Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 12. junija 2013

Skupna izjava ob svetovnem dnevu boja proti delu otrok

Ob svetovnem dnevu boja proti delu otrok (12. junij) so visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednica Evropske Komisije Catherine Ashton, komisarka za pravosodje in podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding, komisar za razvoj Andris Piebalgs, komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje László Andor in komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström podali naslednjo izjavo:

„Po ocenah Mednarodne organizacije dela 15,5 milijona otrok po vsem svetu opravlja plačana ali neplačana pomožna dela zunaj doma. Ti otroci nimajo možnosti, da bi živeli običajno otroštvo. Še huje je, da več kot polovica teh otrok opravlja nevarna dela, včasih tudi v izkoriščevalskih razmerah trgovine z otroki, tako da je njihovo življenje vsakodnevno ogroženo.

Nadaljujemo s kampanjo proti vsem oblikam dela otrok. Vse države članice smo pozvali, da ratificirajo Konvencijo 189 Mednarodne organizacije dela o dostojnem delu za delavce v gospodinjstvu, ki bo začela veljati 5. septembra 2013 in ki bo varstvo delavcev razširila na milijone delavcev, večinoma žensk in otrok. V okviru dialoga o človekovih pravicah in v večstranskih forumih se zavzemamo za odpravo dela otrok. Podpora se zagotavlja prek projektov, ki omogočajo enakopraven dostop do osnovnega izobraževanja in razvoja spretnosti.

Svet je lani v tem času podprl strateški okvir EU za človekove pravice in demokratizacijo, ki vključuje ukrepe za odpravo dela otrok po vsem svetu. Evropska unija bo imela dejavno vlogo tudi na tretji svetovni konferenci o najhujših oblikah dela otrok, ki bo potekala v Brasilii od 8. do 10. oktobra 2013. Evropska unija ob svetovnem dnevu boja proti delu otrok, kot vsak drugi dan v letu, ostaja trdno zavezana cliju, da se do leta 2016 odpravijo najhujše oblike dela otrok.“


Side Bar