Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/12/316

Bruxelles, 10 mai 2012

Agenda digitală: Se estimează că noile plafoane tarifare pentru traficul de date în roaming pe telefonul mobil le vor permite familiilor să economisească peste 200 EUR anual, iar persoanelor care călătoresc pentru afaceri peste 1000 EUR anual.

De la 1 iulie 2012, regulamentul Uniunii Europene privind roaming-ul în rețelele publice de telefonie mobilă va fi extins pentru a include plafoane tarifare pentru traficul de date, ceea ce va însemna economii semnificative pentru cei care utilizează hărți, servicii de e-mail și rețele sociale atunci când călătoresc. Pentru un om de afaceri tipic care călătorește în UE acest lucru va însemna economisirea a mai mult de 1 000 EUR pe an. O familie care își petrece concediul anual într-o altă țară din UE se poate aștepta la economii de cel puțin 200 EUR. (În anexa II se găsesc informații complete privind aceste studii de caz legate de traficul de date în roaming).

În ansamblu, ameliorarea regulamentului UE privind roaming-ul - luând în calcul apelurile, SMS-urile și datele - va aduce consumatorilor economii de 75 % pentru o gamă de servicii de telefonie mobilă în roaming, comparativ cu prețurile din anul 2007. În acest an, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde EUR pentru servicii în roaming, economisind aproximativ 15 miliarde EUR față de cât ar fi costat aceleași servicii în 2007.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a afirmat: „prin introducerea plafoanelor tarifare pentru traficul de date am creat o piață pentru serviciile în roaming adresate generației de telefoane inteligente. Mai mult decât atât, am pus capăt înșelătoriilor pe care le cunoaște oricine a utilizat un telefon mobil în timpul unei călătorii în străinătate. Sunt mulțumită de faptul că, an după an, Uniunea Europeană pune bani înapoi în buzunarele cetățenilor”.

”Din 2014 vom asigura, de asemenea, o soluție permanentă pentru problema roaming-ului, mai bună decât orice plafon tarifar. Prin facilitarea alegerii unui furnizor separat de servicii în roaming, deschidem complet această piață pentru concurență. Dacă puteți găsi o ofertă mai bună în comparație cu contractul dumneavoastră standard, veți fi în măsură să o selectați prin câteva gesturi simple, exact ca atunci când alegeți o rețea WiFi.”

În ultimii ani consumatorii au beneficiat de acțiunile întreprinse de UE pentru a crea o plasă de siguranță solidă, constituită din plafoane tarifare și garanții împotriva așa-numitelor „șocuri ale facturii”, precum și de o concurență sporită care determină piața să continue să scadă prețurile. Cele mai recente propuneri ale Comisiei au evoluat, de asemenea, de la stadiul de proiect la stadiul de punere în aplicare într-un timp record, de mai puțin de un an (vezi IP/11/835).

Din vara anului 2012: traficul de date va deveni mult mai ieftin

Din 2007, UE a introdus plafoane tarifare pentru apeluri și mesaje scrise. Acum se introduce același sistem și în cazul datelor. Noile plafoane tarifare, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2012, sunt:

  • 29 de cenți pe minut la efectuarea unui apel, plus TVA

  • 8 cenți pe minut la primirea unui apel, plus TVA

  • 9 cenți pentru a trimite un SMS, plus TVA

  • 70 de cenți pe megaoctet (MB) pentru trafic de date sau pentru a naviga pe internet în timpul unei călătorii în străinătate (tarif perceput pe kilooctet utilizat), plus TVA.

Anterior, în iulie 2009 numeroși operatori percepeau tarife de peste 4 EUR/MB pentru traficul de date – acum, tarifele respective vor fi reduse de aproximativ șase ori. Până în 2014, pe măsură ce tarifele continuă să se reducă, costul maxim pentru traficul de date nu va depăși 20 de cenți/MB, plus TVA, o economie de 90 % față de multe dintre tarifele practicate în prezent.

Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scăzute. Plafoanele tarifare reprezintă un nivel maxim, acționând ca o măsură de protecție, iar concurența ar trebui să impulsioneze reducerea acestora.

„Șocul facturii”: o mai bună informare atunci când călătoriți în afara UE

Pentru a evita „șocul facturii”, începând de la 1 iulie 2012 persoanele care călătoresc în afara UE vor primi un avertisment sub forma unui mesaj scris, a unui e-mail sau a unei ferestre pop-up atunci când traficul de date efectuat se apropie de limita de 50 EUR sau de nivelul prestabilit.

În momentul respectiv, consumatorii vor trebui să confirme că sunt de acord să depășească acest nivel înainte de a putea continua traficul de date în roaming.

În acest fel se extinde sistemul de alertă aplicat în prezent în interiorul UE.

Din 2014: roaming-ul se va ieftini datorită concurenței

De la 1 iulie 2014, clienții vor avea posibilitatea de a-și căuta un furnizor diferit pentru serviciile de telefonie mobilă în roaming - fie prin intermediul unui contract, fie prin alegerea unui furnizor la locul de destinație, în același mod în care ar selecta o rețea Wi-Fi - toate cu același număr.

