Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

MEMO

Brüsszel, 20 december 2012

Tájékoztató: Uniszex biztosítási árazást előíró uniós szabályok

Mi változik december 21-től?

2012. december 21-től az Európai Unióban a biztosítótársaságok nem állapíthatnak meg eltérő árakat a nők és a férfiak számára ugyanazon biztosítási termékre. Az új szabály a biztosítási termékek – többek között gépjármű-felelősségbiztosítás, életbiztosítás és életjáradék – esetében kötött összes új szerződésre érvényes.

Az uniszex vagy nemi szempontból semleges biztosítási árazás azt jelenti, hogy az azonos ügyfél-kategóriába (pl. életkor vagy egészségügyi állapot, a terméktől függően) tartózó nőknek és férfiaknak ugyanazon termékért egyforma árat kell fizetniük. Az árazásnak ezentúl a nemi hovatartozáson kívüli egyéb kockázati tényezőkön – a gépjármű-felelősségbiztosítás esetében például a vezetési magatartáson – kell alapulnia. A gyakorlatban tehát mostantól pusztán a nemi hovatartozás miatt senkinek sem kell többet fizetnie.

A változás a 2012. december 21-től kötött szerződésekre vonatkozik. Egyes biztosítók azonban lehetővé teszik olyan biztosítási kötvények megkötését e dátumot megelőzően, amelyek akár 90 nappal később lépnek életbe.

Miért éppen most kerülnek bevezetésre e szabályok?

A nemek közötti egyenlőség az EU egyik alapvető joga. Az Európai Unió Bírósága 2011. március 1-jei ítéletében kimondta, hogy a biztosítási árazásnál megkülönböztetésnek minősül a pusztán a nemi hovatartozás alapján történő különbségtétel (MEMO/11/123). Az Európai Unió Bírósága szerint nemek alapján történő hátrányos megkülönböztetésnek számít, és ezért összeegyeztethetetlen az EU Alapjogi Chartájával az, hogy a nők és a férfiak pusztán nemük különbözősége miatt eltérő biztosítási díjakat fizetnek. A tagállamok nem térhetnek el nemzeti jogszabályaikban ettől a fontos elvtől.

A Bíróság 21 hónapos átmeneti időszakot engedélyezett a biztosítási ágazatnak arra, hogy az árazásokat az új szabályokhoz igazítsa. A végső határidő 2012. december 21-én jár le. Egy évvel ezelőtt, 2011. december 21-én az Európai Bizottság az új szabályokra történő átállást illetően útmutatást adott az ágazat számára (IP/11/1581).

Milyen árváltozással jár ez a fogyasztók számára?

Az új szabály meghatározott biztosítási termékek esetében befolyásolja az egyéni biztosítási díjakat. Ez idáig adott esetben a nőknek és a férfiaknak nemük különbözősége miatt eltérő árat kellett fizetniük a biztosítások egyes típusaiért. A korábban kevesebbet fizető ügyfelek számára (például a gépjármű-felelősségbiztosítás esetében a nők) mostantól valószínűleg emelkedni fog a biztosítási díj. Az új szabály révén azonban az eddig többet fizetőknek (például a kockázati életbiztosítás esetében a férfiaknak) a jövőben minden bizonnyal alacsonyabb biztosítási díjat számolnak majd fel.

Összességében a biztosítások árai idővel valószínűleg kiegyenlítődnek majd, az intézkedés jelenlegi hatásait azonban nehéz megjósolni. Ez abból fakad, hogy a biztosítók árazásában számos más tényező – többek között a nemek megoszlása a biztosítottak körében, az új rendszerre való átállás költségei és az abban megállapított kockázati ráhagyás, valamint a verseny szintje az egyes piacokon – is szerepet játszik. Példaképpen: vannak arra utaló jelek, hogy néhány piacon és ágazatban (például a gépjármű-felelősségbiztosítások esetében az Egyesült Királyságban) a változást megelőző időszakban összességében csökkentek az árak, ami részben a fokozott versenyre vezethető vissza.

