μπορώ να φέρω μαζί μου κρέας ή τυρί από τις διακοπές μου στο εξωτερικό;

Όταν επιστρέφετε στη χώρα προέλευσής σας από τις περισσότερες χώρες εκτός της ΕΕ, είναι παράνομο να φέρετε μαζί σας κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε προορίζονται για εσάς τους ίδιους είτε για άλλους ως δώρο.

Ελάχιστες γειτονικές χώρες εξαιρούνται. Για παράδειγμα, αν επιστρέφετε από τις Νήσους Φερόε, τη Γροιλανδία ή την Ισλανδία μπορείτε να φέρετε μαζί σας λιγότερο από 10 κιλά ορισμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες εξαιρέσεις: μία, για παράδειγμα, αφορά το παιδικό γάλα σε σκόνη, τις παιδικές τροφές και τις ειδικές τροφές ή τις ειδικές ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους. Τα προϊόντα αυτά, ωστόσο, πρέπει να είναι σε σφραγισμένες συσκευασίες και να μην ζυγίζουν περισσότερο από δύο κιλά ούτε να χρειάζονται ψυγείο πριν ανοιχτούν.

Μπορείτε επίσης να φέρετε ψάρια και ορισμένα οστρακοειδή υπό τον όρο ότι δεν υπερβαίνουν τα 20 κιλά σε βάρος, εκτός από τις Νήσους Φερόε ή την Ισλανδία όπου δεν ισχύουν περιορισμοί στο βάρος. Για άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το μέλι, ισχύει επίσης περιορισμός το βάρος τους να μην υπερβαίνει τα δύο κιλά.

Για τη μεταφορά ζωικών προϊόντων μεταξύ χωρών μέσα στην ΕΕ, οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν. Επίσης, δεν ισχύουν όταν ταξιδεύετε από την Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο ή την Ελβετία.

Περαιτέρω περιορισμοί μπορεί να εφαρμόζονται σε περίπτωση λοιμωδών νόσων των ζώων σε τρίτες χώρες.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, συνιστάται να απευθυνθείτε στην κτηνιατρική υπηρεσία στο σημείο εισόδου στην ΕΕ (αεροδρόμιο, λιμένας, οδικό δίκτυο, κλπ.).

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι κανόνες υπάρχουν για την προστασία της υγείας σας και της υγείας των ζώων από τις σοβαρές νόσους των ζώων στην ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε το δικτυακό τόπο για τα ταξίδια Europa!

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_en.htm

Για περισσότερες «Συχνές ερωτήσεις»:

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/faq/index_en.htm#need-help

Αν θέλετε να υποβάλλετε μια άλλη ερώτηση, σας παραπέμπουμε στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_en.htm

Ποια δικαιώματα έχω αν πληρώσω το πακέτο των διακοπών μου με πίστωση;

Η οδηγία για την καταναλωτική πίστη θα σας παρέχει ορισμένα δικαιώματα όταν αγοράζετε κάτι με πίστωση.

Τα 5 πιο σημαντικά δικαιώματα που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το δικαίωμα σε διαφανή διαφήμιση, το δικαίωμα να λαμβάνετε ορισμένες πληροφορίες πριν από τη σύναψη της σύμβασης που σας επιτρέπουν να μπορείτε να συγκρίνετε εύκολα τις προσφορές, το δικαίωμα να λάβετε αντίγραφο της συμφωνίας αφού την υπογράψετε, το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση εντός 14 ημερών αν αλλάξετε γνώμη και, τέλος, και εξίσου σημαντικό, το δικαίωμα στην πρόωρη εξόφληση έναντι δίκαιης αποζημίωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

Όταν ήμουν σε διακοπές στο εξωτερικό, αντιμετώπισα προβλήματα κατά τις αγορές μου. Όταν επιστρέψω στην πατρίδα μου, σε ποιον να απευθυνθώ;

Αν κατοικείτε στην ΕΕ, τη Νορβηγία ή την Ισλανδία, έχετε πρόσβαση σε δωρεάν βοήθεια όταν επιστρέψετε στη χώρα σας! Επικοινωνήστε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΚΚ) στη χώρα σας αν έχετε αγοράσει προϊόντα ή υπηρεσίες από εμπόρους σε άλλη χώρα της ΕΕ, την Νορβηγία ή την Ισλανδία. Το ΕΚΚ σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών για τις αγορές σας και τα ταξίδια σας στην ΕΕ — από την ενοικίαση αυτοκινήτου, την κράτηση πακέτου διακοπών ή μια πτήση έως την παραγγελία προϊόντων μέσω του διαδικτύου από το εξωτερικό.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μου, αντιμετώπισα πρόβλημα στις αγορές μου, αγόρασα νέα παπούτσια, αλλά χάλασαν ύστερα από μία εβδομάδα. Πώς μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματά μου; Ποιοι είναι οι κανόνες;

Οπουδήποτε και αν κάνετε αγορές εντός της ΕΕ, έχετε θεμελιώδη, αναφαίρετα καταναλωτικά δικαιώματα. Διετής εγγύηση - ο πωλητής οφείλει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει ελαττωματικά προϊόντα χωρίς χρέωση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό σε εύλογο χρονικό διάστημα ή χωρίς ταλαιπωρία, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας ή τη μείωση της τιμής. Οι εμπορικές εγγυήσεις δεν αντικαθιστούν την ελάχιστη 2ετή εγγύηση αλλά μπορούν να την συμπληρώσουν.

Ανεξάρτητα από την εθνικότητά σας, η νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές εφαρμόζεται στις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης που βρίσκεται στο έδαφος της ΕΕ. Οι εγγυήσεις ρυθμίζονται από νόμο σε όλη την Ευρώπη. Μια οδηγία της ΕΕ ορίζει τον ελάχιστο βαθμό προστασίας των αγοραστών. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, η οποία μπορεί επίσης να παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_en.htm

Τι θα συμβεί αν χρειαστώ γιατρό στο εξωτερικό;

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (EHIC) όταν ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Η κάρτα θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο, να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες και να εξοικονομήσετε χρήματα, αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε στο εξωτερικό. Η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τους εθνικούς φορείς παροχής υγειονομικής ασφάλισης. Εγγυάται την πρόσβαση σε επείγουσα θεραπευτική αγωγή υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα που επισκέπτεστε.

Μπορείτε να τηλεφορτώσετε μια εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα που θα σας δώσει γενικές πληροφορίες για την κάρτα, τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, τις καλυπτόμενες θεραπείες και το σχετικό κόστος, τον τρόπο επιστροφής των δαπανών σας καθώς και με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χάσετε την κάρτα σας. Η εφαρμογή διατίθεται σε 24 γλώσσες και σύντομα θα προσαρμοστεί ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ. Η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την ΕΚΑΑ.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_en.htm

Για περισσότερες πληροφορίες


Side Bar