Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT EL CS ET HU LT LV MT SL

MEMO/11/639

Brussel, 27 september 2011

De eenentwintig European Destinations of Excellence (EDEN) in ‘Toerisme en Herbestemming van Lokaal Erfgoed’

Op 27 september 2011 werden eenentwintig toeristische bestemmingen uit heel Europa in Brussel bekroond met de titel ‘European Destination of Excellence 2011 in Toerisme en Herbestemming van Lokaal Erfgoed”. EDEN staat voor ‘European Destinations of Excellence’, een initiatief van de Europese Commissie om de duurzame ontwikkeling van toerisme in de hele Europese Unie te bevorderen. Het project is gebaseerd op nationale wedstrijden die elk jaar plaatsvinden en resulteren in de keuze van een toeristische “destination of excellence” voor elk deelnemend land.

De eenentwintig European Destinations of Excellence 2011 zijn:

OOSTENRIJK – De stad Gmünd / Karinthië

Gmünd ligt verscholen in de groene vallei van het nationaal park Nockberge. Het is een historisch opmerkelijke Europese vestingstad die bij de lokale bevolking bekendstaat als een “kunstenaarsstad”. Dankzij de proactieve gemeenschapsinitiatieven van zijn inwoners werden 15 van de middeleeuwse gebouwen van de stad nauwgezet gerestaureerd en omgevormd tot ruimtes voor kunst en cultuur en groene ruimtes die onderdak bieden aan lokale en internationale werken van bekwame meester-ambachtslieden, schilders en beeldhouwers. Het omliggende landschap is een paradijs voor wandelaars en fietsers.

www.stadtgmuend.at

BELGIË - Marche-en-Famenne

Het karakteristieke Marche-en-Famenne en omliggende dorpen, die u bij voorkeur per fiets of met een oud paardenspan moet ontdekken, bieden geschiedenisminnende bezoekers inzicht in deze 13e-eeuwse handelsstad. De gebouwen die gerestaureerd werden zijn onder meer de middeleeuwse toren Juniesse, nu een school voor vioolbouw, de oude graanmolen en het oud karmelietenklooster, en het Kasteel van Jemeppe met zijn sprookjesachtige torentjes en slotgracht. Marche-en-Famenne heeft een jonge en dynamische bevolking die trots is op haar rijke historische erfgoed.

www.maisontourisme.nassogne.marche.be

KROATIË - Pustara Višnjica

Deze indrukwekkende en uitgestrekte 19e-eeuwse paardenfokkerij in Oost-Slavonië wordt omringd door bossen met linden, kastanjebomen en esdoorns. Pustara Višnjica is vandaag de enige overgebleven werkende pustara of stoeterij in Kroatië. Het plattelandstoerisme bloeit in dit weinig gekende gebied waar lokale kruiden, granen en planten geteeld worden, traditionele sieradenambachten heropleven en veel gezonde buitenactiviteiten van paardrijden tot fietsen aangeboden worden.

www.visnjica.hr

CYPRUS - Kalopanagiotis

Kalopanagiotis, gelegen bij de warmwaterbronnen die in de late oudheid door Koning Salomon en de Byzantijnen bezocht werden, is een idyllisch Cypriotisch bergdorpje dat zich vastklampt aan de ruige heuvels van het Troodosgebergte. Een echte allesoverheersende rust doordringt de sfeer van deze verbluffend mooie stad. Haar oude kapellen, kloosters en huizen werden zorgvuldig gerenoveerd, en huisvesten nu indrukwekkende collecties Byzantijnse kunst en streekmusea. De bezoekers komen tot rust dankzij het geneeskrachtige water, genieten van een rustige natuurlijke omgeving het hele jaar door en van het wandelen op de paden die Kalopanagiotis omringen.

www.kalopanayiotis.com

TSJECHIË – Slovácko

Maak een rit langs de gerestaureerde en mooi onderhouden 65 mijlen lange waterweg, het Bat’a Kanaal. Het kanaal slingert zich door de weelderige bossen en groene landschappen van Slovácko, onderweg gekenmerkt door musea en monumenten, die het rijke erfgoed van deze mijn- en wijnstreek markeren. Dit is het land van de “verbunk”, de traditionele dans die in 2005 de UNESCO-status kreeg, en van enkele van de mooiste en oudste wijngaarden van Tsjechië. Proef van deze mooie streek, en ontdek haar Moravische versterkte nederzettingen en gotische gebouwen zoals het indrukwekkende kasteel Buchlov.

