Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

FELJEGYZÉS

Strasbourg, 2013. július 3.

Egészségügy: Fontos előrelépés történt a határokon átívelő súlyos egészségügyi veszélyek kezelésében – Tonio Borg egészségügyi politikáért felelős biztos nyilatkozata

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló határozatot. Tonio Borg, az egészségügyi politikáért felelős uniós biztos üdvözölte a Parlament döntését és kijelentette:

„A mai szavazás fontos mérföldkő az uniós egészségbiztonság történetében. Gratulálok és köszönetet mondok az előadónak, Gilles Pargneaux-nak, az árnyékelőadóknak, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság összes tagjának. Megköszönöm emellett a Tanács dán, ciprusi és ír elnökségének munkáját is, mivel az Európai Parlamenttel és a Bizottsággal együtt komoly erőfeszítést tettek, hogy tető alá hozzák ezt az uniós szabályozást, amely számos határokon átívelő egészségügyi veszély ellen fogja védeni a polgárokat.

A polgárok, az egészségügyi szakemberek és a politikaalkotók nagy része éber figyelemmel kíséri az újonnan felmerülő egészségügyi veszélyeket, pl. az új típusú (A H7N9) madárinfluenzát, a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírust (MERS-CoV), valamint az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket, mint pl. az E.Coli-járványt. A lassan terjedő veszélyek, úgy mint az antimikrobiális rezisztencia vagy az egészségügyi ellátás következtében kialakuló fertőzés szintén kockázatot jelent a lakosság egészségére. Fontos, hogy az EU polgárai tudják: a tagállamok határozottan és összehangoltan kezelik a veszélyt és az esetleges válsághelyzeteket.

A ma elfogadott határozat célja pontosan ez. A jogszabály értelmében a tagállamok megerősítik az uniós szintű készültségtervezést és koordinációt a fertőző betegségek vagy a vegyi, biológiai és környezeti eredetű veszélyek okozta, határokon átívelő súlyos veszélyek kapcsán. Mindez azt jelenti, hogy az európaiak nagyobb védelmet fognak élvezni. A határozatnak fontos vívmánya, hogy jogi alapot teremt a vakcinák és gyógyszerek önkéntes, EU-szintű közös beszerzésének koordinálására. A beszerzés a pandémia elleni oltóanyagokkal fog elkezdődni: a folyamatban részt vevő tagállamok az eddiginél jobb feltételek mellett biztosíthatnak vakcinát a lakosságnak.

A határozat emellett az Európai Unió hatáskörét egészségügyi vészhelyzetek esetén is megerősíti: lehetővé teszi, hogy az EU saját területén egészségügyi vészhelyzet hirdessen ki és a gyógyszerekre vonatkozó jogszabályai alapján intézkedéseket foganatosítson, hogy a vakcinák és a gyógyszerek gyorsabban legyenek beszerezhetők. A határozattal felállított Egészségbiztonsági Bizottság feladata az lesz, hogy összehangolja a veszélyekre adott válaszintézkedéseket és a válságkezelést, ideértve a válsághelyzeti kommunikációt is – ennek köszönhetően pedig javulni fog a közegészségügyi vészhelyzetek koordinációja.”

MEMO/13/645


Side Bar