Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE NL IT EL CS ET HU LT LV MT

MEMO/11/639

Bruselj, 27. septembra 2011

Enaindvajset Evropskih destinacij odličnosti (EDEN) na temo „Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine“

Na gala slavnostni podelitvi v Bruslju je bilo 27. septembra 2011 enaindvajsetim turističnim destinacijam iz vse Evrope podeljen naslov „Evropska destinacija odličnosti 2011 na temo Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine“. EDEN je kratica za „Evropske destinacije odličnosti“, pobudo Evropske komisije, ki spodbuja modele za razvoj trajnostnega turizma po vsej Evropski uniji. Projekt temelji na državnih natečajih, ki se odvijajo vsako leto in na katerih se izbere turistična „destinacija odličnosti“ za vsako sodelujočo državo.

Enaindvajset Evropskih destinacij odličnosti 2011:

AVSTRIJA – mesto Gmünd/Koroška

Gmünd, usidran v zeleni dolini nacionalnega parka Nockberge, je zgodovinsko znano evropsko obzidno mesto, ki ga domačini imenujejo „mesto umetnikov“. Zahvaljujoč proaktivnim občinskim pobudam meščanov je bilo 15 srednjeveških stavb vestno obnovljenih in s tem spremenjenih v prave umetnine, kulturne in zelene površine, ki so gostile lokalne in mednarodne obrtniške mojstre in mojstrice, umetnike in kiparje. Okoliška pokrajina je pravi raj za pohodnike in kolesarje.

www.stadtgmuend.at

BELGIJA – Marche-en-Famenne

Bodisi na dveh kolesih ali tradicionalno s kočijo in konjsko vprego, za Belgijo značilna občina Marche-en-Famenne in njene vasice navdušencem nad zgodovino ponujajo vpogled v trgovsko mesto 13. stoletja. Med obnovljenimi zgradbami so trdnjava Juniesse, zdaj luteranska šola, stara kašča, karmeličanski samostan ter grad Jemeppe s pravljičnimi stolpiči, obdan z obrambnim jarkom. Prebivalstvo mesta Marche-en-Famenne je mlado in dinamično ter ponosno na njegovo bogato zgodovinsko dediščino.

www.maisontourisme.nassogne.marche.be

HRVAŠKA – Pustara Višnjica

To lepo in širno vzhodnoslavonsko konjerejsko posestvo iz 19. stoletja je obdano z gozdovi lipovcev, kostanjev in javorjev. Dandanes je Pustara Višnjica edina ohranjena, še delujoča Pustara oziroma konjerejska farma na Hrvaškem. V tem slabo poznanem območju podeželski turizem kar cveti zahvaljujoč lokalnim zeliščem in pridelavi rastlin, ponovno obujeni izdelavi tradicionalnega nakita in kopici zdravih dejavnosti na prostem, ki so na voljo obiskovalcem, od jahanja do kolesarjenja.

www.visnjica.hr

CIPER – Kalopanagiotis

Kalopanagiotis leži v bližini termalnih vrelcev, ki so jih v pozni antiki obiskovali kralj Solomon in Bizantinci, in je idilična ciprska hribovska vasica, ki se oklepa razgibanih hribov pogorja Troodos. V tem osupljivem mestecu prevladuje umirjenost pravega kotička, kamor se obiskovalci lahko zatečejo pred napornim vsakdanjikom. Antične kapele, samostani in bivanjske stavbe so bili deležni skrbne obnove, zdaj pa gostijo impresivne zbirke bizantinske umetnosti in muzeje regionalne zgodovine. Obiskovalci prihajajo, da bi se prepustili pomirjevalnemu učinku zdravilne vode, uživali v mirni naravni okolici skozi celo leto in se sprehajali po poteh, ki obdajajo Kalopanagiotis.

www.kalopanayiotis.com

ČEŠKA REPUBLIKA – Slovácko

Zapeljite se ob obnovljeni in čudovito ohranjeni, skoraj 105 km dolgi vodni poti kanala Bat'a. Kanal se vije skozi bogate gozdove in bujne pokrajine v regiji Slovácko, pot zaznamujejo muzeji in spomeniki, ki poudarjajo bogato dediščino te rudarske in vinogradniške regije. To je dežela „verbunka“ – tradicionalnega plesa, ki ga je leta 2005 zaščitil UNESCO, pa tudi nekaterih najizvrstnejših in najstarejših vinogradov na Češkem. Okusite svojo pot skozi to čudovito regijo, odkrijte utrjene moravske naselbine in gotske zgradbe, kakršna je mogočni grad Buchlov.

