Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

ИНФОРМАЦИОННА БЕЛЕЖКА

Брюксел, 26 юли 2013 г.

С настъпването на сезона на летните отпуски идва време и за полезни съвети за безгрижно лято!

С настъпването на сезона на летните отпуски, когато милиони европейци планират да пътуват на територията на Европейския съюз или отвъд границите му, идва моментът да си припомним някои съвети, свързани с пътуването, които е добре да се знаят от всеки европейски гражданин. Независимо дали става въпрос за здравна осигуровка, за разрешаване на спорове с туроператор или за пътуване с домашен любимец, тези съвети дават полезна информация за различните насоки, в които работи ЕС, за да подпомогне и окаже нужната закрила на пътниците в ЕС.

Пътувам за страна извън Европа, в която моята държава няма нито посолство, нито консулско представителство. С кого да се свържа, ако ми е необходима помощ?

Като гражданин на страна от ЕС вие автоматично се ползвате със статута на гражданин на Съюза и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата собствена държава няма представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка катастрофа или загубите важни документи.

Също така имате право на помощ в кризисни ситуации – при нужда страните от ЕС са длъжни да помогнат за евакуирането на граждани по същия начин, както биха го сторили за собствените си граждани.

Можете да видите дали вашата държава има представителство в страната, за която пътувате, на уебсайта на Европейската комисия, посветен на консулската закрила:

http://ec.europa.eu/consularprotection

На кого да се обадя, ако детето ми изчезне?

Европейският съюз се споразумя за единна гореща телефонна линия (116 000) за съобщаване за изчезнали деца във всяка страна от ЕС. Без значение дали сте родител, чието дете е изчезнало, дете, което се е загубило или избягало, или имате информация за изчезнало дете, можете да се обадите на този номер. Така ще се свържете с опитни служители, които могат да ви предоставят подкрепа и практическа помощ от психологическо, правно или административно естество.

За повече информация:
http://www.hotline116000.eu/

По време на почивката имах проблеми със самолетна компания, с агенция за даване на автомобили под наем или с туроператор. Към кого да се обърна?

В случай на отмяна или закъснение на полет, влак, автобус или кораб...

Благодарение на законодателството на ЕС за правата на пътниците в случай на голямо закъснение или отмяна на полет, влак, кораб или автобус не само ще ви бъде оказана подходяща помощ, но и, ако се наложи да пренощувате в хотел, сметката ще ви бъде заплатена. „ЕС вече е първото място в света с пълен набор от права на пътниците за всички видове транспорт“, заяви заместник-председателят Сийм Калас при започването на новата информационна кампания за правата на пътниците. „Но ако европейските граждани не знаят как да ги предявят, тези права са лишени от смисъл.“ Преди да потеглите на път, потърсете информация за това как да предявите правата си по летищата, пристанищата, автогарите и ж.п. гарите в цяла Европа или изтеглете приложението за смартфони.

Кои специфични разпоредби се прилагат, в случай че съм лице с увреждания?

Със законодателството на ЕС относно правата на пътниците се осигурява защита срещу дискриминация на хората с увреждания и с ограничена подвижност при ползване на въздушен или железопътен транспорт и им се дава възможност да имат същия достъп до мобилност като останалите граждани.

Пълна информация по този въпрос можете да намерите на следните интернет адреси:
пътуване със самолет: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/03-air.html
пътуване с влак: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/13-rail.html

Освен това, ако пътувате с автомобил и имате право да ползвате места за паркиране за хора с увреждания във вашата страна, стандартният образец на ЕС на карта за паркиране за хора с увреждания ви дава възможност да използвате местата за паркиране, предназначени за хора с увреждания, и в останалите страни от Съюза.

За повече информация: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Изтеглете приложението! Информацията за вашите права винаги ще ви е под ръка.

Ако ползвате смартфон, можете да изтеглите новото приложение за правата на пътниците и така да разполагате с цялата информация по всяко време.

За да изтеглите приложението, моля, отидете на следния интернет адрес:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/mobile.html

Резервирах туристически пакет, но туроператорът фалира. Мога ли да си получа парите обратно?

Директивата относно пакетните туристически пътувания осигурява защита на европейските потребители, които отиват на почивка, и се прилага за предварително договорени туристически пакети, които включват най-малко два от следните елементи: (1) транспорт, (2) настаняване (3) други туристически услуги, като например туристически обиколки (продавани на цена, която включва всички разходи).

Предвидената в Директивата защита обхваща информацията в брошурите, правото на отказване от пътуване без санкция, отговорността за услугите (напр. хотели, които не отговарят на стандартите), както и защита, в случай че туроператорът или авиокомпанията фалира.

