Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/11/869

Bruxelles, 5 decembrie 2011

Declarație a comisarului John Dalli: vești bune pentru consumatori, care pot acum să fie siguri că mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt precise.

Astăzi, în cadrul unei reuniuni a Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, statele membre au susținut proiectul Comisiei Europene privind un regulament de adoptare a unei liste de mențiuni de sănătate autorizate pentru a fi utilizate pe produsele alimentare.

Comisarul pentru sănătate și consumatori, John Dalli, a făcut următoarea declarație:

„Salut decizia importantă de astăzi. Consumatorii au dreptul la informații precise și de încredere pe etichetele produselor alimentare pentru a putea să facă alegeri mai sănătoase. În ceea ce privește mențiunile de sănătate, asigurarea veridicității și preciziei acestora este de o deosebită importanță. Această măsură, odată ce a fost aprobată de Parlamentul European și de Consiliu, va ajuta autoritățile naționale să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.”

Consumatorii se pot aștepta să nu fie induși în eroare de mențiuni nefondate, exagerate sau neadevărate. Mențiunile permise au fost supuse unei evaluări științifice riguroase și sunt acum mai precise cu privire la beneficiile pentru sănătate. Dar operatorii economici se bucură de o anumită flexibilitate în comunicarea mențiunilor de sănătate pentru a facilita înțelegerea acestora.

Comisarul Dalli a concluzionat: „Aș dori să reamintesc că protecția consumatorilor este obiectivul principal al Regulamentului privind cerințele nutriționale și de sănătate. Consumatorii tind să supraestimeze valoarea produselor alimentare pe care sunt înscrise mențiuni. Avem acum instrumentele necesare pentru curățarea pieței de mențiunile de sănătate care atribuie produselor beneficii de sănătate nefondate și înșelătoare.

Mențiunile înșelătoare reprezintă, de asemenea, o concurență neloială, care dezavantajează majoritatea operatorilor economici din sectorul alimentar care încearcă să asigure consumatorilor informații corecte pentru a face alegeri documentate. Această măsură va oferi o mai bună claritate, cu reguli armonizate pe întreg teritoriul UE”.

A se vedea, de asemenea, MEMO/11/868


Side Bar