Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 9. decembra 2013

Prenosne elektronske naprave – pogosto zastavljena vprašanja

Kaj so prenosne elektronske naprave?

Prenosne elektronske naprave vključujejo digitalne fotoaparate, pametne telefone, tablične računalnike, e-bralnike itd. Smernice, ki jih je izdala Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA), se nanašajo na vse prenosne elektronske naprave, ki nimajo vklopljenega načina povezav. To pomeni, da imajo vklopljen način letenja. Povezave, kot so povezava z mobilnim telefonskim omrežjem, Wi-Fi, Bluetooth itd., morajo biti izklopljene.

Slišal sem, da EU razširja varno uporabo prenosnih elektronskih naprav na letalih – kaj se je spremenilo?

Nove evropske varnostne smernice določajo, da potniki lahko uporabljajo prenosne elektronske naprave z vklopljenim načinom letenja v vseh fazah poleta, razen če so navodila letalske posadke ali kabinskega osebja drugačna.

Pred to spremembo je bilo v varnostnih smernicah določeno, da potniki lahko uporabljajo svoje prenosne elektronske naprave z vklopljenim načinom letenja (brez prenosa) med letom, ne pa tudi med vožnjo po tleh, med vzletom in pristankom.

Ali lahko zdaj na letalu uporabljam svojo prenosno elektronsko napravo, ki ima vklopljen način letenja? Ali moram počakati?

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je letalskim prevoznikom dala posodobljene smernice o varni širitvi uporabe prenosnih elektronskih naprav v vseh fazah poleta.

Postopek njihovega izvajanja se bo med letalskimi prevozniki razlikoval. Prilagoditi bodo morali svoje operativne postopke in pričakuje se, da bodo številni to storili v prihodnjih tednih.

Ali bom na letalu vedno lahko uporabljal prenosno elektronsko napravo z vklopljenim načinom letenja?

Varnost je vedno najpomembnejša. Letalska posadka bo lahko potnike opozorila, da svoje naprave izklopijo. Potniki morajo vedno upoštevati varnostna navodila posadke glede varnostnih in drugih vprašanj.

Kaj pa naprave z vklopljenim način prenosa? Ali lahko uporabljam prenosno elektronsko napravo za pošiljanje e-sporočil, kratkih sporočil itd.?

Za zdaj še ne, vendar je evropski komisar za promet Siim Kallas agencijo EASA pozval, naj pospeši varnostni pregled uporabe oddajnih naprav na letalih, posodobljene smernice pa bodo objavljene leta 2014.

Trenutno še vedno veljajo vse omejitve uporabe prenosnih elektronskih naprav z vklopljenim načinom prenosa (vključno z mobilnimi telefoni) na letalih. Prenosne elektronske naprave se lahko uporabljajo z vklopljenim načinom prenosa za povezavo z omrežjem za klice ali elektronsko pošto samo na letalih, ki so posebej opremljena z varnostno potrjenim sistemom. Celo v takih primerih je povezava dovoljena le med fazo leta, poteka pa prek sistema na letalu in ne prek zemeljskega omrežja. Letalski prevozniki bodo določili pogoje za dostop, predvsem ceno povezave. S takim sistemom je trenutno opremljenih le malo letal, vendar lahko pričakujemo, da se bo ta v prihodnjih letih razširil. V vsakem primeru bo potnike o možnosti povezave na letalu obvestilo kabinsko osebje.

Kaj pa telefonski klici? Ali ne bi bili na letalu moteči?

Varna uporaba mobilnih telefonov bi bila del pregleda glede oddajnih naprav. Posamezni letalski prevozniki bodo razvili prakse, ki bodo prilagojene željam njihovih strank. Iz vljudnostnih razlogov lahko določijo omejitve za govorne klice.

Ali je nova politika varna?

Da, politika temelji na analizi strokovnjakov z vseh področij letalstva, vključno z letalskimi prevozniki, proizvajalci, združenji pilotov in proizvajalci prenosnih elektronskih naprav.

Ali morajo letalski prevozniki obvezno uporabljati novo politiko?

Ne. Vsak letalski prevoznik se lahko odloči za bolj omejevalno politiko glede uporabe prenosnih elektronskih naprav. Vse morebitne omejitve uporabe prenosnih elektronskih naprav s strani potnikov so v pristojnosti letalskega prevoznika.

Ali lahko kabinsko osebje ali letalska posadka od potnikov zahteva, da ne uporabljajo svojih prenosnih elektronskih naprav?

Da. Potniki morajo vedno upoštevati navodila kabinskega osebja in letalske posadke.

Kako bo kabinsko osebje ali letalska posadka zagotovila, da imajo vse prenosne elektronske naprave vklopljen način letenja?

Varen let bi moral biti za vsakogar najpomembnejši. Težko bo izvedljivo, da bi kabinsko osebje ali letalska posadka fizično preverila, ali imajo vse naprave vklopljen način letenja. Potniki morajo vedno upoštevati navodila kabinskega osebja in letalske posadke.

Kaj pa tuji letalski prevozniki? Se nova politika uporablja za vse letalske prevoznike, ki delujejo v Evropi?

Letalski prevozniki zunaj EU upoštevajo predpise o prenosnih elektronskih napravah, ki jih je izdal organ za civilno letalstvo v njihovi državi. Posodobljene smernice EU se uporabljajo samo za evropske letalske prevoznike.


Side Bar