Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/12/316

Brussel, 10 mei 2012

Digitale Agenda: dankzij nieuwe maximumtarieven voor mobiele dataroaming kunnen gezinnen tot 200 euro en zakenreizigers tot 1000 euro per jaar besparen

Vanaf 1 juli 2012 wordt de EU-verordening betreffende mobiele roaming uitgebreid en zal zij ook maximumtarieven bevatten voor het downloaden van data, waardoor al wie in het buitenland gebruik maakt van navigatie, e-mail en sociale netwerken, heel wat euro's zal kunnen besparen. Het voordeel voor een gemiddelde zakenman die binnen de EU reist, zal meer dan 1000 euro per jaar bedragen. Een gezin dat in een ander EU-land op vakantie gaat, mag ervan uitgaan dat het minstens 200 euro minder zal uitgeven (zie bijlage II voor alle details van de casestudy's in verband met dataroaming).

Over de hele linie genomen zal de verbeterde EU-roamingverordening – rekening houdende met gesprekken, sms- en dataverkeer - de consument voor een reeks van mobiele datadiensten een besparing van 75 % opleveren in vergelijking met de prijzen van 2007. Dit jaar zullen de Europeanen ongeveer 5 miljard euro betalen voor roaming­diensten, dat wil zeggen zo'n 15 miljard euro minder dan wat dezelfde diensten zouden gekost hebben in de prijzen van 2007.

Vicevoorzitter van de Commissie Neelie Kroes: "Door maximumtarieven voor data vast te stellen hebben we een roamingmarkt gecreëerd voor de smartphonegeneratie. Meer nog, we hebben paal en perk gesteld aan de woekerprijzen waarmee iedereen die al zijn mobiele telefoon in het buitenland heeft gebruikt, werd geconfronteerd. Het verheugt mij dat de Europese Unie erin slaagt jaar na jaar de kosten voor de burgers te verlagen."

"Vanaf 2014 komt er ook een definitieve oplossing voor het roamingprobleem, die beter is dan eender welk prijsplafond. De markt wordt volledig voor de concurrentie opengesteld, zodat de consument gemakkelijk zelf een roamingaanbieder kan kiezen. Vindt hij een beter aanbod dan wat zijn standaardcontract biedt, zal hij dat met een paar simpele swipes kunnen kiezen, net zoals hij dat doet voor een draadloos netwerk."
De afgelopen jaren hebben de consumenten kunnen profiteren van de maatregelen die de EU heeft genomen om een stevig vangnet van maximumtarieven te creëren tegen onverwacht hoge rekeningen en om meer concurrentie in de hand te werken waardoor de markt zelf de prijzen nog verlaagt. De laatste voorstellen van de Commissie zijn ook in een recordtempo van minder dan één jaar in de praktijk omgezet (zie
IP/11/835).

Vanaf zomer 2012: downloaden van data wordt veel goedkoper

Sinds 2007 heeft de EU maximumtarieven opgelegd voor gesprekken en tekstberichten. Dit systeem wordt nu ook ingevoerd voor data. De nieuwe prijsplafonds, die op 1 juli 2012 van kracht worden, zijn als volgt:

  • 29 cent per minuut voor een uitgaand gesprek, plus btw

  • 8 cent per minuut voor een inkomend gesprek, plus btw

  • 9 cent om een tekstbericht te versturen, plus btw

  • 70 cent per megabyte (MB) om in het buitenland data te downloaden of te internetten (gefactureerd per gebruikte kilobyte), plus btw.

In juli 2009 kostte het downloaden van data bij vele exploitanten nog meer dan 4 euro per megabyte – deze prijzen zullen nu met een factor zes naar omlaag gaan. Naarmate de prijzen verder dalen, zal het downloaden van data in 2014 maximaal nog slechts 20 cent per megabyte (plus btw) kosten, dat wil zeggen een besparing van 90 % ten opzichte van de meeste huidige tarieven.

Exploitanten mogen uiteraard ook goedkopere tarieven aanbieden. De prijsplafonds zijn maximum­tarieven en fungeren als een vangnet; de concurrentie zou de prijzen moeten doen dalen.

Onverwacht hoge rekeningen: betere informatie bij reizen buiten de EU

Vanaf 1 juli 2012 krijgt al wie buiten de EU reist, een sms, e-mail of pop-up met een waarschuwing wanneer hij bijna voor 50 euro data heeft gedownload of zijn vooraf overeengekomen limiet bijna heeft bereikt.

De consument moet dan bevestigen of hij deze limiet wil overschrijden als hij zijn dataroaming wil voortzetten.

Hiermee wordt het reeds bestaande waarschuwingssysteem in de EU uitgebreid.

Vanaf 2014: goedkopere roaming dankzij concurrentie

Vanaf 1 juli 2014 kunnen klanten op zoek gaan naar een afzonderlijke aanbieder voor mobiele roaming – zij kunnen daarvoor een contract afsluiten of ter plekke een aanbieder kiezen, net zoals ze een draadloos netwerk kiezen. En dat allemaal met hetzelfde nummer.

