Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/11/869

Brüsszel, 2011. december 5.

John Dalli biztos nyilatkozata: Jó hír azoknak a fogyasztóknak, akik kételkednek az élelmiszereken feltüntetett egészségügyi információk pontosságában

Az Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság mai ülésén a tagállamok támogatták az Európai Bizottság rendelettervezetét, amelyet a Bizottság az élelmiszereken feltüntetendő, engedélyezett egészségügyi információk listájáról terjesztett elő.

John Dalli, egészség- és fogyasztóügyi biztos a következőket nyilatkozta:

„Nagy örömmel látom, hogy ma megszületett ez a fontos döntés. A fogyasztóknak jogukban áll, hogy egészségük érdekében hozott döntéseik megkönnyítéséhez pontos és megbízható információkhoz juthassanak az élelmiszerek címkéin. Az egészségügyi információk tekintetében különösen fontos, hogy hitelesek és pontosak legyenek. Ha az Európai Parlament és a Tanács elfogadja ezt az intézkedést, a nemzeti hatóságok hatékonyabban tudnak magas szintű fogyasztóvédelmet biztosítani."

A fogyasztókat többé nem vezetik félre a megalapozatlan, túlzott és hiteltelen információk. Az engedélyezett információk szigorú tudományos értékelések eredményei, és mostantól pontosabban írják le az egészségügyi előnyöket. A vállalkozóknak azonban valamelyest szabad kezük van abban, hogy milyen módon közlik az információkat, hogy könnyebben érthetőek legyenek.

Dalli biztos végül az alábbiakat mondta: „Fel szeretném hívni rá a figyelmet, hogy a táplálkozásról és az egészségügyi információkról szóló rendelet fő célkitűzése a fogyasztóvédelem. A fogyasztók hajlamosak túlértékelni az információkkal ellátott élelmiszerek értékét. Most már megvannak az eszközeink arra, hogy megtisztítsuk a piacot az olyan egészségügyi információktól, amelyek az élelmiszerek megalapozatlan és félrevezető egészségügyi előnyeire engednek következtetni.

A félrevezető információk egyben tisztességtelen versenyt is jelentenek, és hátrányos helyzetbe sodorják azoknak az élelmiszer-ipari vállalkozóknak a nagy részét, amelyek megpróbálják a fogyasztókat biztosítani arról, hogy pontos információk alapján jó döntést hozhassanak. Ez az intézkedés az egész Unióra érvényes harmonizált szabályok révén nagyobb átláthatóságot biztosít.”

Lásd még: MEMO/11/868


Side Bar