Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

TÁJÉKOZTATÓ

Brüsszel, 2013. november 19.

Barroso elnök üdvözli, hogy az Európai Parlament egyetért a 2014-2020-as költségvetéssel – A 2013. november 19-i videóüzenet szövege

„Egy egy csodás nap Európa számára. Az Európai Parlament végső hozzájárulását adta a 2014–2020-as európai költségvetéshez, így sikeresen lezárult egy hosszas tárgyalási folyamat. Most már a Tanács rövid időn belül megpecsételheti az alkut.

Európa a megoldás része. Az Európai Unió 2014 és 2020 között 1 biliárd eurót fog beruházni a növekedésbe és a munkahelyekbe. Modern, jövő-orientált költségvetésünk képes valódi változást hozni az emberek életébe. Az egész Európai Unióban hozzá fog járulni a talpraálláshoz, és tartóssá teszi azt. Lesz forrás ahhoz, hogy kilábalhassunk a válságból, anyagi támogatást nyújtsunk a szegénységi küszöb alatt élőknek vagy a munkát keresőknek, befektetési lehetőségeket teremtsünk a kisvállalatoknak, és segítsük a helyi közösségeket, gazdálkodókat, kutatókat és hallgatókat. Ez egy olyan megállapodás, ami segíteni fogja az összes európai családot.

Új költségvetésünk formája, mérete és fő célkitűzései egyértelműek. A vállalkozások, a régiók, a városok és a gazdálkodók tervezhetik beruházásaikat; a kutatók kialakíthatják projektjeiket, a hallgatók pedig kezdhetnek készülni külföldi tartózkodásukra.

Kérem az Európai Parlamentet, hogy a lehető leghamarabb fogadja el a hátralevő külön támogatási programokat és eszközöket is, hogy a projektek 2014. január 1-jén beindulhassanak, hogy a pénz időben célba érjen, és az eredmények érezhetőek legyenek az emberek számára.

Az uniós költségvetés mérete a nemzetgazdaságokhoz viszonyítva szerény. De még így is, egyetlen év uniós költségvetése több pénzt jelent – mai árakon –, mint annak idején a Marshall terv! Ezért ez a legfontosabb eszközünk ahhoz, hogy beruházzunk a fenntartható növekedésbe, a munkahelyebe és a versenyképességbe, polgáraink biztonságába és védelmébe, és a legszegényebbekkel való szolidaritásba.

A jövőbeli költségvetés a korábbiakhoz képest még alkalmasabb lesz erre a szerepre, köszönhetően annak, hogy még inkább azokat a területeket helyeztük benne a középpontba, melyeken Európa többletértéket teremt. Korszerűsítettük szakpolitikáinkat, egyszerűsítettük programjainkat, és nagyobb hangsúlyt fektettünk a kiadások minőségére. Továbbá annak érdekében, hogy munkához segítsük a fiatalokat, olyan új eszközöket vezettünk be, mint az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés. Létrehoztuk az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközt annak érdekében, hogy finanszírozzuk az egységes európai piacon az energia, a közlekedés és a digitális infrastruktúra összekapcsolását; és projektkötvényeket alakítottunk ki azért, hogy az uniós költségvetés tőkét vonzhasson be a magánszektorból, és nagyobb hasznot hozzon a befektetett pénzünk.

Nagyon örülök annak, hogy ma ismét képesek vagyunk megmutatni, hogy: Európa a megoldás része.


Side Bar