Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

MEMORANDUM

Bruxelles, 19. studenoga 2013.

Predsjednik Barrosso pozdravlja suglasnost Europskog parlamenta za budući proračun 2014. – 2020. – Tekst videoporuke od 19. studenoga 2013.

„Ovo je velik dan za Europu. Europski parlament dao je svoju konačnu suglasnost za europski proračun od 2014. do 2020., čime se označuje uspješan kraj dugih pregovora. Vijeće sada može postići dogovor.

Europa je dio rješenja. Europska unija uložit će gotovo 1 bilijun eura u rast i nova radna mjesta u razdoblju od 2014. do 2020. Naš moderni proračun okrenut budućnosti može znatno poboljšati život ljudi. Pomoći će u jačanju i održavanju oporavka koji je u tijeku diljem Europske unije. Na raspolaganju su nam sredstva s pomoću kojih možemo pronaći izlaz iz krize, financijska podrška za osobe koje žive ispod granice siromaštva ili traže posao, mogućnosti ulaganja u mala poduzeća i pomoć za lokalne zajednice, poljoprivrednike, istraživače i studente. Ovaj je dogovor od koristi svakoj obitelji u Europi.

Jasni su oblik, veličina i prioriteti našeg novog proračuna. Poduzetnici, regije, gradovi i poljoprivrednici mogu planirati svoja ulaganja, istraživači osmisliti svoje projekte, a studenti početi s pripremama za boravak u inozemstvu.

Pozivam Parlament da brzo odobri i preostale pojedinačne programe i instrumente financiranja, kako bi projekti mogli započeti 1. siječnja 2014. te kako bi se novac isplatio na vrijeme, a rezultati bili vidljivi na terenu.

U usporedbi s nacionalnim bogatstvom, proračun EU-a skromne je veličine. No gledajući u današnjim omjerima proračunom EU-a za samo jednu godinu predviđeno je više novca nego čitavim Marshallovim planom u to doba! Stoga je on naša najvažnija poluga za ulaganje u održiv rast, radna mjesta i konkurentnost, sigurnost naših građana i solidarnost s najsiromašnijima.

Novi će proračun svoju ulogu ostvariti još bolje nego prije jer smo ga više nego ikada prije usmjerili u područja u kojima Europa daje dodanu vrijednost. Unaprijedili smo naše politike, pojednostavnili programe i jače naglasili kvalitetu potrošnje. Uveli smo i nove instrumente, poput inicijative za zapošljavanje mladih, kako bi se mladima pomoglo u pronalaženju posla. Osmislili smo Instrument za povezivanje Europe radi financiranja poveznica koje nedostaju za povezivanje energetike, prometa i digitalne infrastrukture širom jedinstvenog tržišta EU-a. Uveli smo i projektne obveznice kako bi se proračunu EU-a stavila na raspolaganje sredstva iz privatnog sektora, čime će se povećati dobit u odnosu na uložena sredstva.

Veliko mi je zadovoljstvo što danas još jednom možemo pokazati da je Europa dio rješenja.”


Side Bar