De exploitanten van mobiele netwerken in de bezochte landen worden zo gestimuleerd om deze diensten aan te bieden tegen tarieven die dicht bij de binnenlandse prijzen liggen en gebaseerd zijn op hun eigen lage binnenlandse netwerkkosten. Aangezien het gebruik van mobiele data in de lift zit en mensen hun toestellen altijd en overal willen gebruiken, zal deze wifi-achtige optie wellicht bij veel reizigers in de smaak vallen. De wisselwerking tussen deze verschillende factoren zal leiden tot lagere prijzen en een betere netwerkdekking.

De prijsplafonds blijven van kracht tot 30 juni 2017 als een extra vangnet voor de consument.

Bredere beleidscontext

De roamingverordening is maar één stukje in een veel grotere technologiepuzzel. Zij heeft met name tot doel komaf te maken met nodeloze beperkingen voor de economische groei en moet van Europa een voorloper maken in de datarevolutie. Smartphones zouden in het buitenland voor heel wat andere diensten worden gebruikt – zoals gezondheidszorg, aankopen, bankdiensten, navigatie of sociale contacten – als data goedkoper was.

Gemakkelijk het internet kunnen opgaan tegen betaalbare prijzen, is belangrijk, maar op zich niet genoeg; daarom neemt de Europese Commissie ook concrete maatregelen op een reeks andere gebieden:

  • gegevensbescherming,

  • cloud computing,

  • e-identificatie,

  • nummeroverdraagbaarheid,

  • het recht op mobiele contracten van twaalf maanden, en

  • verlaging van de mobiele afgiftetarieven.

Al deze maatregelen samen hebben tot doel een digitale eengemaakte markt met samenhangende regels tot stand te brengen, zodat Europeanen gemakkelijk toegang kunnen hebben tot goede content vanaf al hun toestellen, waar zij zich ook bevinden.

Voor meer informatie

Zie MEMO/12/227

De roamingwebsite van de Europese Commissie

Volg Neelie Kroes op Twitter

Bijlage I

Huidige en nieuwe retailprijsplafonds (exclusief btw)

Huidig plafond

1 juli 2012

1 juli 2013

1 juli 2014

Data (per MB)

Geen

70 cent

45 cent

20 cent

Uitgaande gesprekken (per minuut)

35 cent

29 cent

24 cent

19 cent

Inkomende gesprekken (per minuut)

11 cent

8 cent

7 cent

5 cent

Sms (per sms)

11 cent

9 cent

8 cent

6 cent

Huidige en nieuwe wholesaleprijsplafonds (exclusief btw) (voor de prijzen die exploitanten elkaar aanrekenen)

Huidig plafond

1 juli 2012

1 juli 2013

1 juli 2014

Data (per MB)

50 cent

25 cent

15 cent

5 cent

Gesprekken (per minuut)

18 cent

14 cent

10 cent

5 cent

Sms (per sms)

4 cent

3 cent

2 cent

2 cent

De voorgestelde retailprijsplafonds dienen louter als vangnet voor de consument. De Commissie gaat er namelijk van uit dat de voorgestelde structurele maatregelen ter bevordering van de concurrentie zullen leiden tot nieuwe pan-Europese aanbiedingen en lagere prijzen die aanzienlijk onder deze plafonds zullen liggen.

Bijlage II

Besparingen voor data

Voorbeeld 1

Een Belgisch gezin van vier gaat een week lang op vakantie naar Frankrijk of Italië en gebruikt daar een smartphone.

zomer 2009

zomer 2012

Besparing

1MB

Gemiddelde prijs +/- € 5 incl. btw

70 cent (+ 21% btw)

Vijfmaal een kaart bekijken (1 MB per kaart)

€ 25

€ 4,2

€ 20,80

Elke dag gedurende een half uur socialemedia-accounts bekijken (+/-5 MB per dag, totaal 35 MB)

€ 175

€ 29,65

€ 145,35

Eén foto per dag uploaden (+/- 2 MB per foto)

€ 70

€ 11,86

€ 58,14

Eén e-mail per dag verzenden (+/- 20 kB per e-mail, totaal 0,14 MB)

€ 0,70

€ 0,12

€ 0,58

Totaal

€ 270,70

€ 45,83

€ 224,87

Voorbeeld 2

Een Britse zakenman/-vrouw reist tienmaal per jaar gedurende telkens drie dagen naar Frankrijk of Duitsland en gebruikt daar zijn/haar smartphone als volgt:

zomer 2009

zomer 2012

Besparing

1MB

Gemiddelde prijs +/- € 6 incl. btw

70 cent (+ 20% btw)

Driemaal per verblijf een kaart bekijken (1 MB per kaart)

€ 180

€ 25,20

€ 154,80

Elke dag gedurende een half uur socialemedia-accounts bekijken (+/-5 MB)

€ 900

€ 126

€ 774

Tien e-mails per dag verzenden (+/- 100 kB per e-mail, totaal 1MB per dag)

€ 180

€ 25,20

€ 154,80

Totaal

€ 1260

€ 176,40

€ 1083,60


Side Bar