Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/12/316

Brüsszel, 2012. május 10.

Digitális menetrend: az adatroaming-díjakra megállapított új korlátokkal a családok évente több mint 200 eurót, az üzleti úton lévők több mint 1 000 eurót spórolhatnak meg

2012. július 1-jétől az Európai Unió roaming-szabályozása ki fog terjedni az adatforgalomra vonatkozó maximális díjakra is, ez pedig jelentős megtakarítást fog eredményezni a térképszolgáltatásokat, e-maileket és a közösségi oldalakat utazás közben használók számára. Az EU területén gyakran üzleti úton tartózkodók esetében az így elérhető megtakarítás évente akár az 1 000 eurót is meghaladhatja. Az éves vakációt valamely másik uniós országban töltő család esetében a várható megtakarítás legalább 200 eurót tesz ki. (Az adatroaminggal kapcsolatos fogyasztói minták részletei a II. mellékletben találhatók.)

A roamingra vonatkozó, módosított uniós rendelet összességében – figyelembe véve a hanghívásokat, sms-eket és az adatforgalmat is – a 2007-es árakhoz képest 75%-os megtakarítást fog eredményezni a fogyasztóknál a különböző mobiltelefonos roamingszolgáltatások tekintetében. Az európaiak idén mintegy 5 milliárd eurót fognak roamingszolgáltatásokra költeni, ami körülbelül 15 milliárd eurós megtakarítást jelent ugyanezen szolgáltatások 2007-es áron számított költségéhez képest.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Az adatforgalom árainak maximalizálásával megteremtettük az okostelefonos generáció által igénybevehető roamingszolgáltatások piacát. Ezzel együtt véget vetettünk a lenyúlásnak, amit sokan megtapasztaltak már azok közül, akik külföldi útjaikon használták mobiltelefonjukat. Örömömre szolgál, hogy az EU évről évre pénzt tesz vissza az állampolgárok zsebébe.”

2014-től az árak korlátozásánál is jobb, tartós megoldást nyújtunk a roaming-kérdésre: megkönnyítjük a roaming-szolgáltató kiválasztását, ezáltal teljes körű versenyt teremtünk ezen a piacon. Ha az ügyfél a megszokott előfizetéséhez képest jobb ajánlatot talál, néhány egyszerű gombnyomással szolgáltatót válthat, mintha csak a wifi-hálózatok között váltogatna.
Az elmúlt években az EU a fogyasztók védelmében kiépítette a maximált tarifák erős védőhálóját és egyéb garanciákat léptetett életbe a sokkoló hatású számlák megelőzése érdekében, valamint ösztönözte a versenyt, ami ugyancsak az árak leszorításának irányába tereli a piacot. A Bizottság legutóbbi javaslatai az előterjesztésüktől a végrehajtásukig rekordsebességgel, kevesebb mint egy év alatt jutottak el (ld.
IP/11/835).

2012 nyarától sokkal olcsóbbá válik az adatforgalom

Az EU 2007 óta szabályozza a hanghívások és a szöveges üzenetek díjainak felső határát. Mostantól az adatforgalom is ugyanezen rendszer hatálya alá kerül. A díjak 2012. július 1-jén hatályba lépő új felső határai:

  • a híváskezdeményezés díja percenként legfeljebb 29 cent + áfa;

  • a hívásfogadás díja percenként legfeljebb 8 cent + áfa;

  • egy sms küldése legfeljebb 9 cent;

  • a külföldi adatletöltés és az internetes böngészés díja pedig megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel) legfeljebb 70 cent + áfa lehet.

Az adatletöltés díja 2009 júliusában számos szolgáltatónál meghaladta a 4 EUR/MB-os díjat – ezek a szolgáltatások mostantól hatodannyiba fognak kerülni. Az árak további csökkentésével 2014-re az adatletöltés maximális költsége mindössze 20 cent + áfa lesz megabájtonként, ami a mostani árakhoz képest sok esetben 90%-os csökkenést jelent.

A szolgáltatók ennél akár alacsonyabb tarifákat is alkalmazhatnak. A felső határok az alkalmazható maximális díjakat adják meg, egyfajta biztosítékként szolgálnak, a tarifákat a versenynek kell még lejjebb szorítania.

A sokkoló számlák ellen: jobb tájékoztatás az Unión kívülre utazóknak

Az óriási számlák megelőzése érdekében 2012. július 1-jétől az Európai Unión kívülre utazó ügyfelet szöveges üzenet, e-mail vagy felugró ablak fogja figyelmeztetni, ha adatletöltései költsége megközelíti az 50 eurót vagy az általa előre megadott összeget.

Az adatletöltés csak azután folytatódhat, hogy a fogyasztó megerősítette: nem bánja, ha ennél többet kell fizetnie.

Az EU-ban jelenleg működő figyelmeztetési rendszer ezzel az elemmel bővül.

2014-tól kezdve: a versenynek köszönhetően olcsóbbá válik a roaming

2014. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek lehetőségük lesz másik roaming-szolgáltatót választaniuk. Ehhez vagy szerződést kötnek vagy az adott külföldi tartózkodási helyükön választanak maguknak szolgáltatót, mintha csak wifi-hálózatok között válogatnának. Mindezt persze ugyanazzal a telefonszámmal.