www.slovacko.cz

ESTONIJA – graščine v narodnem parku Lahemaa

Tri graščine, vsaka blesti v svoji barvi in izhaja iz svojega obdobja, delijo pa si skupni slog, ki odraža estonsko mogočnost in klasično baročno arhitekturo, ležijo v veličastni „zalivski deželi“ v narodnem parku Lahemaa. Vse tri graščine, ki so bile obnovljene z materiali, prijaznimi do okolja, turistom ponujajo različne izkušnje – Vihula je podeželski klub ter center sprostitve in dobrega počutja, Palmse je muzej na prostem, Sagadi pa naravoslovna šola in gozdarski muzej. V bližini teh elegantnih stavb obiskovalci lahko uživajo v prijetnem ozračju barja Viru ali pa se z vikinškim čolnom podajo na pot ob obmorski vasici Kasmu.

www.sagadi.ee

www.palmse.ee

www.vihulamanor.com

FRANCIJA – Roubaix

Kot del bogatega tekstilnega trikotnika iz obdobja industrializacije Lille–Roubaix–Tourcoing na severu Francije je bil Roubaix podvržen razburljivi urbani razvojni shemi, ki ga je spremenila v živahno, umetniško dejavno mesto, ki je zgrajeno na trajnostnih temeljih. Številne industrijske in urbane znamenitosti so preuredili – občinski bazen je zdaj muzej likovne umetnosti, stara garaža pa neodvisno gledališče. Shema za najem koles obiskovalcem omogoči potepanje po mestu in številnih obnovljenih zelenih površinah.

www.roubaixtourisme.com

GRČIJA – občina Delfi

Delfi – domovanje slavnega preročišča in po grški mitologiji „središče vesolja“ –se ponaša z dolgo in skrivnostno zgodovino pa tudi z neverjetno slikovito pokrajino, s čistimi plažami, ki so prejele priznanje modra zastaa, in z bogastvom arheoloških ruševin. Med številnimi projekti obnove Delfija so tudi obnova okrožja Harmaina s stoletja starimi usnjarnami in obnova starega mestnega jedra Amfissa s trajnostnimi tehnikami gradnje. Če imate radi pustolovske športe na prostem ali sprehode po svetih tleh starodavnih templjev, amfiteatrov in štadionov – v Delfiju najdete vse.

www.delphi.gr

MADŽARSKA – Mecsek

Mecsek je zelena pokrajina na jugu Madžarske z blagim mediteranskim podnebjem, v kateri se bohotijo figovci, mandljevci in vinske trte. Številne zapuščene lokacije pokrajine Mecsek, posejane z rimskimi mesti in starodavnimi najdišči, ki segajo več stoletij v preteklost, so dobile novo podobo. Zdaj vključujejo slavno tovarno porcelana in umetnostno središče ter hotel v benediktinskem samostanu, ki je znan po zdravilnih lastnostih. V mestu Mohács vsako leto priredijo razburljiv karneval, obsežne, slabo raziskane jame Trió v tej regiji pa so pravi naravni čudež. Splača se obiskati tudi jezera Orfű sredi gostih gozdov.

www.mecsekimeglepetesek.hu

ISLANDIJA – občina Stykkishólmur

Očarljiva ribiška vasica, ki je bila zgrajena na zahodni konici Islandije, gleda proti hriboviti pokrajini Westfjords na drugi strani oceana. Z upadom ribiške industrije so v vasici Stykkishólmur izvedli projekt obnove, da bi spodbudili turizem in hkrati poudarili potrebo po varovanju okolja. Stare ribiške koče so obnovili in odprli za javnost kot hišice za goste, mladim, ki so se odločili, da bodo tam ostali in sprejemali goste, pa so ponudili delo, da jim ni bilo treba zapustiti vasice. Fjordi so velik magnet, ki vabi v to oddaljeno, divjo regijo, taka sta tudi muzej o vulkanih in muzej lokalne folklore. Pridite sem, pobegnite pred naglico in poiščite počasnejši ritem življenja.

