Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 6. februarja 2013

Skupna izjava ob mednarodnem dnevu boja proti pohabljanju ženskih spolnih organov

Ob mednarodnem dnevu nične strpnosti do pohabljanja ženskih spolnih organov (6. februarju 2013) so podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton, podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding, evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs, evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva, evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström in evropski komisar za zdravstveno politiko Tonio Borg podali naslednjo izjavo:

„Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je vsako leto na milijone žensk in deklic v EU in po svetu izpostavljenih nasilnim praksam pohabljanja ženskih spolnih organov, še mnogo več žensk in deklic pa te prakse ogrožajo. 6. februarja obeležujemo mednarodni dan nične strpnosti do pohabljanja ženskih spolnih organov. Na ta dan ozaveščamo svetovno javnost o tem vprašanju in ponovno potrjujemo našo trdno zavezanost izkoreninjenju te izjemno škodljive prakse, ki krši pravice žensk in deklic do telesne in duševne celovitosti.

Pohabljanje ženskih spolnih organov pomeni očitno kršitev človekovih pravic ter pravic žensk in deklic. Naša najpomembnejša prednostna naloga bi morala biti preventivne narave, tj. pomoč pri zagotavljanju, da ne bo treba nobeni deklici nikoli več izkusiti te travmatična kršitve osebnih pravic.

Potrebne so dopolnitve veljavne nacionalne zakonodaje, ki prepoveduje to prakso, in sicer z vključitvijo ozaveščanja o škodljivih učinkih pohabljanja ženskih spolnih organov na duševno in telesno zdravje žensk in deklic ter zagotavljanja podpornih storitev žrtvam.

Evropska unija je na tem področju dejavna tako v tujini kot doma.

Zunaj EU je skupni projekt EU-UNICEF pomagal odvrniti na tisoče družin, skupnosti in držav od pohabljanja ženskih spolnih organov in drugih škodljivih praks v Afriki.

Afriški uniji in njenim državam članicam izrekamo priznanje za njihovo vodilno vlogo pri sprejetju resolucije Združenih narodov v zvezi z bojem proti pohabljanju ženskih spolnih organov. To je pomemben korak naprej v svetovnem boju proti nasilju nad ženskami in deklicami ter njihovi diskriminaciji. EU je na prihodnjem zasedanju komisije ZN o položaju žensk odločena doseči prepričljive in ciljno usmerjene rezultate v boju proti nasilju nad ženskami.

V EU bo z novo direktivo v zvezi z žrtvami zagotovljeno, da bodo žrtve nasilja nad ženskami, tudi žrtve praks pohabljanja ženskih spolnih organov, prejele posebno podporo in pozornost, ki jo potrebujejo.

Posebna pozornost je tej skupini namenjena tudi v naši azilni zakonodaji. Ženske, ki jim grozi pohabljanje spolnih organov, ali starši, ki so v strahu pred preganjanjem zaradi svojega nasprotovanja, da bi bili tej praksi izpostavljeni njihovi otroci, so lahko v EU deležni mednarodne zaščite.

6. marca bomo z najbolj gorečimi zagovorniki človekovih pravic in poslanci na okrogli mizi razpravljali o prihodnjih ukrepih. Posvetovali se bomo z vladami, nevladnimi organizacijami in tistimi, ki imajo neposredne izkušnje s pohabljanjem ženskih spolnih organov. Prav tako želimo dati na razpolago sredstva za dejavnosti ozaveščanja o tej problematiki.

Nasilje nad ženskami in deklicami nima korenin v kulturi, ampak je kaznivo dejanje. Evropska komisija in Evropska služba za zunanje delovanje sta še naprej popolnoma predani boju proti vsem oblikam nasilja na podlagi spola, tako v EU kot v naših zunanjih odnosih“.


Side Bar