Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

MEMO

Bruxelles, 12 iunie 2013

Declarație comună cu ocazia Zilei mondiale împotriva muncii copiilor

Cu ocazia Zilei mondiale împotriva muncii copiilor (12 iunie), Catherine Ashton - Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei, Viviane Reding - comisarul european pentru justiție și vicepreședinte al Comisiei, Andris Piebalgs - comisarul pentru dezvoltare, László Andor - comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune și Cecilia Malmström - comisarul pentru afaceri interne au făcut următoarea declarație:

„Potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Muncii (OMI), în întreaga lume un număr de 15,5 milioane de copii desfășoară munci casnice plătite sau neplătite în afara propriei gospodării. Acestor copii li se refuză propria copilărie. Și mai îngrijorător este faptul că peste jumătate dintre ei se confruntă cu forme de muncă periculoase, aflându-se uneori în situații de exploatare, care implică traficul de copii, iar viața lor este permanent în pericol.

Continuăm să milităm împotriva tuturor formelor de muncă a copiilor. Am lansat apelul ca toate statele membre să ratifice Convenția 189 a OIM privind munca decentă pentru lucrătorii casnici, care va intra în vigoare la 5 septembrie 2013 și care va extinde protecția muncii la milioane de lucrători, cei mai mulți dintre ei femei și copii. În cadrul dialogurilor noastre pe tema drepturilor omului și în forurile multilaterale la care participăm milităm împotriva muncii copiilor. Se acordă asistență prin proiecte care oferă acces echitabil la educația de bază și la dezvoltarea abilităților.

În urmă cu un an, Consiliul a aprobat Cadrul strategic al UE privind drepturile omului și democratizarea, care include acțiuni în direcția eliminării muncii copiilor la nivel mondial. Uniunea Europeană va juca de asemenea un rol activ în cadrul celei de-a treia Conferințe mondiale privind cele mai grave forme de muncă a copiilor, care se va desfășura la Brasilia în perioada 8‑10 octombrie 2013. Cu ocazia Zilei mondiale împotriva muncii copiilor, la fel ca în oricare altă zi a anului, UE își menține angajamentul ferm în direcția eliminării celor mai grave forme de muncă a copiilor până în 2016.”


Side Bar