www.stykkisholmur.is

www.snaefellsnes.com

www.west.is

IRSKA – The Great Western Greenway, Co Mayo

Ena najimenitnejših kolesarskih poti v Evropi je The Great Western Greenway. Ta slikovita pot ponuja 42 kilometrov osupljive celinske in morske pokrajine, ki obdaja razgibano atlantsko obalo grofije Mayo. Pomembne znamenitosti ob nekdanji železniški progi, kot je na primer viktorijanski hotel Mulranny, so zdaj obnovili in ponovno odprli. Občudujte otočje v zalivu Clew Bay, skalno gorovje Nephin in plaže, ki so prejele priznanje modra zastava.

www.mulranny.ie

www.greenway.ie

ITALIJA – Montevecchio, občina Guspini

Jugozahodna obala Sardinije je italijanska poletna idila. Tu domujejo plaže kot na sliki, oljčni nasadi in sončne gore pa tudi Montevecchio. To je vas in ekološki muzej na mestu, kjer so nekoč delovali najstarejši italijanski rudniki, danes pa so obnovljeni in so postali pomembno središče italijanske dediščine, ki ponuja vpogled v ta pozabljeni vidik industrijske zgodovine Sardinije. Muzej in vas predstavljata kmečko obrt, zgodovino rudarstva in lokalne delikatese, ki jih izdelujejo po tradicionalnih receptih. Vasica skozi celo leto gosti tudi številne lokalne festivale.

www.minieramontevecchio.it

LATVIJA – vasica Ligatne

Vasica Ligatne se je razvijala okoli papirnice. To je najstarejša tovarna v Latviji in edina papirnica v državi. V zlatih časih je med svoje stranke lahko štela tudi ruske carje. Dandanes tovarna še vedno predstavlja središče vasice, proizvaja recikliran papir in podpira obnovo vasice Ligatne. Vasica, ki jo obdajajo blago hribovje in rožnato svetlikajoči se klifi iz peščenjaka, in njena tovarna sta zdaj odprti tudi za turiste, ki lahko odkrivajo staro obrt, spoznajo postopek recikliranja papirja in seveda uživajo v narodnem parku Gauja ter njegovem zaščitenem živalskem in rastlinskem svetu, v katerem se bohoti Ligatne.

www.visitligatne.lv

LATVIJA – graščina Rokiškis

Nekdanja rezidenca grofa Ignotasa Tyzenhauzasa, elegantna, veličastna graščina Rokiškis, leži sredi prekrasnih vrtov. Vestno obnovljeni prostori in kulturni večeri privabljajo tako lokalne kot tudi mednarodne obiskovalce. Zdaj v njej domuje tudi regionalni muzej Rokiškis z več kot 77.000 kulturnimi artefakti, knjigami in likovnimi deli. Stare zgradbe in številne pomožne zgradbe, ki spadajo k tej graščini, so obnovili tako, da ponovno izžarevajo svoje nekdanje razkošje. Tu najdete tudi nenavaden muzej božičnih jaslic, primeren za obisk med zimskimi počitnicami.

www.rokiskis.lt

MALTA – Għarb

V mirni vasici Għarb na konici malteškega otoka Gozo mladi še vedno govorijo v lokalnem narečju, v restavracijah pa strežejo tradicionalne jedi, s čimer ohranjajo osnovni tradiciji otoka Gozo. Wied il Mielaħ oziroma „slana dolina“, zapuščena naravna kotlina z bogatim živalskim in rastlinskim svetom, je bila uspešno obnovljena. Gruščnate stene, ki obdajajo dolino, so rekonstruirali in ponovno zasadili z naravnim rastlinstvom. V Għarbu domuje tudi folklorni muzej ter množica starinskih, zgodovinsko pomembnih cerkva in bazilik.

www.gharbnet.com

www.lc.gov.mt

NIZOZEMSKA – Veenhuizen

Preživite noč v nekdanji jetniški celici v tem mirnem podeželskem kotičku s posebno noto. Veenhuizen je bil nekoč zapor in rehabilitacijska kolonija, ki so ga z obnovo spremenili v cvetočo vasico, ki je zdaj odprta za turiste. Stare zaporniške stavbe so danes hišice za goste, zdravstveni centri, likovne galerije in muzeji. To „dobrohotno podjetje“, ki ga je leta 1822 ustanovil nizozemski general kot delovno skupnost za brezdomce in reveže, je danes simbol občinske zgodovine in – zaradi nedotaknjene podeželske lokacije – velik magnet za obiskovalce, ki iščejo alternativne kulturne počitnice.

