Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

TÁJÉKOZTATÓ

Brüsszel, 2013. december 9.

Gyakran feltett kérdések a hordozható elektronikus eszközökkel kapcsolatban

Mi számít hordozható elektronikus eszköznek?

Hordozható elektronikus eszközök (angol elnevezésük alapján: „PED”-ek) többek között a digitális fényképezőgépek, az okostelefonok, a táblagépek, az e-könyvolvasók, stb. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által kiadott iránymutatás a jeleket nem közvetítő – repülőgépes vagy repülés üzemmódban használt – valamennyi PED-re vonatkozik. A készülékeken ilyenkor a jelátvitel, tehát a mobilhálózati, wi-fi, Bluetooth- vagy egyéb típusú kapcsolat le van tiltva.

Úgy hallottam, az EU a PED-ek fedélzeti használatát már a teljes repülőút alatt biztonságosnak tekinti – pontosan mi változik?

Az új európai biztonsági iránymutatás szerint a légi járművek utasai „repülés” (jelátvitel nélküli) üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt bekapcsolva tarthatják elektronikus készülékeiket, hacsak a gép személyzete vagy a légiutas-kísérők valamilyen okból másképp nem rendelkeznek.

Korábban erre csak az utazómagasság elérésekor volt lehetőség, guruláskor, felszálláskor és landoláskor nem.

Mostantól „repülés” üzemmódban nyugodtan használhatom készülékemet a fedélzeten? Vagy várnom kell még erre?

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az új iránymutatást minden légitársasághoz eljuttatta, ismertetve a PED-ek fedélzeti használatának a repülőút teljes tartamára kiterjedő, biztonságos módját.

A megváltozott iránymutatás alkalmazásában lehetnek különbségek az egyes légitársaságok között, mivel módosítaniuk kell saját működési eljárásaikat. Várhatóan azonban többségük heteken belül sort kerít erre.

A jövőben tehát „repülés” üzemmódban mindig használhatom majd elektronikus készülékemet a fedélzeten?

Az első mindig a biztonság. Esetenként előfordulhat, hogy a repülőgép személyzete kikapcsoltatja az utasokkal elektronikus eszközeiket. Az utasoknak minden körülmények között tiszteletben kell tartaniuk a személyzet által a repülőgép biztonsági berendezéseinek ismertetésekor vagy más kérdések kapcsán közölt biztonsági előírásokat.

Mi a helyzet a hálózathoz csatlakoztatott eszközökkel? Küldhetek e-mail-t, sms-t vagy egyéb üzenetet a fedélzetről?

Erre ma még nincs lehetőség. Siim Kallas, az Európai Unió közlekedéspolitikai biztosa ugyanakkor felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsák fel a jelátviteli eszközök használatának biztonsági felülvizsgálatát, amely alapján 2014-ben tovább enyhülhetnek az iránymutatásban foglalt szabályok.

Jelen pillanatban azonban továbbra is érvényes a jelátviteli üzemmódban működtetett PED-ek (köztük a mobiltelefonok) fedélzeti használatának teljes tilalma. Hálózathoz csatlakoztatott készüléket hanghívásra vagy e-mailküldésre kizárólag olyan légi járműveken lehet használni, amelyek kifejezetten ebből a célból el vannak látva biztonsági szempontból hitelesített fedélzeti rendszerrel. Viszont még esetükben is csak az utazómagasság elérésekor van erre mód: a jelátvitel ilyenkor a fedélzeti rendszeren, nem pedig a földi hálózaton keresztül történik. A légitársaságoktól függ, milyen feltételeket szabnak, azaz mennyit számítanak fel ezért a szolgáltatásért. Ma még kevés repülőgép van felszerelve ilyen rendszerrel, de a jövőben használatuk várhatóan egyre inkább elterjed. Az a legbiztosabb, ha az utasok mindenkor a repülőgép személyzetétől tájékozódnak a légi jármű hálózati hozzáférési szolgáltatásairól.

Mi a helyzet a mobiltelefon használatával? Nem zavarja majd a többi utast a fedélzeten?

Az említett felülvizsgálat a mobiltelefonok biztonságos használatát is górcső alá veszi majd. Az egyes légitársaságokon múlik, hogy olyan gyakorlati megoldásokat találjanak, amelyek utasaik igényeivel is találkoznak. Ha az utasok kényelme úgy kívánja, akár korlátozhatják is a hanghívásokat.

A módosításokkal nem csökken a biztonság szintje?

Nem, mert a szakpolitikai iránymutatások a légi közlekedést érintő valamennyi terület, így a légi fuvarozók, a repülőgépgyártók, a pilótaszövetségek és a PED-gyártók szakértőinek elemzéseire épülnek.

A légitársaságok kötelesek betartani az új iránymutatásokat?

Nem, a PED-ek használatával kapcsolatban korlátozóbb jellegű szabályokat is meghatározhatnak. Maguk döntik el, hogy korlátozni kívánják-e bármilyen módon az utasok fedélzeti PED-használatát.

A repülőgép személyzete vagy a légiutas-kísérők kérhetik-e az utasoktól PED-jeik kikapcsolását?

Igen. Az utasoknak mindenkor követniük kell a repülőgép személyzetének és a légiutas-kísérőknek az utasításait.

Hogyan tudják majd garantálni a légiutas-kísérők vagy a repülőgép személyzete, hogy a fedélzeten az összes PED „repülés” üzemmódban legyen?

A repülésbiztonság mindenki elsődleges érdeke. Nem mindig kivitelezhető, hogy a légiutas-kísérők vagy a repülőgép személyzete mindenki készülékén fizikailag meggyőződjön a megfelelő üzemmódválasztásról. Az utasok viszont kötelesek mindenkor betartani a repülőgép személyzetének és a légiutas-kísérőknek az utasításait.

Mi a helyzet a nem uniós légitársaságokkal? Az új iránymutatások az Európában működő összes légitársaságra érvényesek?

A nem uniós légitársaságoknak az országuk szerinti polgári légügyi hatóság PED-vonatkozású rendelkezéseit kell követniük. A módosított uniós iránymutatások kizárólag az európai uniós légitársaságokra alkalmazandók.


Side Bar