1. példa:

Péter és Mónika mindketten 18 évesek és ugyanolyan típusú gépkocsit vezetnek. Péter jelenleg 1200 eurót*, Mónika pedig 900 eurót fizet gépjármű-felelősségbiztosításra. Az új szabályok értelmében Péter és Mónika egyforma biztosítási díjat fizet majd, ami Mónika esetében a biztosítási díj emelkedésével, Péter esetében pedig annak csökkentésével jár. *(Az euróban feltűntetett árak esetében a megfelelő forintösszeget kell érteni.)

2. példa:

Márk és Katalin mindketten 40 évesek, nem dohányoznak és nincsenek egészségügyi problémáik. Márk későbbi nyugdíjának (járadékának) kiegészítéséhez jelenleg évente 10 000 eurót fizet be magánnyugdíjpénztárba, ez az összeg Katalin esetében 12 000 euró. Amennyiben 2013-ban új magán-nyugdíjpénztári szerződést kötnének, ugyanazon szolgáltatásért Katalin valószínűleg kevesebbet fizetne, míg Márk díja emelkedne.

3. példa:

Sára és Balázs mindketten 30 évesek, nem dohányoznak és nincsenek egészségügyi problémáik. Jelenleg Sára éves kockázati életbiztosítási díja 105 euró, Balázsé pedig 150 euró. Amennyiben 2013-ban új kockázati életbiztosítási szerződést kötnének, uniszex biztosítási díjat szabnának ki rájuk, így Sára valószínűleg többet fizetne, Balázs pedig kevesebbet.

Hogyan kerülhetik el a fogyasztók a biztosítási díjaik jelentős emelkedését?

Az új szabályok szerint a biztosítók a továbbiakban a nemi hovatartozástól független meghatározó tényezők alapján rögzítik az egyéni biztosítási díjakat (a gépjármű-felelősségbiztosítás esetében például a vezetési magatartás alapján). Ez annyit jelent, hogy az új szabályok valószínűleg nem befolyásolják a biztosítási díjakat, amennyiben azok főként a nemi hovatartozáson kívüli egyéb kockázati tényezőkön alapulnak. Főszabály szerint a gondos autóvezetőknek nemi hovatartozásuktól függetlenül kevesebbet kell fizetniük mint a nem gondos autóvezetőknek.

4. példa:

Alexandra jelenleg évente 500 eurós gépjármű-felelősségbiztosítási díjat fizet. 20 éves vezetési tapasztalattal rendelkezik, gondos autóvezető. Amennyiben 2013-ban új gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötne, nagy a valószínűsége annak, hogy biztosítási díja az új szabályok értelmében sem változna.

Ebből kifolyólag is előfordulhat, hogy a nők és a férfiak – nemi hovatartozásuktól függetlenül – egyéni vezetési magatartásuk alapján végső soron eltérő díjat fizetnek ugyanazon biztosítási termékért.

5. példa:

Feri és Ági friss jogosítványtulajdonosok, mindkettőjük éves gépjármű-felelősségbiztosítási díja 1000 euró. Ha azonban idővel bebizonyosodik, hogy Ági gondosabb autóvezető mint Feri, akkor egyéni vezetési magatartása alapján Ági biztosítási díja gyorsabban csökken majd mint Ferié.

A fogyasztók mindazonáltal tehetnek olyan lépéseket, amelyekkel korlátozhatják az esetleges áremelkedések hatásait. Egyes biztosítóknál lehetőség van arra, hogy az ügyfelek a később életbe lépő biztosítási kötvények esetében az uniszex biztosítási árazást előíró szabályokat megelőzően (azaz 2012. december 21. előtt) érvényes feltételek mellett kössenek szerződést. Más biztosítók olyan gépjármű-felelősségbiztosítást kínálnak, amely keretében ún. „fekete dobozzal” figyelik a biztosított vezetési magatartását és a gondos vezetést díjkedvezményekkel jutalmazzák.

Végül, több országban is léteznek árösszehasonlító honlapok, amelyeken a fogyasztók közvetlenül összevethetik az egyes biztosítótáraságok feltételeit és kiválaszthatják a nekik leginkább megfelelő megoldást.


Side Bar