Operatorii de rețele de telefonie mobilă din țările vizitate vor fi stimulați să ofere astfel de servicii la costuri comparabile cu prețurile naționale, pe baza propriilor costuri de rețea naționale scăzute. Deoarece oamenii folosesc din ce în ce mai mult traficul de date pe telefonul mobil și doresc să-și folosească dispozitivele oriunde și oricând, această opțiune similară cu Wi-Fi poate fi foarte atractivă pentru multe persoane care călătoresc. Aceste forțe se vor consolida reciproc pentru a genera prețuri mai mici și o mai bună acoperire a rețelei.

Plafoanele tarifare vor rămâne în vigoare până la 30 iunie 2017, ca o plasă de siguranță suplimentară pentru consumatori.

Contextul politic mai larg

Regulamentul privind roaming-ul în rețelele publice de telefonie mobilă este o piesă dintr-un puzzle tehnologic mult mai mare. Regulamentul urmărește, în special, să pună capăt constrângerilor inutile asupra creșterii economice și să poziționeze Europa în fruntea revoluției datelor. Dacă descărcarea de date ar fi mai ieftină, mulți oameni ar folosi mai mult telefoanele inteligente în străinătate pentru o gamă mai largă de servicii - cum ar fi cele de asistență medicală, achiziții, servicii bancare, pentru a se orienta sau pentru socializare.

O conexiune la internet la prețuri rezonabile și la îndemână este importantă, dar nu și suficientă; prin urmare, Comisia Europeană ia măsuri concrete și în următoarele domenii:

  • protecția datelor;

  • cloud computing;

  • identificarea electronică;

  • transferabilitatea numerelor;

  • dreptul la contracte de telefonie mobilă pe perioade de 12 luni și

  • reducerea tarifelor de terminare a apelurilor în rețelele mobile.

Toate aceste acțiuni au drept scop construirea unei piețe unice digitale, cu norme coerente, astfel încât cetățenii europeni să se poată bucura cu ușurință de conținut de calitate pe toate dispozitivele pe care le folosesc, indiferent de locul în care se află.

Pentru informații suplimentare

A se vedea MEMO/12/227

Site-ul internet dedicat roamingului al Comisiei Europene

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter

Anexa I

Plafoanele actuale și cele noi pentru tarifele cu amănuntul (fără TVA)

Prezent

1 iulie 2012

1 iulie 2013

1 iulie 2014

Date (pe MB)

Niciunul

70 cenți

45 cenți

20 cenți

Apeluri efectuate (pe minut)

35 cenți

29 cenți

24 cenți

19 cenți

Apeluri primite (pe minut)

11 cenți

8 cenți

7 cenți

5 cenți

SMS (pe SMS)

11 cenți

9 cenți

8 cenți

6 cenți

Plafoanele actuale și cele noi pentru tarifele cu ridicata, fără TVA (pentru tarifele practicate între operatori):

Prezent

1 iulie 2012

1 iulie 2013

1 iulie 2014

Date (pe MB)

50 cenți

25 cenți

15 cenți

5 cenți

Apeluri (pe minut)

18 cenți

14 cenți

10 cenți

5 cenți

SMS (pe SMS)

4 cenți

3 cenți

2 cenți

2 cenți

Plafoanele propuse pentru tarifele cu amănuntul reprezintă doar o plasă de siguranță pentru consumatori, însă Comisia estimează că măsurile structurale propuse pentru stimularea concurenței vor avea ca rezultat noi oferte paneuropene și tarife reduse, cu mult inferioare plafoanelor tarifare de protecție.

Anexa II

Economii la traficul de date

Exemplul nr. 1

O familie belgiană formată din 4 membri merge în vacanță în Franța sau în Italia pentru o săptămână și utilizează un telefon inteligent.

Vara anului 2009

Vara anului 2012

Economii

1MB

Tarif mediu +/– 5 € cu TVA

70 cenți (+ 21 % TVA)

Verifică o hartă de 5 ori (1 MB per hartă)

25 €

4,2 €

20,80 €

Verifică conturi de comunicare socială în fiecare zi pentru o jumătate de oră (+/- 5 MB/zi, în total 35 MB)

175 €

29,65 €

145,35 €

Încarcă o fotografie zilnic (+/- 2MB per fotografie)

70 €

11,86 €

58,14 €

Trimite un e-mail pe zi (+/- 20 KB per e-mail, în total 0,14 MB)

0,70 €

0,12 €

0,58 €

Total

270,70 €

45,83 €

224,87 €

Exemplul nr. 2

În decursul unui an, un om de afaceri din Marea Britanie se deplasează în Franța sau în Germania de 10 ori pentru câte 3 zile și își utilizează telefonul inteligent după cum urmează:

Vara anului 2009

Vara anului 2012

Economii

1MB

Tarif mediu +/– 6 € cu TVA

70 cenți (+ 20 % TVA)

Verifică o hartă de 3 ori per sejur (1 MB per hartă)

180 €

25,20 €

154,80 €

Verifică conturi de comunicare socială în fiecare zi pentru o jumătate de oră (+/- 5 MB)

900 €

126 €

774 €

Trimite 10 e-mailuri pe zi (+/- 100 KB per e-mail/1MB pe zi)

180 €

25,20 €

154,80 €

Total

1260 €

176,40 €

1083,60 €


Side Bar