Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 13. decembra 2013

Večje pravice potrošnikov EU se uveljavljajo po vsej Evropi

Kupci po vsej Evropi lahko od danes naprej - ravno pravi čas pred prazniki - računajo na nov sklop pravic potrošnikov. Države članice morajo namreč do danes v nacionalno zakonodajo prenesti direktivo Evropske unije o pravicah potrošnikov. Ta zakonodaja EU bo okrepila pravice potrošnikov v vseh 28 državah članicah EU, zlasti pri nakupovanju po spletu. Nova pravila bodo na ravni EU na primer zagotovila štirinajstdnevni rok za odstop od pogodbe, kar pomeni, da lahko potrošniki vrnejo blago, če se iz kakršnega koli razloga premislijo.

„Nova pravila o pravicah potrošnikov so odlična novica za 507 milijonov potrošnikov v Evropi: nič več vnaprej izbranih polj pri nakupu letalske vozovnice in nič več oderuških cen pri spletnem plačevanju s kreditno kartico – to je predpraznično božično darilo Evrope,“ je dejala podpredsednica Viviane Reding, evropska komisarka za pravosodje. „Boljša pravila EU za varstvo potrošnikov bodo pomagala okrepiti zaupanje potrošnikov. V teh težkih gospodarskih razmerah je to najcenejši spodbujevalni sveženj, ki ga lahko Evropa uvede. Evropska komisija bo zdaj preverila, ali so vse države članice naredile domačo nalogo in pravilno uveljavile ta pravila.“

Evropska komisija je oktobra 2008 predložila predlog novega sklopa pravic potrošnikov (IP/08/1474). Po soglasju o zakonodaji leta 2011 so imele vlade dve leti časa, da ta pravila uveljavijo na nacionalni ravni, rok za to pa se izteče danes. Končni dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom o direktivi o pravicah potrošnikov je bil dosežen junija 2011 ob posredovanju evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding, direktiva pa je bila uradno sprejeta 10. oktobra 2011 (MEMO/11/675). Države članice morajo do danes obvestiti Komisijo o svojih nacionalnih zakonih, ki prenašajo evropsko zakonodajo o pravicah potrošnikov. Ti nacionalni zakoni se morajo uporabljati od 13. junija 2014.

10 glavnih koristi za potrošnike, ki jih prinaša nova direktiva:

1. Nova pravila odpravljajo skrite stroške na internetu

Potrošniki bodo zaščiteni pred prikritimi stroški na internetu. To se dogaja, ko goljufi poskušajo pretentati ljudi, da plačajo za „brezplačne“ storitve, kot so horoskopi ali recepti. Od zdaj naprej morajo potrošniki izrecno potrditi, da razumejo, da morajo takšne storitve plačati.

2. Večja preglednost cen

Trgovci morajo navesti skupno ceno proizvoda ali storitve, pa tudi vse dodatne stroške. Spletnim kupcem ne bo treba plačati pristojbin ali drugih stroškov, če pred oddajo naročila ne bodo ustrezno obveščeni.

3. Prepoved vnaprej izbranih polj na spletnih straneh

Pri spletnem nakupovanju, na primer nakupu letalske vozovnice, vam med postopkom nakupa morda ponudijo dodatne možnosti, kot sta potovalno zavarovanje ali najem avtomobila. Te dodatne storitve se lahko ponujajo s tako imenovanimi vnaprej izbranimi polji. Potrošniki morajo zdaj navedena polja pogosto odznačiti, če teh dodatnih storitev ne želijo. Z novo direktivo bodo vnaprej izbrana polja po vsej Evropski uniji prepovedana.

4. 14 dni za spremembo odločitve glede nakupa

Obdobje, v katerem lahko potrošniki odstopijo od prodajne pogodbe, je podaljšano na 14 koledarskih dni (v primerjavi s sedmimi dnevi, kakor je doslej določeno z zakonodajo EU). To pomeni, da lahko potrošniki iz katerega koli razloga vrnejo blago, če si premislijo.

Dodatna zaščita v primeru pomanjkljivih informacij: če prodajalec kupca ni jasno obvestil glede njegovih pravic do odstopa od pogodbe, se obdobje vračila podaljša na eno leto.

Potrošniki bodo prav tako zaščiteni ter imeli pravico do odstopa od pogodbe v primeru obiska trgovca, za katerega so sami dali pobudo, kadar na primer trgovec predhodno pokliče potrošnika ter ga z vztrajanjem prepriča, da privoli v obisk. Poleg tega ne bo več treba razlikovati med obiski, za katere je dal potrošnik pobudo, in tistimi, ki niso bili naročeni; tako se bo preprečilo izogibanje pravilom.

