Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

MEMO

Bruxelles, 6 februarie 2013

Declarație comună cu privire la Ziua internațională împotriva mutilării genitale a femeilor

Cu ocazia Zilei internaționale de toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor (6 februarie 2013), doamna Catherine Ashton - Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei -, doamna Viviane Reding - vicepreședinte al Comisiei și comisar al UE pentru justiție -, domnul Andris Piebalgs - comisar pentru dezvoltare -, doamna Kristalina Georgieva - comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză -, doamna Cecilia Malmström - comisar pentru afaceri interne - și domnul Tonio Borg - comisar pentru sănătate și protecția consumatorilor - au făcut următoarea declarație:

„Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an milioane de femei și fete din UE și din întreaga lume sunt supuse practicilor brutale de mutilare genitală feminină și multe altele se află în pericol. Data de 6 februarie marchează Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor, o zi pe care o dedicăm sensibilizării opiniei publice mondiale față de această problemă și în care ne reafirmăm angajamentul ferm de a eradica această practică extrem de dăunătoare care încalcă drepturile fetelor și ale femeilor la integritate fizică și psihică.

Mutilarea genitală a femeilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului și a drepturilor femeilor și fetelor. Prioritatea noastră absolută ar trebui să fie prevenirea acestui fenomen, pentru a putea garanta că nicio fată nu se va mai confrunta vreodată cu această încălcare traumatizantă a drepturilor sale.

Legislația națională existentă care interzice această practică trebuie să fie completată prin măsuri de sensibilizare a opiniei publice cu privire la efectele nefaste ale mutilării genitale feminine asupra sănătății fizice și psihologice a femeilor și a fetelor, precum și prin furnizarea de servicii de sprijin pentru victime.

Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană acționează atât pe plan extern, cât și pe plan intern.

În afara UE, grație unui proiect comun UE-UNICEF, mii de familii, de comunități și de țări și-au schimbat percepția asupra mutilării genitale a femeilor și asupra altor practici dăunătoare existente în Africa.

Felicităm Uniunea Africană și statele membre ale acesteia pentru rolul lor de lider în adoptarea unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite al cărei obiectiv este să contribuie la combaterea mutilării genitale a femeilor. Aceasta reprezintă un progres important în ceea ce privește combaterea la nivel mondial a violenței și a discriminării împotriva femeilor și a fetelor. UE va depune eforturi pentru ca viitoarea sesiune a Comisiei ONU pentru statutul femeilor să producă rezultate semnificative și orientate către acțiune în ceea ce privește violența împotriva femeilor.

În interiorul UE, prin noua directivă privind protecția victimelor se va garanta că femeile care sunt victime ale violenței, inclusiv victime ale acestei practici dăunătoare, beneficiază de sprijinul de specialitate și de atenția de care au nevoie.

Se acordă o atenție deosebită acestei categorii de persoane și în cadrul legislației noastre în materie de azil. Femeile care sunt expuse riscului de mutilare genitală sau părinții care se tem de persecuții deoarece refuză să impună această practică propriului copil pot beneficia de protecție internațională în UE.

La 6 martie, va avea loc o masă rotundă în cadrul căreia vom purta discuții cu deputați și cu principalii factori implicați în campania de sensibilizare cu privire la calea de urmat. Vom consulta guverne, ONG-uri și persoane care au experiență directă în ceea ce privește mutilarea genitală a femeilor. De asemenea, vom pune la dispoziție fonduri pentru a finanța activități de sensibilizare față de această practică.

Violența împotriva femeilor și a fetelor nu este de natură culturală, ci este o crimă. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă își mențin pe deplin angajamentul de a combate toate formele de violență bazată pe gen, atât în cadrul UE, cât și în relațiile noastre externe.”


Side Bar