Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/12/227

Bruxelles, 28 martie 2012

Agenda digitală: UE ajunge la un acord preliminar referitor la o soluție de roaming durabilă pentru utilizatorii de telefonie mobilă

Vești excelente astăzi pentru toți cei care au trebuit să plătească tarife ridicate atunci când au încercat să își folosească telefoanele mobile sau tabletele în străinătate: membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Consiliului și Comisia Europeană au ajuns la un acord preliminar având ca obiect noile reglementări UE privind serviciile de roaming, pe baza propunerii Comisiei Europene de anul trecut (a se vedea IP/11/835). Aceste reglementări vor duce la identificarea unei soluții structurale și viabile pentru reducerea costurilor ridicate ale utilizării telefoanelor mobile și a altor dispozitive inteligente atunci când călătoriți în UE. Parlamentul European urmează să aprobe acest acord în mai 2012, iar Consiliul în iunie, deschizându-se calea pentru intrarea în vigoare a noilor reglementări la 1 iulie 2012.

Reglementările vor duce la creșterea concurenței pe piața serviciilor de roaming. Între timp, acestea impun noi limite de protecție în privința prețurilor de consum, inclusiv un nou plafon tarifar pentru serviciile de date în roaming, ceea ce va duce la scăderea progresivă a prețurilor de la nivelurile ridicate actuale înainte ca beneficiile concurenței să se manifeste pe deplin.

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, a declarat: „Consumatorii s-au săturat să plătească sume exorbitante pentru serviciile de roaming. Noul acord referitor la serviciile de roaming ne oferă o soluție structurală pe termen lung care include prețuri mai mici, o ofertă mai bogată și o nouă abordare inteligentă în privința serviciilor de date și de navigare pe internet. Avantajele se vor simți la timp pentru vacanța de vară – și până în vara anului 2014, oamenii vor putea să compare și să aleagă dintre cele mai bune oferte de pe piață.”

Servicii de roaming mai ieftine datorită concurenței

De la 1 iulie 2014, consumatorii vor avea posibilitatea să aleagă oferta cea mai bună și să încheie un contract separat de telefonie mobilă pentru servicii de roaming cu un furnizor care poate fi diferit de furnizorul lor național de servicii de telefonie mobilă, păstrându-și numărul de telefon. De fiecare dată când utilizatorul trece frontiera, telefonul său va trece la rețeaua furnizorului de servicii de roaming ales de acesta fără a fi nevoie să mai facă altceva. Consumatorii vor avea de asemenea posibilitatea de a selecta direct o rețea locală de telefonie mobilă pentru serviciile de date în roaming în țara pe care o vizitează (mai multe detalii în continuare).

Începând de la 1 iulie 2012, operatorii de rețele mobile virtuale și revânzătorii, care nu dețin propria rețea, vor avea imediat drept de acces la rețelele altor operatori la prețuri cu ridicata reglementate pentru a le furniza clienților lor servicii de roaming (împreună cu serviciile naționale). Aceasta va crea deja o concurență mai intensă între operatori, crescând astfel stimulentele pentru ca operatorii să le ofere clienților prețuri și servicii de roaming mai atractive.

Este prima oară când Uniunea Europeană a abordat la origine problema costului ridicat al serviciilor de roaming, prin introducerea, în nucleul pieței, a unor schimbări structurale proconcurențiale.

Servicii de date în roaming: alegeți-vă rețeaua înainte de a pleca sau când sunteți deja peste hotare

Prin noile reglementări ale UE în materie de roaming va crește și numărul ofertelor competitive în domeniul serviciilor de date în roaming, prin introducerea unor modalități noi în care vă puteți utiliza smartphone-urile, netbookurile sau tabletele atunci când călătoriți în străinătate. Din iulie 2014, operatorii de servicii de telefonie mobilă din țările vizitate vor avea posibilitatea de a oferi direct persoanelor care călătoresc servicii de date în roaming în propriile rețele, pe care utilizatorii să le poată selecta înainte de efectuarea călătoriei sau la fața locului. Operatorii de rețele de telefonie mobilă din țările vizitate vor fi stimulați să ofere astfel de servicii la costuri comparabile cu prețurile naționale, pe baza propriilor costuri scăzute de rețea naționale. Deoarece oamenii folosesc din ce în ce mai mult serviciile mobile de date și doresc să își folosească dispozitivele oriunde și oricând, această opțiune de tip Wifi poate fi foarte atractivă pentru multe persoane care călătoresc.