www.slovacko.cz

ESTLAND – De landhuizen van het Lahemaa Nationaal Park

In het prachtige “land van de baaien”, het Laheema Nationaal Park, liggen drie landhuizen, elk verschillend van kleur, daterend uit verschillende tijdperken maar met een gemeenschappelijke stijl die de Estse grandeur en klassieke barokke architectuur weerspiegelen. Alle drie de landhuizen werden gerestaureerd met milieuvriendelijke materialen en bieden toeristen verschillende ervaringen: Vihula is een countryclub en spa, Palmse een openluchtmuseum en Sagadi een Natuurschool en Bosmuseum. In de buurt van deze elegante gebouwen kunnen bezoekers terecht in het sfeervolle Viru Bog, of een trip met een Vikingsloep maken in het kleine kustdorpje Kasmu.

www.sagadi.ee

www.palmse.ee

www.vihulamanor.com

FRANKRIJK – Roubaix

Roubaix, dat behoort tot de welvarende Noord-Franse textieldriehoek Lille-Roubaix-Tourcoing uit het industriële tijdperk, heeft een indrukwekkend stedelijk ontwikkelingsprogramma ondergaan en is een levendige, artistiek actieve stad geworden gebouwd op duurzame fundamenten. De vele industriële en stedelijke historische monumenten van Roubaix ondergingen een gedaanteverandering: het gemeentelijk zwembad is nu een museum voor schone kunsten en een oude garage is een onafhankelijk theater. Bezoekers kunnen fietsen huren om de stad achter zich te laten en koers te zetten naar de vele herontwikkelde groene ruimtes.

www.roubaixtourisme.com

GRIEKENLAND – De gemeente Delphi

Delphi, de thuisplaats van het befaamde “Orakel” en in de Griekse mythologie het “centrum van het universum”, kan bogen op een lange en mysterieuze geschiedenis en een ongelooflijk schilderachtige omgeving, met schone Blauwe Vlag-stranden en een rijkdom aan archeologische ruïnes. Enkele van de vele herbestemmingprojecten in Delphi zijn de restauratie van de eeuwenoude leerlooierijen van het Harmaina-district en de reconstructie van de oude stad Amfissa door middel van duurzame bouwtechnieken. Of u nu houdt van avontuurlijke buitensporten of liever gaat wandelen over de heilige grond van oude tempels, amfitheaters of stadia, Delphi heeft het allemaal.

www.delphi.gr

HONGARIJE – Mecsek

Mecsek is een groen land in het zuiden van Hongarije met een mediterraan mild klimaat waardoor er vijgen, amandelen en druiven kunnen groeien. Het is bezaaid met romaanse stadjes en oude sites die vele eeuwen teruggaan en veel van de verlaten sites van Mecsek werd nieuw leven ingeblazen. Er is nu een beroemde porseleinfabriek en een kunstencentrum, een hotel dat in een benedictijnenklooster is ondergebracht en het water is er bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. In de stad Mohács vindt jaarlijks een fascinerend carnaval plaats en de uitgestrekte, weinig verkende Triógrotten in de regio zijn een natuurwonder. De meren van Orfű midden in de dichte wouden zijn ook een bezoek waard.

www.mecsekimeglepetesek.hu

IJSLAND – De gemeente Stykkishólmur

Dit charmante vissersdorpje gebouwd op het westelijkste puntje van IJsland kijkt uit op de bergachtige Westfjorden over de oceaan. Met de achteruitgang van de visindustrie startte het gehucht Stykkishólmur een herbestemmingproject op om het toerisme aan te moedigen en de nadruk te leggen op de noodzaak om het milieu te beschermen. Oude vissershuisjes werden gerenoveerd en heropend als pensionnetjes. Ze bieden werk aan jongeren die verkiezen om er te blijven wonen en bezoekers te verwelkomen in plaats van het dorp te verlaten. De fjorden zijn een grote attractie voor deze afgelegen, woeste streek, net als het Vulkaanmuseum en het museum van streekfolklore. Kom hier om aan de drukte te ontsnappen en een trager levensritme te vinden.