Ez arra fogja késztetni a vendéglátó ország mobilhálózat-üzemeltetőit, hogy e szolgáltatások díját többé-kevésbé a belföldi árszinthez igazítsák, saját alacsony belföldi hálózati költségeiket alapul véve. A mobil adatforgalom növekvőben van, az embereknek pedig egyre inkább igénye, hogy készülékeiket bárhol, bármikor használhassák, ezért utazásaik során a fogyasztók várhatóan előszeretettel fogják igénybe venni ezt a wifi-szerű szolgáltatást. Ezek a tényezők egymást erősítve fognak alacsonyabb árakat és jobb hálózati lefedettséget eredményezni.

A díjakra megállapított felső határok 2017. június 30-ig maradnak érvényben, a fogyasztók érdekeinek védelmét biztosító kiegészítő eszközként.

A szélesebb szakpolitikai háttér

A roaming-rendelet csupán az egyik eleme egy sokkal tágabb technológiai kirakós játéknak. A rendelet a gazdasági növekedés indokolatlan korlátainak megszüntetéséről szól, illetve arról, hogy Európát helyzetbe kell hozni az információs forradalom kínálta lehetőségek terén. Külföldi tartózkodásai alkalmával sok ember használná többet az okostelefonját különféle szolgáltatások igénybevételéhez – például egészségügyi szolgáltatásokhoz, vásárlásokhoz, banki ügyletekhez, tájékozódáshoz vagy közösségi oldalak böngészésére – ha az adatforgalom olcsóbb lenne.

A zsebre tehető, megfizethető árú internet fontos, de önmagában még nem elegendő. Az Európai Bizottság konkrét erőfeszítéseket tesz az alábbi területeken is:

  • adatvédelem;

  • számítási felhő technológia;

  • elektronikus azonosítás;

  • számhordozhatóság;

  • egyéves mobiltelefonos előfizetésekhez való jog; és

  • a mobilhívás végződtetési díjának csökkentése.

Mindezen intézkedések a következetes szabályokra épülő, egységes digitális piac teljes körű kiépítésére irányulnak, lehetővé téve az európaiak számára, hogy a nagyszerű tartalmakhoz – tartózkodási helyüktől függetlenül – minden készülékükön könnyedén hozzáférjenek.

További információk:

Lásd MEMO/12/227.

Az Európai Bizottság roaminggal kapcsolatos weboldala.

Kövesse Neelie Kroes biztos bejegyzéseit a Twitteren!

I. Melléklet

A jelenlegi és az új kiskereskedelmi árak felső határai (áfa nélkül)

Jelenleg

2012. július 1-jétől

2013. július 1-jétől

2014. július 1-jétől

Adatforgalom (megabájtonként)

Nincs korlátozás

70 cent

45 cent

20 cent

Kezdeményezett hanghívások (percenként)

35 cent

29 cent

24 cent

19 cent

Fogadott hanghívások (percenként)

11 cent

8 cent

7 cent

5 cent

SMS-forgalom (SMS-enként)

11 cent

9 cent

8 cent

6 cent

A jelenlegi és az új nagykereskedelmi – a szolgáltatók által egymásnak felszámított – árak felső határai (áfa nélkül)

Jelenleg

2012. július 1-jétől

2013. július 1-jétől

2014. július 1-jétől

Adatforgalom (megabájtonként)

50 cent

25 cent

15 cent

5 cent

Hívásforgalom (percenként)

18 cent

14 cent

10 cent

5 cent

SMS-forgalom (SMS-enként)

4 cent

3 cent

2 cent

2 cent

A kiskereskedelmi árakra vonatkozóan javasolt felső határok csupán egyfajta védőhálót jelentenek a fogyasztóknak; a Bizottság arra számít, hogy a javasolt versenyösztönző strukturális intézkedések hatására új, innovatív, egész Európára kiterjedő ajánlatok jelennek meg, és az árak lényegesen alacsonyabbak lesznek a felső határértékeknél.

II. Melléklet

Megtakarítások az adatforgalom költségeinél

1. példa

Egy négytagú belga család egyhetes nyaralását tölti Franciaországban vagy Olaszországban és közben okostelefont használnak.

2009 NYARA

2012 NYARA

Megtakarítás

1 MB

Átlagár:
+/- 
5 EUR áfával

70 cent
(+21% áfa)

Öt alkalommal nézik meg térképet
(térképenként
1 MB)

25 EUR

4,2 EUR

20,80 EUR

Naponta fél órát töltenek közösségi oldalakon
(+/-
5 MB naponta, összesen 35 MB)

175 EUR

29,65 EUR

145,35 EUR

Naponta feltöltenek egy fotót (+/- 2 MB / fotó)

70 EUR

11,86 EUR

58,14 EUR

Naponta küldenek egy e-mailt (+/- 20 KB e-mailenként, összesen 0,14 MB)

0,70 EUR

0,12 EUR

0,58 EUR

Összesen

270,70 EUR

45,83 EUR

224,87 EUR

2. példa

Egy brit üzletember/üzletasszony évente 10 alkalommal Franciaországba vagy Németországba látogat 3 napra, és okostelefonját az alábbiak szerint használja:

2009 NYARA

2012 NYARA

Megtakarítás

1 MB

Átlagár:
+/- 
6 EUR áfával

70 cent
(20% áfa)

Egy-egy útja során 3 alkalommal ellenőrzi a térképet
(térképenként 1 MB)

180 EUR

25,20 EUR

154,80 EUR

Naponta fél órát tölt közösségi oldalakon
(+/-
5 MB)

900 EUR

126 EUR

774 EUR

Naponta küld 10 e-mailt (+/- 100 KB e-mailenként/1 MB naponta)

180 EUR

25,20 EUR

154,80 EUR

Összesen

1 260 EUR

176,40 EUR

1 083,60 EUR


Side Bar