Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

NOTĂ DE INFORMARE

Bruxelles, 19 noiembrie 2013

Președintele Barroso salută aprobarea de către Parlamentul European a viitorului buget pentru 2014­2020 – textul mesajului video din 19 noiembrie 2013

„Este o zi importantă pentru Europa. Parlamentul European și-a dat acordul final cu privire la bugetul european pentru perioada 2014-2020, marcând astfel încheierea cu succes a unor lungi negocieri. În prezent, Consiliul poate pecetlui acordul fără întârziere.

Europa este parte integrantă a soluției. În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va investi aproape 1 000 de miliarde de euro în creșterea economică și în locurile de muncă. Bugetul nostru modern, orientat către viitor poate aduce o schimbare reală în viețile oamenilor. Acesta va contribui la consolidarea și sprijinirea procesului de redresare, care este în curs de desfășurare în întreaga Uniune Europeană. Bugetul prevede finanțare astfel încât să ne putem croi drumul spre ieșirea din criză, sprijin financiar pentru cei care trăiesc sub pragul sărăciei și pentru cei care își caută un loc de muncă, oportunități de investiții pentru întreprinderile mici și asistență pentru comunitățile locale, agricultori, cercetători și studenți. Acest acord vine în ajutorul fiecărei familii din Europa.

Forma, dimensiunea și prioritățile noului nostru buget sunt clare. Întreprinderile, regiunile, orașele și agricultorii își pot planifica investițiile, cercetătorii își pot concepe proiectele, iar studenții pot începe să se pregătească pentru perioada de studii pe care o vor petrece în străinătate.

Invit Parlamentul să adopte rapid și restul programelor și instrumentelor de finanțare individuale, astfel încât proiectele să poată fi operaționale începând cu 1 ianuarie 2014, astfel încât sumele de bani să poată fi acordate la timp, iar rezultatele să se poată face simțite pe teren.

Bugetul UE este de dimensiuni modeste în comparație cu bogăția națională. Dar valoarea totală a bugetului UE pentru un singur an este superioară - în prețurile de astăzi - valorii întregului Plan Marshall la vremea sa! Prin urmare, acesta este cel mai important instrument de care dispunem pentru a investi într-o creștere economică durabilă, în locuri de muncă și în competitivitate, în siguranța și securitatea cetățenilor noștri și în solidaritatea cu cei mai săraci.

Viitorul buget va îndeplini acest rol chiar mai bine decât în trecut, deoarece alegerea noastră a fost ca bugetul să fie axat într-o mai mare măsură decât înainte pe domenii în care Europa aduce o valoare adăugată. Am modernizat politicile, am simplificat programele și am pus mai mult accentul pe calitatea cheltuielilor. De asemenea, am introdus noi instrumente precum inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” menită să-i ajute pe tineri pe calea pe care o au de parcurs pentru găsirea unui loc de muncă. Am instituit mecanismul Conectarea Europei în vederea finanțării legăturilor care lipsesc pentru a crea, la scara pieței unice a UE, infrastructuri unificate în domeniul energetic, digital și al transporturilor. De asemenea, am creat obligațiunile pentru finanțarea proiectelor, datorită cărora bugetul UE va putea obține fonduri de la sectorul privat și va putea rentabiliza mai bine sumele investite.

Mă bucur foarte mult că, în prezent, suntem în măsură să demonstrăm încă o dată că Europa este parte integrantă a soluției.”


Side Bar