www.stykkisholmur.is

www.snaefellsnes.com

www.west.is

IERLAND - The Great Western Greenway, Co Mayo

De Great Western Greenway is een van de langste fietspaden van Europa. Deze spectaculaire route biedt 42 kilometer aan adembenemende landschappen en zeegezichten en ligt dicht onder de ruige Atlantische kust van Mayo County. Opmerkelijke historische monumenten langs de oude spoorlijn, zoals het beroemde Victoriaanse Mulranny hotel, kregen nu een nieuwe bestemming en werden opnieuw opengesteld voor het publiek. Bewonder de archipel in Clew Bay, het ruige Nephingebergte en de Blauwe Vlag-stranden langs de route.

www.mulranny.ie

www.greenway.ie

ITALIË - Montevecchio, gemeente Guspini

De zuidwestkust van Sardinië is een Italiaanse zomeridylle. Maar er zijn niet alleen beeldige stranden, olijfgaarden en zonnige bergen, het ook de thuishaven van Montevecchio. Dat is een dorp en ecomuseum op de plaats van de oudste Italiaanse mijnsites, gerestaureerd tot een belangrijk erfgoedcentrum dat een kijk biedt op dit vergeten aspect van de industriële geschiedenis van Sardinië. Het museum en dorp tonen plattelandsambachten, de geschiedenis van de mijnbouw en lokale delicatessen geproduceerd naar traditionele recepten. In het dorp vinden ook het hele jaar door tal van lokale festivals plaats.

www.minieramontevecchio.it

LETLAND – Het dorp Ligatne

Het dorp Ligatne ontstond rond een papierfabriek. Het is de oudste nog draaiende fabriek in Letland en de enige papierfabriek in het land. In haar hoogtijdagen behoorden de Russische tsaren tot de klantenkring van de fabriek. Vandaag is de fabriek nog steeds het middelpunt van het dorp, produceert ze gerecycled papier en ondersteunt ze de herbestemming van Ligatne. Het dorp en zijn fabriek, omringd door glooiende heuvels en rooskleurige zandstenen kliffen, zijn nu opengesteld voor toeristen die dit oude ambacht kunnen ontdekken, leren over het recyclen van papier en, natuurlijk, genieten van het Gauja Nationaal Park en zijn beschermde flora en fauna waarin Ligatne gelegen is.

www.visitligatne.lv

LITOUWEN – Het landhuis Rokiškis

Het elegante, adellijke landhuis van Rokiškis, de voormalige residentie van graaf Ignotas Tyzenhauzas, ligt te midden van prachtige tuinen. Zijn zorgvuldig gerestaureerde kamers en culturele avonden trekken bezoekers uit binnen- en buitenland. De oude gebouwen en bijgebouwen van het landhuis, waarin nu ook het streekmuseum van Rokiškis met meer dan 77.000 culturele artefacten, boeken en kunstwerken ondergebracht is, werd gerenoveerd en weerspiegelt de vroegere rijkdom. Het gebied huisvest ook het eigenzinnige kerststallenmuseum, ideaal voor een alternatieve wintervakantie.

www.rokiskis.lt

MALTA – Għarb

In het rustige dorpje Għarb, op het puntje van het Maltese eiland Gozo, spreken jongeren nog steeds het lokale dialect en in de restaurants worden traditionele gerechten geserveerd, waarmee twee fundamentele Gozitaanse tradities levend gehouden worden. De Wied il Mielaħ, of “zoute vallei”, een natuurlijk bassin rijk aan flora en fauna dat in onbruik geraakt was, kreeg een geslaagde nieuwe bestemming; de in puin gestorte muren rondom de vallei werden heropgebouwd en de natuurlijke vegetatie werd hersteld. Għarb heeft ook een folkloremuseum en vele schilderachtige, historisch belangrijke kerken en basilieken.

www.gharbnet.com

www.lc.gov.mt

NEDERLAND – Veenhuizen

Breng een nacht door in een voormalige gevangeniscel in dit buitengewone plattelandsdorpje. Veenhuizen was een gevangenis- en rehabilitatiekolonie die door herbestemming omgevormd werd tot een welvarend dorp dat openstaat voor toeristen. De oude gevangenisgebouwen zijn vandaag pensionnetjes, gezondheidscentra, kunstgalerijen en musea. Deze “Maatschappij van Weldadigheid”, opgericht in 1822 door een Nederlandse generaal als een werkgemeenschap voor daklozen en armen, is vandaag een symbool van de geschiedenis van het dorp en – met zijn ongerepte landelijke ligging – een grote attractie voor bezoekers die op zoek zijn naar een alternatieve cultuurvakantie.

