Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/12/227

Brüsszel, 2012. március 28

Digitális menetrend: az Európai Unió előzetes megállapodásra jutott a mobiltelefonos barangolás kérdésének tartós rendezéséről

Jó hírrel szolgálunk mindenkinek, aki már próbálta külföldön használni mobiltelefonját vagy táblagépét, és megütközve tapasztalta ennek borsos árát: az Európai Bizottság tavaly előterjesztett javaslata nyomán (lásd IP/11/835) az Európai Parlament tagjai, valamint a Tanács és a Bizottság képviselői előzetes megállapodásra jutottak a barangolásra irányadó új uniós szabályokat illetően. Az új szabályok tartós strukturális megoldást kínálnak arra a problémára, hogy az Európai Unión belüli utazáskor a mobiltelefon és az egyéb intelligens készülékek használata túl sokba kerül. Az Európai Parlament várhatóan 2012 májusában, a Tanács pedig júniusban jóváhagyja ezt a megállapodást, lehetővé téve, hogy az új szabályok 2012. július 1-jével hatályba lépjenek.

A szabályok élénkebbé fogják tenni a versenyt a barangolás piacán. Ám a verseny előnyeinek teljes megnyilvánulásáig is olyan új biztonsági árkorlátokat vezetnek be – immár az adatátviteli szolgáltatások esetében is –, amelyek az árakat fokozatosan lejjebb szorítják a mostani magas szintjükről.

A fogyasztóknak elegük van a gátlástalanul magas barangolási díjakból – mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottságnak a digitális menetrendért felelős alelnöke. – A barangolásra vonatkozó új megállapodás hosszú távú, strukturális megoldást jelent: csökkennek az árak, bővül a választék, és újfajta, intelligens megközelítés lesz irányadó az adatátvitelre és az internetes böngészésre. Ennek előnyei már az idei nyaralási idény folyamán jelentkezni fognak, 2014 nyarára pedig már mindenki maga választhatja ki a legkedvezőbb ajánlatot.”

A versenynek köszönhetően olcsóbbá válik a barangolás

2014. július 1-jétől a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy maguk válasszák ki a legkedvezőbb ajánlatot, vagyis a barangolás céljára külön mobilszolgáltatási szerződést kössenek, akár a hazai mobilszolgáltatójuktól eltérő céggel, s eközben hívószámukat megőrizzék. Valahányszor a fogyasztó átlép egy országhatárt, telefonja az általa kiválasztott szolgáltató hálózatára fog kapcsolódni, anélkül, hogy ehhez bármilyen további beavatkozásra szükség lenne. A fogyasztóknak arra is lehetőségük lesz, hogy egy országba ellátogatva a helyszínen közvetlenül válasszanak mobilszolgáltatót az adattovábbításhoz (a részleteket lásd alább).

2012. július 1-jétől a virtuális mobilhálózat-üzemeltetők és a viszonteladók – vagyis a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók – szabályozott nagykereskedelmi árakon vehetik igénybe más szolgáltatók hálózatait saját ügyfeleik barangolási szolgáltatásokkal (és belföldi szolgáltatásokkal) való kiszolgálása érdekében. Ez máris élénkebb versenyre fogja késztetni a szolgáltatókat, és érdekeltebbé fogja tenni őket abban, hogy a fogyasztóknak vonzóbb és jutányosabb barangolási szolgáltatásokat kínáljanak.

E versenyélénkítő, a piac elevenét érintő strukturális változtatásokkal az Európai Unió a magas barangolási díjak problémáját – most először – a gyökerénél ragadja meg.

Barangolásos adattovábbítás: hálózatválasztás barangolás előtt vagy közben

A barangolás új uniós szabályai annyiban is szabad utat engednek az egymással vetélkedő barangolásos adattovábbítási ajánlatoknak, hogy az okostelefonok, netbookok és táblagépek külföldi használatának új módjait vezetik be. 2014 júliusától kezdve a vendéglátó ország mobilszolgáltatói saját hálózatukon közvetlenül nyújthatnak adattovábbítási szolgáltatásokat, melyeket az odalátogató ügyfelek előre vagy helyben választhatnak ki. Ez arra fogja késztetni a vendéglátó ország mobilhálózat-üzemeltetőit, hogy e szolgáltatások díját többé-kevésbé a belföldi árszinthez igazítsák, saját alacsony belföldi hálózati költségeiket alapul véve. A mobil adatforgalom növekvőben van, az embereknek pedig egyre inkább igénye, hogy készülékeiket bárhol, bármikor használhassák, ezért utazásaik során a fogyasztók várhatóan előszeretettel fogják igénybe venni ezt a wifi-szerű szolgáltatást.

