Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

MEMO

Bryssel den 12 juni 2013

Gemensamt uttalande i samband med internationella dagen mot barnarbete

På världsdagen mot barnarbete den 12 juni har unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik/kommissionens vice ordförande Catherine Ashton, kommissionens vice ordförande Viviane Reding, kommissionsledamot med ansvar för rättsliga frågor, utvecklingskommissionär Andris Piebalgs, kommissionär med ansvar för sysselsättning, socialpolitik och inkludering László Andor och kommissionären för inrikes frågor Cecilia Malmström gjort följande uttalande:

Enligt bedömningar från Internationella arbetsorganisationen (ILO) arbetar 15,5 miljoner barn runtom i världen, oavlönade eller avlönade, med hushållsarbete utanför det egna hemmet. Dessa barn berövas sin barndom. Värre är att mer än hälften av dessa barn arbetar under farliga förhållanden där de ibland utnyttjas för handel med barn — dagligen är deras liv i fara.

Vi fortsätter att bekämpa alla former av barnarbete. Vi har uppmanat alla medlemsstater att ratificera ILO:s konvention 189 om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare, som träder i kraft den 5 september 2013 och som utvidgar arbetarskyddet till miljontals arbetstagare, främst kvinnor och barn. Vi engagerar oss mot barnarbete i våra dialoger om mänskliga rättigheter och multilaterala forum. Vi ger stöd genom projekt som tillhandahåller grundläggande utbildning, även yrkesutbildning.

Förra året vid den här tiden godkände rådet EU:s strategiska ram för mänskliga rättigheter och demokratisering, vilket omfattar åtgärder för att avskaffa barnarbete globalt. EU kommer också att spela en aktiv roll i den tredje världskonferensen om de värsta formerna av barnarbete, som ska hållas i Brasilia den 8-10 oktober 2013. Inte bara i samband med världsdagen mot barnarbete utan även alla dagar på året är EU fast beslutet att nå sitt mål - Att utrota de värsta formerna av barnarbete senast 2016.


Side Bar