В бъдеще, съгласно нови предложения на Европейската комисия (IP/13/663), ще бъдат защитени и почиващите, които купуват персонализирани пакети онлайн (от един търговец или от няколко, свързани помежду си търговци). По този начин около 120 млн. души ще получат допълнителна защита.

Толкова ми хареса почивката, че се замислям дали да не купя разпределено във времето право на ползване на собственост в същия курорт. Какви са правилата?

Благодарение на новите разпоредби на ЕС, които вече са въведени във всички държави членки (IP/12/528), търговците, предлагащи разпределено във времето ползване на собственост, са задължени да дават своевременно (преди клиентът да бъде обвързан с договорни задължения) подробна информация на клиентите, включваща цената, която трябва да бъде платена, както и описание на продукта и на точния период и продължителност на престоя, на които клиентът има право съгласно договора. Тази информация трябва да се предоставя на родния език на клиента, ако такова е неговото желание.

Разпоредбите също така гарантират на клиента възможността да се откаже от договора по време на 14-дневен срок за размисъл (в календарни дни), както и че търговците нямат право да изискват от клиента каквото и да било авансово плащане или депозит по време на този срок. Преди сключването на договора от търговеца се изисква изрично да насочи вниманието на клиента към съществуването на правото на отказ, към продължителността на срока за отказ и към забраната за авансови плащания по време на срока за отказ.

От прекалено високите сметки за телефон не ми остават пари за ваканцията. Как мога да намаля разходите си за телефон при пътуване в чужбина?

Благодарение на ЕС спестявате пари дори след като пресечете границата. След влизането в сила на нови мерки на 1 юли цените за роуминг за редица мобилни услуги вече са с над 80 % по-ниски спрямо 2007 г., включително с до 91 % за пренос на данни. От 1 юли пътуването в ЕС, от Лисабон до Загреб, е по-лесно и по-евтино с новите тарифи за роуминг в Съюза“, обяви заместник-председателят Нели Крус. И няма да спрем дотук. Това лято ще представим още дългосрочни решения, за да се сложи край на таксите за роуминг. Искаме да създадем единен пазар на телекомуникации, така че хората да могат да поддържат връзка помежду си и след прекосяване на граница.“

Какво означава това за вас? Семейство, което веднъж в годината отиде на почивка в друга страна от ЕС, ще спести около 250 евро. Бизнесмен, който пътува в ЕС, ще спести средно над 1150 евро на година. Това лято парите ще останат в джоба ви, за да ги похарчите за неща, които са наистина важни за вас.

Какво трябва да зная, ако искам да отида с моя домашен любимец (котка, куче или пор) на почивка в ЕС?

Граждани на ЕС, които пътуват в рамките на Съюза: да се пътува в рамките на ЕС с домашен любимец е възможно. Има само няколко изисквания, които не бива да се забравят. Ако пътувате с вашето куче до друга държава от ЕС, в паспорта му трябва да е вписана валидна ваксинация против бяс. Ако пътувате обаче до Ирландия, Малта, Финландия или Обединеното кралство, вашият домашен любимец трябва да бъде също така обезпаразитен. Тези изисквания важат само за кучета, котки и порове. За кученца, котенца и всички други видове домашни любимци е препоръчително да се обърнете към компетентните органи в държавата от ЕС, която планирате да посетите, за да се осведомите за въведените специфични условия за пътуването с домашен любимец до въпросната държава.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

Граждани на ЕС, които се завръщат у дома след пътуване извън ЕС: за домашните любимци, които пътуват на територията на ЕС или се завръщат вкъщи след пътуване извън ЕС, е необходим паспорт за домашни любимци. В зависимост от мястото, закъдето пътувате, може да се наложи вашият домашен любимец не само да бъде ваксиниран против бяс, но и да бъде подложен на изследвания и да трябва да изчакате три месеца преди той да може да влезе на територията на ЕС.

Ако живеете в Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария или в града държава Ватикан, имате право да пътувате с вашия домашен любимец на територията на ЕС, ако притежавате паспорт за него.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Мога ли да взема със себе си месо или сирене на връщане от почивката си в чужбина?

При завръщане у дома след пътуване в повечето от държавите извън ЕС е незаконно да се внася каквото и да било месо или млечни продукти, независимо дали са предназначени за собствено ползване или за подарък за друг човек.