Pravica do odstopa od pogodbe se razširja na spletne dražbe, kot je eBay – čeprav se blago, kupljeno na dražbi, lahko vrne le, če je bilo kupljeno pri uradnem prodajalcu.

Odstopni rok se bo začel v trenutku, ko potrošnik prejme blago, in ne v trenutku sklenitve pogodbe, kakor velja zdaj. Pravila bodo veljala za prodajo po internetu, telefonu ter naročila po pošti, pa tudi za prodajo zunaj trgovin, na primer na domačem pragu potrošnika, na ulici, na zabavi Tupperware ali na izletu, ki ga je organiziral trgovec.

5. Boljše pravice do povračila

Trgovci morajo potrošnikom povrniti kupnino za proizvod v 14 dneh od dostopa od pogodbe. To vključuje tudi stroške dostave. Na splošno bo trgovec nosil tveganje za poškodbe blaga, nastale med prevozom, dokler blaga ne prevzame potrošnik.

6. Uvedba vzorčnega odstopnega obrazca za vso EU

Potrošniki bodo imeli na voljo vzorec odstopnega obrazca, ki ga bodo lahko uporabili (niso pa k temu obvezani), če se bodo premislili ter želeli odstopiti od pogodbe, ki je bila sklenjena na daljavo ali na domačem pragu. Tako bo omogočen lažji in hitrejši odstop od pogodbe, ne glede na to, kje v Uniji je bila sklenjena.

7. Odprava dodatnih plačil za uporabo kreditnih kartic in dežurnih telefonskih linij

Trgovci ob plačilu s kreditno kartico (ali drugimi plačilnimi sredstvi) potrošnikom ne bodo mogli zaračunavati več, kot so dejanski stroški, ki jih ima trgovec, če omogoča plačilo s takšnimi plačilnimi sredstvi. Trgovci, ki upravljajo dežurne telefonske linije, prek katerih se lahko potrošniki obrnejo nanje v zvezi s pogodbo, za klice ne bodo mogli zaračunavati več, kot je osnovna cena telefonskega klica.

8. Jasnejše informacije o tem, kdo plača stroške vračila blaga

Če trgovci želijo, da potrošnik plača strošek vračila blaga, če se premisli, ga morajo o tem vnaprej jasno obvestiti, v nasprotnem primeru morajo vračilo plačati sami. Trgovci morajo pred nakupom jasno navesti vsaj oceno najvišjih stroškov za vračila voluminoznega blaga, ki je bilo kupljeno prek interneta ali z naročilom po pošti, na primer zofe, tako da se potrošniki lahko na podlagi tega odločijo, pri kom bodo kupili proizvod.

9. Boljša zaščita potrošnikov v zvezi z digitalnimi izdelki

Tudi podatki o digitalni vsebini bodo morali biti jasnejši, med drugim glede njene skladnosti s strojno in programsko opremo ter uporabe tehničnih zaščitnih ukrepov, na primer omejevanja pravice potrošnikov v zvezi s presnemavanjem vsebine.

Potrošniki bodo lahko odstopili od nakupa digitalne vsebine, kot je prenos glasbe ali video posnetkov, vendar samo do začetka dejanskega prenosa.

10. Skupna pravila bodo podjetjem olajšala trgovanje po vsej Evropi

Ta pravila so med drugim:

enoten niz temeljnih pravil za pogodbe na daljavo (prodaja po telefonu, pošti ali internetu) in pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov (zunaj prostorov podjetja, na primer na ulici ali na domačem pragu), v Evropski uniji; ta pravila bodo vzpostavila enake konkurenčne pogoje ter zmanjšala stroške transakcij za trgovce, ki delujejo čez meje, zlasti pri prodaji po internetu;

standardni obrazci bodo olajšali poslovanje podjetjem: s temi obrazci bodo podjetja lahko izpolnila zahteve glede informacij o pravici odstopa od pogodbe;

posebna pravila se bodo uporabljala za mala podjetja in obrtnike, kot je na primer vodovodar. Pravica do odstopa od pogodbe za nujna popravila in vzdrževalna dela ne bo obstajala. Države članice se lahko prav tako odločijo, da bodo trgovce, ki jih potrošniki zaprosijo za izvedbo popravila ali vzdrževalnega dela na svojem domu v vrednosti manj kot 200 evrov, oprostile nekaterih zahtev po informacijah.

Več informacij

Evropska komisija — direktiva o pravicah potrošnikov:

http://ec.europa.eu/justice/consumer-marketing/rights-contracts/directive/index_en.htm

Spletišče podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/reding.

Spremljajte podpredsednico Viviane Reding na Twitterju: @VivianeRedingEU

Spremljajte GD za pravosodje na Twitterju: @EU_Justice

Kontakta:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)


Side Bar