Addig is: árplafonokkal az olcsóbb barangolásért

Addig is, amíg a piaci verseny a kiskereskedelmi árakat le nem szorítja, a barangolás uniós szabályozása fokozatosan csökkenti a beszédhívások és az SMS-ek kiskereskedelmi árplafonját, és a mobil adattovábbítás kiskereskedelmi díjára is árplafont vezet be. Az árplafonok 2017. június 30-ig szolgálják a fogyasztók védelmét.

A 2012. július 1-jétől hatályos új szabályok értelmében a fogyasztóknak:

  • a híváskezdeményezés percenként legfeljebb 29 centbe,

  • a hívásfogadás percenként legfeljebb 8 centbe,

  • egy SMS elküldése legfeljebb 9 centbe,

  • az adatletöltés és az internetes böngészés pedig megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel) legfeljebb 70 centbe kerülhet.

Ezek a szabályozott árplafonok fokozatosan csökkenni fognak, így 2014. július 1-jétől a híváskezdeményezésért percenként legfeljebb 19 centet, a hívásfogadásért percenként legfeljebb 5 centet, egy SMS elküldéséért legfeljebb 6 centet, az adatletöltésért és az internetes böngészésért pedig megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel) legfeljebb 20 centet lehet majd felszámítani a fogyasztóknak barangolás esetén.

Ezek az új díjkorlátok a barangolási szolgáltatásnyújtás önköltségére vonatkozó új – az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) által idén februárban közölt – adatok alapján kerültek megállapításra. A nagykereskedelmi árplafonok a szolgáltatásnyújtás becsült alapköltségén alapulnak, míg a kiskereskedelmi árplafonok rögzítésénél szempont volt, hogy érdemes legyen alternatív barangolási szolgáltatásokba beruházni és új piaci szereplőként a piacra belépni, ez ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy tényleges és tartós, a fogyasztók érdekét szolgáló verseny alakuljon ki a piacon.

A mellbevágó számlák ellen: jobb tájékoztatás az Unión kívülre utazóknak

Az új szabályok szerint a fogyasztók akkor is tájékoztatást fognak kapni a barangolási díjakról, ha az Európai Unió országain kívülre utaznak. Így könnyebb lesz megelőzni, hogy az intelligens készülékek külföldi használatának díjára a számla láttán döbbenjenek rá a fogyasztók. Az új szabályok az Európai Unióban már működő figyelmeztető rendszert terjesztik ki. 2012. július 1-jétől az Európai Unión kívülre utazó ügyfelet szöveges üzenet, e-mail vagy felugró ablak fogja figyelmeztetni, ha adatletöltései költsége megközelíti az 50 eurót vagy az általa előre megadott összeget. Az adatletöltés csak azután folytatódhat, hogy a fogyasztó megerősítette: nem bánja, ha ennél többet kell fizetnie.

További információk (angolul)

Lásd MEMO/11/485

Az Európai Bizottság weboldala a barangolásról

Az európai digitális menetrend honlapja

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes biztos bejegyzéseit a Twitteren!

Melléklet

A jelenlegi és az új kiskereskedelmi árplafonok (áfa nélkül)

Jelenleg

2012. július 1-jétől

2013. július 1-jétől

2014. július 1-jétől

Adatletöltés (megabájtonként)

Nincs korlátozás

70 cent

45 cent

20 cent

Kezdeményezett beszédhívások (percenként)

35 cent

29 cent

24 cent

19 cent

Fogadott beszédhívások (percenként)

11 cent

8 cent

7 cent

5 cent

SMS-küldés (SMS-enként)

11 cent

9 cent

8 cent

6 cent

A jelenlegi és az új nagykereskedelmi (a szolgáltatók által egymásnak felszámított díjakra vonatkozó) árplafonok:

Jelenleg

2012. július 1-jétől

2013. július 1-jétől

2014. július 1-jétől

Adatforgalom (megabájtonként)

50 cent

25 cent

15 cent

5 cent

Hívásforgalom (percenként)

18 cent

14 cent

10 cent

5 cent

SMS-forgalom (SMS-enként)

4 cent

3 cent

2 cent

2 cent

A javasolt kiskereskedelmi árplafonok csupán egyfajta védőhálót jelentenek a fogyasztóknak; a Bizottság arra számít, hogy a javasolt versenyösztönző strukturális intézkedések hatására innovatív, egész Európára kiterjedő ajánlatok jelennek meg, és az árak lényegesen az árplafonok alá csökkennek.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website