Изключение правят само няколко съседни страни. Например ако идвате от Гренландия, Исландия или Фарьорските острови, можете да вземете със себе си до 10 кг от някои продукти от животински произход. Има още няколко изключения, едното от които касае млякото на прах за кърмачета, детските и специалните храни или специалните храни за домашни любимци, необходими по здравословни причини. Тези продукти обаче трябва да са в запечатани опаковки, теглото им да не надвишава 2 кг или да не изискват съхранение в хладилник преди консумация.

Имате право също така да вземете със себе си на връщане известно количество риба и някои ракообразни, при условие че теглото им не надвишава 20 кг, освен ако не идвате от Исландия или от Фарьорските острови, за които не се прилагат ограничения за теглото. За други продукти от животински произход, като например пчелен мед, също важи ограничението да не се внасят повече от 2 кг.

Тези правила не важат при пренасяне на продукти от животински произход между държави в рамките на ЕС. Те не важат и в случай че идвате от Андора, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино или Швейцария.

Могат да бъдат наложени допълнителни ограничения при поява на заразни болести по животните в страни извън ЕС.

Ако имате колебания, е препоръчително да потърсите информация от ветеринарната служба на входящия пункт в ЕС (летище, пристанище, КПП на сухоземна граница и т.н.)

Не трябва да се забравя, че тези правила са въведени, за да се осигури защита за вашето здраве и за да се предпази добитъкът от сериозни болести.

За повече информация, вижте: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_en.htm

Други често задавани въпроси:

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/faq/index_en.htm#need-help

Ако желаете да зададете друг въпрос, можете да го направите на следния адрес:

http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_en.htm

Какви са правата ми, ако изтегля кредит, за да платя за туристически пакет?

Директивата за потребителските кредити ви дава определени права, когато купувате нещо на кредит.

Петте най-важни права, които е добре да запомните, са правото на стандартна информация, включена в рекламата; правото, преди да сключите договор, да получите определена информация, която ви позволява лесно да сравнявате различни оферти; правото да получите екземпляр от договора, след като го подпишете; правото да се откажете от договора в рамките на 14 дни, ако промените решението си, и правото да погасите предсрочно кредита срещу справедливо обезщетение.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

Когато бях на почивка в чужбина, имах проблеми при пазаруване. Към кого мога да се обърна, след като се прибера у дома?

Ако пребивавате в ЕС, Норвегия или Исландия, можете да получите безплатна помощ, когато се завърнете у дома! Свържете се с европейския потребителски център (ЕПЦ) във вашата страна, ако сте закупили стоки или услуги от търговци в друга страна от ЕС, Норвегия или Исландия. Центърът може да ви даде съвет относно правата ви на потребител, когато пазарувате и пътувате в ЕС – от наемане на автомобил, резервиране на пакетна почивка или полет до поръчка по интернет на стоки от чужбина.

За повече информация: http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Когато бях на почивка, си купих нови обувки, но те се скъсаха след една седмица. Как мога да си получа парите обратно? Какви са правилата?

Без значение къде пазарувате в ЕС, винаги имате основни права като потребител. Едно от тях е правото на двегодишна гаранция — продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектни стоки. Ако това не е възможно в рамките на разумен срок или без да ви причини неудобство, можете да поискате да ви върнат парите или да ви направят отстъпка от цената. Търговските гаранции не заместват минималната двегодишна гаранция, но могат да бъдат добавени към нея.

Независимо от това каква е вашата националност, законите на ЕС в областта на защитата на потребителите се прилагат по отношение на покупки на стоки или услуги, извършени в който и да е търговски обект, разположен на територията на ЕС. Гаранциите се уреждат от законодателство на европейско равнище. С директива на ЕС е определено минимално равнище на защита на купувачите. Държавите членки са длъжни да прилагат изискванията на ЕС в националното си законодателство, което може да осигурява и по-високо ниво на защита.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_en.htm

А ако се наложи да отида на лекар в чужбина?

Не забравяйте да вземете със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), ако пътувате до друга страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария. С нейна помощ ще спестите време, нерви и пари, ако се разболеете или се нараните, докато сте в чужбина. Картата се издава безплатно от националните здравноосигурителни институции. Тя гарантира достъп до спешно лечение при същите условия и цени като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате.

Можете да изтеглите приложение за вашия смартфон, което съдържа обща информация за картата, телефонни номера за спешни случаи, информация за покритата медицинска помощ и разходи, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържете, в случай че загубите картата си. Приложението е достъпно на 24 езика и скоро ще бъде актуализирано с информация за Хърватия. То не замества ЕЗОК.

За повече информация:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_en.htm

За повече информация


Side Bar