Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/12/227

Brüsszel, 2012. március 28

Digitális menetrend: az Európai Unió előzetes megállapodásra jutott a mobiltelefonos barangolás kérdésének tartós rendezéséről

Jó hírrel szolgálunk mindenkinek, aki már próbálta külföldön használni mobiltelefonját vagy táblagépét, és megütközve tapasztalta ennek borsos árát: az Európai Bizottság tavaly előterjesztett javaslata nyomán (lásd IP/11/835) az Európai Parlament tagjai, valamint a Tanács és a Bizottság képviselői előzetes megállapodásra jutottak a barangolásra irányadó új uniós szabályokat illetően. Az új szabályok tartós strukturális megoldást kínálnak arra a problémára, hogy az Európai Unión belüli utazáskor a mobiltelefon és az egyéb intelligens készülékek használata túl sokba kerül. Az Európai Parlament várhatóan 2012 májusában, a Tanács pedig júniusban jóváhagyja ezt a megállapodást, lehetővé téve, hogy az új szabályok 2012. július 1-jével hatályba lépjenek.

A szabályok élénkebbé fogják tenni a versenyt a barangolás piacán. Ám a verseny előnyeinek teljes megnyilvánulásáig is olyan új biztonsági árkorlátokat vezetnek be – immár az adatátviteli szolgáltatások esetében is –, amelyek az árakat fokozatosan lejjebb szorítják a mostani magas szintjükről.

A fogyasztóknak elegük van a gátlástalanul magas barangolási díjakból – mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottságnak a digitális menetrendért felelős alelnöke. – A barangolásra vonatkozó új megállapodás hosszú távú, strukturális megoldást jelent: csökkennek az árak, bővül a választék, és újfajta, intelligens megközelítés lesz irányadó az adatátvitelre és az internetes böngészésre. Ennek előnyei már az idei nyaralási idény folyamán jelentkezni fognak, 2014 nyarára pedig már mindenki maga választhatja ki a legkedvezőbb ajánlatot.”

A versenynek köszönhetően olcsóbbá válik a barangolás

2014. július 1-jétől a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy maguk válasszák ki a legkedvezőbb ajánlatot, vagyis a barangolás céljára külön mobilszolgáltatási szerződést kössenek, akár a hazai mobilszolgáltatójuktól eltérő céggel, s eközben hívószámukat megőrizzék. Valahányszor a fogyasztó átlép egy országhatárt, telefonja az általa kiválasztott szolgáltató hálózatára fog kapcsolódni, anélkül, hogy ehhez bármilyen további beavatkozásra szükség lenne. A fogyasztóknak arra is lehetőségük lesz, hogy egy országba ellátogatva a helyszínen közvetlenül válasszanak mobilszolgáltatót az adattovábbításhoz (a részleteket lásd alább).

2012. július 1-jétől a virtuális mobilhálózat-üzemeltetők és a viszonteladók – vagyis a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók – szabályozott nagykereskedelmi árakon vehetik igénybe más szolgáltatók hálózatait saját ügyfeleik barangolási szolgáltatásokkal (és belföldi szolgáltatásokkal) való kiszolgálása érdekében. Ez máris élénkebb versenyre fogja késztetni a szolgáltatókat, és érdekeltebbé fogja tenni őket abban, hogy a fogyasztóknak vonzóbb és jutányosabb barangolási szolgáltatásokat kínáljanak.

E versenyélénkítő, a piac elevenét érintő strukturális változtatásokkal az Európai Unió a magas barangolási díjak problémáját – most először – a gyökerénél ragadja meg.

Barangolásos adattovábbítás: hálózatválasztás barangolás előtt vagy közben

A barangolás új uniós szabályai annyiban is szabad utat engednek az egymással vetélkedő barangolásos adattovábbítási ajánlatoknak, hogy az okostelefonok, netbookok és táblagépek külföldi használatának új módjait vezetik be. 2014 júliusától kezdve a vendéglátó ország mobilszolgáltatói saját hálózatukon közvetlenül nyújthatnak adattovábbítási szolgáltatásokat, melyeket az odalátogató ügyfelek előre vagy helyben választhatnak ki. Ez arra fogja késztetni a vendéglátó ország mobilhálózat-üzemeltetőit, hogy e szolgáltatások díját többé-kevésbé a belföldi árszinthez igazítsák, saját alacsony belföldi hálózati költségeiket alapul véve. A mobil adatforgalom növekvőben van, az embereknek pedig egyre inkább igénye, hogy készülékeiket bárhol, bármikor használhassák, ezért utazásaik során a fogyasztók várhatóan előszeretettel fogják igénybe venni ezt a wifi-szerű szolgáltatást.

