Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE LV

Европейска комисия

ИНФОРМАЦИОННА БЕЛЕЖКА

Брюксел, 8 януари 2013 г.

Съвместно изявление на върховния представител и заместник-председател на Европейската комисия Катрин Аштън и на комисарите Кристалина Георгиева и Андрис Пиебалгс по случай на годишнината от земетресението в Хаити

Тази седмица отбелязваме третата годишнина от земетресението в Хаити на 12 януари 2010 г., чиито опустошителни последствия го превърнаха в едно от най-катастрофалните природни бедствия в най-новата история.

Днес, като правим равносметка на своите действия след бедствието, ние също така потвърждаваме отново дългосрочния си ангажимент към жителите на Хаити, чието възстановяване и устойчиво развитие остават наш приоритет.

Непосредствено след земетресението Европейският съюз отговори бързо и решително на огромните нужди, спасявайки човешки животи и осигурявайки подслон на част от останалите без дом 1,5 млн. хаитяни. Въпреки че 350 000 души живеят все още във временни подслони, предоставихме жилища на над 500 000 души. С хуманитарната помощ на ЕС също така бяха подкрепени лечението на холера и предотвратяването на разпространението на епидемии. Също толкова важно е, че усилията ни са съсредоточени върху намаляването на риска от бедствия и мерките за подпомагане на жителите на страната да станат по-устойчиви на бъдещи катастрофи. Като цяло от хуманитарната помощ на ЕС са се ползвали 5 млн. души, което означава всеки втори в Хаити.

В съответствие с правителствените приоритети ЕС също така подпомага управлението, инфраструктурата (пътното строителство, изграждането на училища и др.), икономическите дейности и държавния бюджет, което дава възможност на администрацията да осигурява здравеопазване, образование и правосъдие за хората. Например около 7 000 преподаватели от цялата страна получиха обучение и поне 120 000 деца се възползваха от помощта на ЕС за образование през последните пет години. Окуражителен е фактът, че икономиката на Хаити се възстановява с темп от около 6—7 % през 2012 г.

Осигурени бяха 85 % от възлизащите на 522 млн. евро средства, обещани от Европейската комисия през 2010 г., и бе предоставено допълнително финансиране в отговор на нуждите на населението.

Разбира се, все още ни предстои дълъг път. Неотдавнашните събития, като тропическата буря „Айзък“ и ураганът „Санди“, направиха възстановяването на Хаити още по-трудно и подчертават още веднъж необходимостта от увеличаване на устойчивостта на жителите на Хаити на природни бедствия.

Въпреки постигнатия напредък предоставянето на помощта за развитие на ЕС за Хаити през последните три години е особено предизвикателство, тъй като политическата нестабилност попречи на усилията за координиране и на изпълнението на програмите за развитие. Във връзка с това ние приветстваме неотдавнашното решение на правителството да ускори реформите, насочени към подобряване на планирането и координацията на помощта, тъй като пълната му ангажираност в процеса на развитие е ключово условие за успех в Хаити.

Три години след ужасната трагедия през 2010 г., ние сме още по-решени да покажем своя ангажимент към Хаити. Помощта за Хаити да се възстанови и да се изгради в по-добро състояние от преди е най-добрият начин да се изрази солидарност с дългогодишните страдания на хората от тази държава и да се почете паметта на жертвите на бедствието.

За повече информация

Меморандум "Третата годишнина от земетресението в Хаити"

http://ec.europa.eu/europeaid/where/acp/country-cooperation/haiti/haiti_en.htm

Уебсайт на Европейската комисия за Хаити

http://europa.eu/newsroom/highlights/haiti/index_en.htm


Side Bar