Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE EL

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 6 februar 2013

Digitalna agenda: raziskovalni projekt OMEGA – s pomočjo svetlobe do višjih hitrosti širokopasovne povezave

V okviru raziskovalnega projekta, ki ga financira EU, je bil razvit sistem, ki pri višjih hitrostih širokopasovnih povezav potrošnikom omogoča povezovanje številnih naprav. Brezžična povezava je danes splošno razširjena rešitev za domača omrežja, vendar trenutne zmogljivosti verjetno ne bodo mogle zadovoljiti prihodnjih potreb. Da bodo na primer družine lahko pretakale več filmov hkrati, so raziskovalci pri projektu „HOME Gigabit Access“ (OMEGA) razvili omrežno tehnologijo, ki uporablja električne kable, radijske signale in svetlobo. Ta tehnologija bi lahko vsaki pisarni in gospodinjstvu zagotovila zadostno pasovno širino za medsebojno povezavo številnih „pametnih“ proizvodov, kot so telefoni, avtomobili in gospodinjski aparati. Pri projektu OMEGA sodelujejo raziskovalci iz podjetij, univerz in raziskovalnih ustanov v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Grčiji, Sloveniji in Združenem kraljestvu. EU je k skupnemu proračunu v višini 19,13 milijona evrov prispevala 12,41 milijona evrov.

Z vidno in infrardečo svetlobo, podobno kot pri daljinskem upravljanju televizije, je raziskovalcem uspelo prenesti podatke s hitrostjo do 280 Mb/s na razdalji 10 m. Podatki so se dvosmerno prenašali med več napravami, s čimer se je ustvarilo infrardeče omrežje. Projektna skupina je kot prva na svetu prenesla podatke s pomočjo stropne razsvetljave LED, ki se vse bolj uporablja v številnih gospodinjstvih.

Z združevanjem te tehnologije z denimo radijskim prenosom bi lahko dosegli bistveno višje hitrosti širokopasovnih povezav za potrošnike. Ta tehnologija, ki jo označuje kratica VLC (Visible Light Communication), ima lahko tudi druge prednosti, če se uporablja samostojno. Povzroča namreč manj radijskih motenj, saj je signal omejen na en prostor. Uporaba te tehnologije bi bila denimo še zlasti koristna v bolnišnicah ali proizvodnih obratih, kjer prenos prek radijskih valov ni dovoljen ali moti delovanje nekatere opreme.

Industrija je zdaj pripravljena na proizvodnjo naprav, ki temeljijo na standardu IEEE P1905.1, razvitem v okviru projekta OMEGA. Evropska komisija je v okviru Sedmega okvirnega programa za raziskave in razvoj (FP7) za projekt prispevala 65 % sredstev. Komisija želi prek programa Obzorje 2020 podpirati prihodnje prelomne inovacije. Od predlaganega skupnega proračuna za ta program v višini 80 milijard evrov je bilo 16 milijard namenjenih za spodbujanje inovacij na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Uporabne povezave

Projekt OMEGA na tehnološki tržnici

Projekt OMEGA na spletni strani Službe Skupnosti za informacije o raziskavah in razvoju

Tematska oznaka: #photonics, #light, #broadband, #lifi

Spletno mesto Evropske digitalne agende

Spletno mesto komisarke Neelie Kroes

Spremljajte komisarko Neelie Kroes na Twitterju


Side Bar