Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

TAUSTATIEDOTE

Bryssel 9.12.2013

Kannettavat elektroniset laitteet — usein kysyttyä

Mitä ovat henkilökohtaiset elektroniset laitteet?

Henkilökohtaisia elektronisia laitteita ovat digitaalikamerat, älypuhelimet, tablettitietokoneet, sähköiset lukulaitteet jne. EU:n lentoturvallisuusviraston (EASA) antamissa ohjeissa viitataan kaikkiin henkilökohtaisiin elektronisiin laitteisiin, jotka eivät lähetä signaaleja. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteet ovat lentotilassa. Tiedonsiirtoyhteydet — esimerkiksi yhteys matkapuhelinverkkoon, Wi-Fi, Bluetooth jne. — on pidettävä kytkettyinä pois päältä.

Miksi EU sallii turvallisuussyiden perusteella henkilökohtaisten elektronisten laitteiden laajemman käytön?

Uusien eurooppalaisten turvallisuusohjeiden mukaan matkustajat voivat käyttää henkilökohtaisia elektronisia laitteita lennon kaikissa vaiheissa, ellei ohjaamo- tai matkustamomiehistö anna muunlaisia ohjeita.

Ennen tätä muutosta turvaohjeissa todettiin, että matkustajat saavat käyttää lentotilassa (ei lähetystilassa) olevia henkilökohtaisia sähköisiä laitteita lennon aikana lukuun ottamatta koneen rullausvaihetta, nousua ja laskua.

Voiko lentotilassa olevaa laitetta käyttää lennolla jo nyt? Milloin ohjeet tulevat voimaan?

EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA on antanut lentoyhtiöille päivitetyt ohjeet siitä, kuinka henkilökohtaisten elektronisten laitteiden käyttöä voidaan laajentaa turvallisesti lennon kaikissa vaiheissa.

Ohjeiden toteutusprosessi vaihtelee lentoyhtiöittäin. Lentoyhtiöiden on mukautettava toimintatapojaan, mutta on odotettavissa, että monissa lentoyhtiöissä näin tehdään lähiviikkojen aikana.

Voiko lentotilassa olevaa laitetta käyttää lennolla aina?

Tärkeintä on aina turvallisuus. Tiettyinä aikoina ohjaamomiehistö voi määrätä matkustajia kytkemään laitteet pois päältä. Matkustajien on aina noudatettava miehistön antamia turvallisuus- ja muita ohjeita.

Entä lähetystilassa olevat laitteet? Voiko omaa laitetta käyttää lennolla sähköpostiviestien, tekstiviestien jne. lähettämiseen?

Ei vielä, mutta EU:n liikennekomissaari Siim Kallas on pyytänyt EASA:a nopeuttamaan turvallisuusarviointia, joka koskee lähettävässä tilassa olevien laitteiden käyttöä lennolla. Päivitetyt ohjeet on määrä julkaista vuonna 2014.

Toistaiseksi lennoilla noudatetaan edelleen kaikkia lähettävässä tilassa oleviin laitteisiin (myös matkapuhelimiin) sovellettavia rajoituksia. Henkilökohtaisia elektronisia laitteita voi käyttää lähetystilassa ja niillä voi soittaa puheluita tai lähettää sähköpostiviestejä ainoastaan lentokoneissa, jotka on varustettu erityisellä turvavarmennetulla järjestelmällä. Tällöinkin yhteys on sallittu ainoastaan lentokorkeudessa, eikä laite ole yhteydessä maaverkkoon vaan lentokoneen omaan järjestelmään. Lentoyhtiöt päättävät itse järjestelmän käyttöehdoista, muun muassa yhteyden hinnasta. Tällaisella järjestelmällä varustettuja lentokoneita on nykyään vain muutamia, mutta niiden odotetaan lisääntyvän lähivuosina. Joka tapauksessa miehistö tiedottaa matkustajille lentokoneessa käytettävissä olevista yhteyksistä.

Entä puhelut? Eivätkö ne häiritse muita matkustajia lennon aikana?

Matkapuhelinten käytön turvallisuus sisältyy lähettävässä tilassa olevia laitteita koskevaan turvallisuusarviointiin. Lentoyhtiöt voivat itse päättää käytännöistään ja sopeuttaa niitä asiakkaidensa tarpeisiin. Lentoyhtiöt voivat rajoittaa puheluita matkustajien viihtyvyyden varmistamiseksi.

Ovatko uudet käytännöt turvallisia?

Kyllä ovat. Ne perustuvat ilmailualan eri alojen — muun muassa lentoyhtiöiden, lentokoneiden valmistajien, lentäjien yhdistysten ja henkilökohtaisten elektronisten laitteiden valmistajien — asiantuntijoiden tekemään analyysiin.

Täytyykö lentoyhtiöiden soveltaa uusia ohjeita?

Ei tarvitse. Lentoyhtiöt voivat päättää suhtautua rajoittavammin henkilökohtaisten elektronisten laitteiden käyttöön. Matkustajien mahdollisuuksia käyttää laitteita voidaan rajoittaa lentoyhtiön harkinnan mukaan.

Voiko matkustamo- tai ohjaamomiehistö pyytää matkustajia olemaan käyttämättä elektronisia laitteita?

Kyllä. Matkustajien on aina noudatettava matkustamo- ja ohjaamomiehistön antamia ohjeita.

Miten matkustamo- ja ohjaamomiehistö varmistavat, että kaikki elektroniset laitteet ovat lentotilassa?

Lennon turvallisuuden pitäisi olla kaikkien ensisijainen tavoite. Miehistön voi olla mahdotonta tarkastaa konkreettisesti, että kaikki matkustajat ovat kytkeneet laitteensa lentotilaan. Matkustajien on aina noudatettava miehistön ohjeita.

Mitä ulkomaiset lentoyhtiöt tekevät? Koskevatko uudet ohjeet kaikkia Euroopassa toimivia lentoyhtiöitä?

EU:n ulkopuolisten lentoyhtiöiden on noudatettava oman maansa siviili-ilmailuviranomaisen antamia henkilökohtaisia elektronisia laitteita koskevia sääntöjä. EU:n päivitetyt ohjeet koskevat vain eurooppalaisia lentoyhtiöitä.


Side Bar