www.veenhuizenboeit.nl

www.kopvandrenthe.nl

POLJSKA – Żyrardów

Żyrardów je bilo včasih največje mesto s tovarno platna v Evropi. V 20. letih 19. stoletja je bilo inovativno zasnovano s premišljeno načrtovanimi ulicami in pravo delavsko vasjo. Skrbno prenovljeni edinstveni primer modelnega mesta ali vrtnega mesta je danes tovarniški muzej, kjer so stare predilnice preuredili v domove, restavracije in trgovine, pri čemer so ohranili izvorne arhitektonske poteze. Svoj pečat k tej zanimivosti dodajo še vožnje s kanuji ter možnosti za kolesarjenje in pohodništvo v bližini.

www.zyrardow.pl

www.wirtualnyspacer.zyrardow.pl

PORTUGALSKA – Naravni park Faial

Predstavljajte si, da plezate po spečih, z mahom prekritih kraterjih nekoč delujočega vulkana na otoku, kjer prevladujejo bogati zeleni vrhovi. Naravni park Faial na Azorih ponuja prav to in še veliko več. Zaradi obsežne preobrazbe je park danes dostopen turistom bolje kot kdajkoli prej. Ponuja učne poti, raziskovalno in znanstveno središče ter vodene ekskurzije, ki prikazujejo najboljše plati parka Faial, vključno z mogočnim vulkanom Capelinhos. Faial je zakladnica malih slikovitih vasic, v katerih so urejeni veličastni muzeji in galerije, ter izvrstnega naravnega okolja, posutega z visokimi vulkanskimi vrhovi.

www.parquesnaturais.azores.gov.pt/en/faial-eng

SLOVENIJA – Idrija

Obiščite muzej, ki je zakopan v zemljo – rudarski muzej v Idriji s številnimi stranskimi potmi po rovih, v katerih obiskovalci lahko občutijo, kakšno je bilo življenje v zlatih časih pridobivanja živega srebra. Muzej je del projekta, s katerim želijo spodbuditi turizem v Idriji in počastiti rudarsko zgodovino mesta. Pretvorba mesta v živi muzej je povečala ponudbo turističnih objektov in infrastrukture v tem očarljivem tradicionalnem slovenskem podeželskem mestecu. Idrija slovi tudi po tradicionalni izdelavi čudovitih čipk, ponuja pa tudi kanček aktivnosti, kot so ribolov, pohodništvo in plavanje, če jih naštejemo le nekaj.

www.idrija-turizem.si

ŠPANIJA – ekopark Trasmiera

Pobuda grofije Arnuero v regiji Cantabria – ekopark Trasmiera – je očarljiv muzej na prostem, ki zajema življenje slanih močvirij, obale in zgodovino tega pomembnega naravnega območja. Park na 2.500 hektarjih vključuje obnovljene podeželske zgradbe, obnovljeno tovarno in opazovalnice za ptice, ki so jih odprli v obliki kulturnih točk in učnih centrov. Kot živi dokaz ribiške in kmetijsko-pridelovalne kulture v regiji pa tudi kot idiličen kraj za opazovanje močvirskih ptic in življenja v divjini park trajnostno vlaga v naravo.

www.ecoparquedetrasmiera.com

TURČIJA – Hamamönü-Altındağ Ankara

Sredi živahne turistične destinacije Ankare najdete slabo poznano okrožje, imenovano Hamamönü. V 20. letih prejšnjega stoletja je bila to zelo uspešna četrt, zgrajena z mešanico različnih slogov, ki je odražala tako sodobno turško arhitekturo kot tudi arhitekturo otomanskega cesarstva. Danes so njegove ulice odprte samo še za pešce, 33 zgodovinskih stavb pa so obnovili in jih zaščitili v okviru nove sheme za zaščito kulturne dediščine. Osupljive mošeje in džamije, trgovine, tržnice in rezidence so iz njega naredile priljubljen kraj za domačine in turiste ter ponovno oživljajo živahno ustvarjalno ozračje, ki je nekoč že vladalo tukaj.

www.altindag.bel.tr

www.hamamonu.com.tr

Za dodatne informacije o projektu EDEN in prehodnih prejemnikih nagrad pojdite na:

http://ec.europa.eu/eden


Side Bar