Addig is: árplafonokkal az olcsóbb barangolásért

Addig is, amíg a piaci verseny a kiskereskedelmi árakat le nem szorítja, a barangolás uniós szabályozása fokozatosan csökkenti a beszédhívások és az SMS-ek kiskereskedelmi árplafonját, és a mobil adattovábbítás kiskereskedelmi díjára is árplafont vezet be. Az árplafonok 2017. június 30-ig szolgálják a fogyasztók védelmét.

A 2012. július 1-jétől hatályos új szabályok értelmében a fogyasztóknak:

  • a híváskezdeményezés percenként legfeljebb 29 centbe,

  • a hívásfogadás percenként legfeljebb 8 centbe,

  • egy SMS elküldése legfeljebb 9 centbe,

  • az adatletöltés és az internetes böngészés pedig megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel) legfeljebb 70 centbe kerülhet.

Ezek a szabályozott árplafonok fokozatosan csökkenni fognak, így 2014. július 1-jétől a híváskezdeményezésért percenként legfeljebb 19 centet, a hívásfogadásért percenként legfeljebb 5 centet, egy SMS elküldéséért legfeljebb 6 centet, az adatletöltésért és az internetes böngészésért pedig megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel) legfeljebb 20 centet lehet majd felszámítani a fogyasztóknak barangolás esetén.

Ezek az új díjkorlátok a barangolási szolgáltatásnyújtás önköltségére vonatkozó új – az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) által idén februárban közölt – adatok alapján kerültek megállapításra. A nagykereskedelmi árplafonok a szolgáltatásnyújtás becsült alapköltségén alapulnak, míg a kiskereskedelmi árplafonok rögzítésénél szempont volt, hogy érdemes legyen alternatív barangolási szolgáltatásokba beruházni és új piaci szereplőként a piacra belépni, ez ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy tényleges és tartós, a fogyasztók érdekét szolgáló verseny alakuljon ki a piacon.

A mellbevágó számlák ellen: jobb tájékoztatás az Unión kívülre utazóknak

Az új szabályok szerint a fogyasztók akkor is tájékoztatást fognak kapni a barangolási díjakról, ha az Európai Unió országain kívülre utaznak. Így könnyebb lesz megelőzni, hogy az intelligens készülékek külföldi használatának díjára a számla láttán döbbenjenek rá a fogyasztók. Az új szabályok az Európai Unióban már működő figyelmeztető rendszert terjesztik ki. 2012. július 1-jétől az Európai Unión kívülre utazó ügyfelet szöveges üzenet, e-mail vagy felugró ablak fogja figyelmeztetni, ha adatletöltései költsége megközelíti az 50 eurót vagy az általa előre megadott összeget. Az adatletöltés csak azután folytatódhat, hogy a fogyasztó megerősítette: nem bánja, ha ennél többet kell fizetnie.

További információk (angolul)

Lásd MEMO/11/485

Az Európai Bizottság weboldala a barangolásról

Az európai digitális menetrend honlapja

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes biztos bejegyzéseit a Twitteren!

Melléklet

A jelenlegi és az új kiskereskedelmi árplafonok (áfa nélkül)

Jelenleg

2012. július 1-jétől

2013. július 1-jétől

2014. július 1-jétől

Adatletöltés (megabájtonként)

Nincs korlátozás

70 cent

45 cent

20 cent

Kezdeményezett beszédhívások (percenként)

35 cent

29 cent

24 cent

19 cent

Fogadott beszédhívások (percenként)

11 cent

8 cent

7 cent

5 cent

SMS-küldés (SMS-enként)

11 cent

9 cent

8 cent

6 cent

A jelenlegi és az új nagykereskedelmi (a szolgáltatók által egymásnak felszámított díjakra vonatkozó) árplafonok:

Jelenleg

2012. július 1-jétől

2013. július 1-jétől

2014. július 1-jétől

Adatforgalom (megabájtonként)

50 cent

25 cent

15 cent

5 cent

Hívásforgalom (percenként)

18 cent

14 cent

10 cent

5 cent

SMS-forgalom (SMS-enként)

4 cent

3 cent

2 cent

2 cent

A javasolt kiskereskedelmi árplafonok csupán egyfajta védőhálót jelentenek a fogyasztóknak; a Bizottság arra számít, hogy a javasolt versenyösztönző strukturális intézkedések hatására innovatív, egész Európára kiterjedő ajánlatok jelennek meg, és az árak lényegesen az árplafonok alá csökkennek.


Side Bar