Între timp, roaming mai ieftin datorită plafoanelor tarifare

Până la scăderea prețurilor cu amănuntul ca rezultat al concurenței, reglementările UE în materie de roaming vor duce la scăderea progresivă a plafoanelor tarifare actuale ale prețurilor cu amănuntul pentru serviciile vocale și de mesaje scrise (SMS) și vor introduce un nou plafon tarifar pentru prețul cu amănuntul pentru serviciile mobile de date. Aceste plafoane vor funcționa ca o măsură de protecție a consumatorilor până la 30 iunie 2017.

Conform noilor reglementări, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2012, consumatorii vor plăti cel mult:

  • 29 de cenți pe minut la efectuarea unui apel,

  • 8 cenți pe minut la primirea unui apel,

  • 9 cenți pentru expedierea unui mesaj scris,

  • 70 de cenți pe megaoctet (MB) pentru a descărca date sau pentru a naviga pe internet în timp ce călătoresc în străinătate (tarif perceput pe kilooctet utilizat).

Aceste plafoane tarifare reglementate vor scădea treptat astfel încât, până la 1 iulie 2014, clienții care utilizează servicii de roaming vor plăti cel mult 19 cenți pe minut la efectuarea unui apel, maximum 5 cenți pe minut la primirea unui apel, cel mult 6 cenți pentru expedierea unui mesaj scris și maximum 20 de cenți pe megaoctet (MB) pentru descărcarea de date sau pentru a naviga pe internet în timp ce călătoresc în străinătate (tarif perceput pe kilooctet utilizat).

Aceste noi niveluri ale prețurilor s-au bazat pe date noi referitoare la costurile, pentru sector, ale furnizării de servicii de roaming, transmise, în februarie anul acesta, de OAREC, Organismul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice. Plafoanele tarifare ale prețurilor cu ridicata se bazează pe o estimare a costurilor de furnizare de bază, în timp ce plafoanele tarifare de protecție ale prețurilor cu amănuntul sunt fixate la un nivel care ar trebui să facă atractive investițiile în serviciile de roaming alternative și intrarea pe piață a unor noi actori – aspecte esențiale pentru dezvoltarea unei concurențe eficiente și durabile pe această piață în interesul consumatorilor.

„Șocul facturii”: o mai bună informare atunci când călătoriți în afara UE

Conform noilor reglementări, consumatorii vor primi de asemenea informații despre tarifele de roaming atunci când călătoresc în țări din afara UE, care le vor permite să evite mai ușor „șocul facturii” atunci când își utilizează dispozitivele inteligente în străinătate. Noile reglementări vor prevedea extinderea sistemului de alertă existent în prezent în interiorul UE. Începând de la 1 iulie 2012, persoanele care călătoresc în afara UE vor primi un avertisment sub forma unui mesaj scris, a unui e-mail sau a unei ferestre pop‑up atunci când descărcarea de date se apropie de limita de 50 EUR sau de nivelul prestabilit. Consumatorii vor trebui să confirme că sunt de acord să depășească acest nivel înainte de a putea să continue utilizarea serviciilor de date în roaming.

Pentru informații suplimentare

A se vedea MEMO/11/485

Site-ul internet dedicat roamingului al Comisiei Europene:

Site-ul internet dedicat Agendei digitale

Site-ul internet al comisarului Neelie Kroes

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter

Anexă

Actualele plafoane tarifare ale prețurilor cu amănuntul și cele noi (fără TVA)

Actuale

1 iulie 2012

1 iulie 2013

1 iulie 2014

Date (pe MB)

Niciunul

70 de cenți

45 de cenți

20 de cenți

Apeluri efectuate (pe minut)

35 de cenți

29 de cenți

24 de cenți

19 cenți

Apeluri primite (pe minut)

11 cenți

8 cenți

7 cenți

5 cenți

SMS (pe SMS)

11 cenți

9 cenți

8 cenți

6 cenți

Actualele plafoane tarifare ale prețurilor cu ridicata și cele noi (pentru prețurile practicate între ei de operatori):

Actuale

1 iulie 2012

1 iulie 2013

1 iulie 2014

Date (pe MB)

50 de cenți

25 de cenți

15 cenți

5 cenți

Apeluri (pe minut)

18 cenți

14 cenți

10 cenți

5 cenți

SMS (pe SMS)

4 cenți

3 cenți

2 cenți

2 cenți

Plafoanele tarifare propuse ale prețurilor cu amănuntul reprezintă simple plase de siguranță pentru consumatori, în timp ce Comisia estimează că măsurile structurale propuse vizând stimularea concurenței vor avea ca rezultat oferte inovatoare paneuropene și prețuri reduse, cu mult inferioare plafoanelor tarifare de protecție.


Side Bar