www.veenhuizenboeit.nl

www.kopvandrenthe.nl

POLEN – Żyrardów

Żyrardów had ooit een van de grootste linnenweverijen in Europa, en werd in de jaren 1820 gebouwd naar een innovatief ontwerp met zorgvuldige stratenplanning en een echt dorp voor zijn werknemers. Vandaag is dit unieke voorbeeld van de modelstad of tuinstad zorgvuldig gerestaureerd en uitgegroeid tot een fabrieksmuseum, waarbij de oude spinnerijen omgebouwd werden tot huizen, restaurants en winkels met behoud van hun originele architecturale eigenschappen. Kanoën, fietsen en wandelen in de omgeving dragen bij tot de aantrekkingskracht van de stad.

www.zyrardow.pl

www.wirtualnyspacer.zyrardow.pl

PORTUGAL - Faial Natuurpark

Stelt u zich voor dat u door de sluimerende, met mos bedekte krater van een ooit explosieve vulkaan klimt, op een eiland gedomineerd door weelderige groene bergtoppen. Het Faial Natuurpark in de Azoren biedt dit en nog veel meer. Na een uitgebreide make-over is het park vandaag meer dan ooit toegankelijk voor toeristen. Het biedt educatieve wandelpaden, een onderzoeks- en ontdekkingscentrum en begeleide excursies die het beste van Faial tonen, waaronder de indrukwekkende vulkaan Capelinhos. Faial is een kostbare schat met kleine, schilderachtige dorpjes die indrukwekkende musea en galerijen huisvesten, en een prachtige natuurlijke omgeving onderbroken door torenhoge vulkaantoppen.

www.parquesnaturais.azores.gov.pt/en/faial-eng

SLOVENIË – Idrija

Bezoek een ondergronds museum – het mijnmuseum van Idrija, met verschillende vleugels beneden in de schachten om de bezoekers een idee te geven van het leven tijdens de hoogtijdagen van de kwikmijn. De transformatie van de mijn tot een levend museum, dat deel uitmaakt van een project om het toerisme naar Idrija te brengen en het mijnerfgoed van de stad huldigt, heeft gezorgd voor een toename van de toeristische faciliteiten en infrastructuur in dit charmante, traditionele Sloveense plattelandsdorpje. Idrija is ook beroemd om zijn prachtige kantklostraditie en biedt verschillende activiteiten zoals vissen, wandelen en zwemmen, om er maar een paar te noemen.

www.idrija-turizem.si

SPANJE - Trasmiera Ecopark

Het Trasmiera Ecopark, een initiatief van de gemeente Arnuero in de streek Cantabrië, is een fascinerend open museum dat het leven van de zoutmoerassen, kustlijn en geschiedenis van dit belangrijke natuurgebied documenteert. In het park, 2.500 hectare groot, staan gerenoveerde agrarische gebouwen, een gerestaureerde molen en vogelobservatoria die als culturele ruimtes en educatieve centra geopend werden. Het park, een levend document van de vis- en landbouwcultuur van de streek alsook een idyllische plaats om moerasvogels en wilde dieren te spotten, investeert op een duurzame manier in de natuur.

www.ecoparquedetrasmiera.com

TURKIJE - Hamamönü-Altındağ Ankara

In het hart van de bruisende toeristische bestemming Ankara ligt het weinig gekende district Hamamönü. Het was een bloeiende wijk in de jaren 1920 en werd gebouwd met een mix aan stijlen die zowel de moderne Turkse architectuur als de architectuur van het Ottomaanse Keizerrijk weerspiegelen. Vandaag zijn de straten verkeersvrij gemaakt en 33 van de historische gebouwen werden gerestaureerd en onder een nieuw erfgoedprogramma als beschermde gebouwen geklasseerd. Verbluffende masjids en moskeeën, winkels, markten en huizen vormen nu een populaire plek voor bewoners en toeristen en de levendige creatieve sfeer die hier ooit heerste herleeft.

www.altindag.bel.tr

www.hamamonu.com.tr

Voor meer informatie over het EDEN-project en vorige winnaars van de awards

http://ec.europa.eu/eden


Side Bar