Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE NL IT EL CS ET LT LV MT SL

MEMO/11/639

Brüsszel, 2011. szeptember 27

Huszonegy kiemelt európai úti cél (EDEN) nyert a „Régi értékek – új funkciók” pályázaton

A 2011. szeptember 27-én Brüsszelben tartott gálaünnepségen huszonegy európai úti cél nyerte el a „2011-es kiemelt európai úti célok: régi értékek – új funkciók” címet. Az EDEN az angol European Destinations of Excellence (magyarul „Kiemelt európai úti célok”) rövidítése. A program az Európai Bizottság kezdeményezése, célja pedig a fenntartható idegenforgalmi fejlesztési modellek támogatása szerte az Európai Unióban. A projekt alapját évente megrendezett országos szintű pályázatok képezik, amelyek során minden részt vevő országban kiválasztanak egy „kiemelt idegenforgalmi úti célt”.

2011-ben az alábbi huszonegy kiemelt európai úti célt választották meg:

AUSZTRIA – Gmünd városa / Karintia

A Nockberge nemzeti park üde zöld völgyében megbúvó, fallal körülvett történelmi városkát a helyiek a „művészek városá”-nak hívják. A város polgárai által szervezett proaktív közösségi kezdeményezéseknek köszönhetően a település 15 középkori épületét restaurálták nagy műgonddal. A helyreállított épületeket átalakították, hogy művészeti és kulturális funkciót töltsenek be, illetve, növeljék a zöld területeket. Ezeken a helyeken helyi és nemzetközi mesteremberek, művészek és szobrászok által készített műremekek tekinthetőek meg. A környék valódi paradicsom a túrázók és kerékpározók számára.

www.stadtgmuend.at

BELGIUM – Marche-en-Famenne

A történelmi helyek iránt érdeklődő látogatók két keréken vagy lovas kocsin fedezhetik fel az egyedi hangulatú Marche-en-Famenne járást, annak falvait és 13. századi kereskedővárosát. A felújított épületek között található a Juniesse toronyerőd, amelyben ma vonós hangszereket készítő mesterembereket képeznek, az öreg magtár, a régi karmelita kolostor, illetve a vizesárokkal körülvett, mesebeli tornyocskákkal díszített Jemeppe kastély. Marche-en-Famenne fiatal és dinamikus lakossága büszke gazdag történelmi örökségére.

www.maisontourisme.nassogne.marche.be

HORVÁTORSZÁG – Pustara Višnjica

Kelet Szlavóniában, hársfa-, gesztenye- és juharerdők ölelésében található ez a gyönyörű és nagy kiterjedésű 19. századi lótenyésztő birtok. Horvátországban a Pustara Višnjica az egyetlen máig működő Pustara, azaz lótenyésztő gazdaság. A falusi turizmus virágzik ezen a kevéssé ismert tájon, ahol helyi gyógynövényeket, gabonákat és növényeket termesztenek. A környéken reneszánszát éli a hagyományos ékszerkészítés, és a lovaglástól kezdve a kerékpározásig rengeteg egészséges szabadtéri program várja az idelátogatókat.

www.visnjica.hr

CIPRUS – Kalopanagiotis

A vadregényes Troodos hegység lábánál található idillikus ciprusi hegyi falu, Kalopanagiotis termálforrásait már Salamon király és a bizánciak is felkeresték az ókorban. Az egész falvacskát áthatja a rohanó világ zaja elől menedéket nyújtó nyugalom. Az aprólékos munkával felújított ókori kápolnákban, monostorokban és lakóépületben bizánci művészetet bemutató kiállításokat és helytörténeti múzeumokat rendeztek be. A látogatók egész évben feltöltődhetnek a gyógyító termálvízben, élvezhetik a természet nyugalmát és sétákra indulhatnak a Kalopanagiotisból induló turistaösvényeken.

www.kalopanayiotis.com

CSEH KÖZTÁRSASÁG – Slovácko

Hajókázzon végig a helyreállított és gyönyörűen karbantartott 100 km hosszú Bat’a csatornán. A csatorna a Slovácko térség sűrű erdőin és zöldellő tájain kanyarog át. A víziút mellett számtalan múzeum és látnivaló tanúskodik a bányász és bortermelő térség gazdag kulturális hagyományairól. Innen származik a 2005 óta az UNESCO által is jegyzett verbunkos tánc, és itt találhatóak a Cseh Köztársaság legjobb és legrégebbi pincészetei. Kóstolja meg a táj ízeit, és fedezze fel Morvaország megerősített településeit és gótikus épületeit, mint amilyen a csodálatos Buchlov kastély.

www.slovacko.cz

ÉSZTORSZÁG – A Lahemaa nemzeti park kúriái

A Lahemaa nemzeti park „öbölvidék”-én található három híres kúria három egyedi színben pompázik, különböző korokban épült, mégis mindhármon felfedezhető a közös stílus, az észt pompa és a barokk építészet klasszikus formavilága. A környezetbarát alapanyagok felhasználásával restaurált kúriák más-más látnivalókat tartogatnak a turisták számára: a Vihula egy vidéki nyaraló- és fürdőhely, a Palmse egy szabadtéri múzeum, a Sagadi pedig egy erdei iskola és erdészeti múzeum. A kúriák közelében a hangulatos Viru láp várja még a turistákat, de a látogatók viking hajókázásra is indulhatnak a tengerparti Kasmu faluból.

www.sagadi.ee

www.palmse.ee

www.vihulamanor.com

FRANCIAORSZÁG – Roubaix

A Franciaország északi részén elhelyezkedő Roubaix az ipari forradalom idején a Lille, Roubaix és Tourcoing alkotta gazdag textilháromszög része volt. Roubaix a közelmúltban egy izgalmas városfejlesztési tervnek köszönhetően fenntartható alapokkal rendelkező nyüzsgő, művészetileg aktív várossá vált. Az ipari és városi épületek új funkciót töltenek be: a közuszoda szépművészeti múzeummá, egy régi autószerelő műhely pedig színházzá alakult át. A kerékpárkölcsönzőknek köszönhetően az idelátogatók kikerekezhetnek a városból, és bejárhatják az újonnan létrehozott zöld területeket.

www.roubaixtourisme.com

GÖRÖGORSZÁG – Delphoi városa

Delphoi, amely a híres jós székhelye és a görög mitológiában a világegyetem középpontja, gazdag és rejtelmekkel teli történelemmel büszkélkedik. A város ezenfelül gyönyörű vidéken fekszik, ahol kristálytiszta vizű, kék zászlós strandok és számos ókori rom várja az ideutazókat. Delphoiban több felújítási projekt is zajlott már. Ilyen volt például a Harmaina városrész több százéves cserzőműhelyeinek restaurálása, vagy a fenntartható építőipari megoldásokat alkalmazó felújítás az amfissai óvárosban. Akár a szabadtéri sportokat kedveli, akár az ókori szenthelyek, amfiteátrumok és stadionok világát járná be, Delphoiban mindent megtalál.

www.delphi.gr

MAGYARORSZSÁG – Mecsek

A Magyarország déli részén húzódó Mecsek zöld lankáin uralkodó mediterrán éghajlatnak köszönhetően bőségesen terem itt a füge, a mandula és a szőlő. A vidéken több évszázaddal ezelőttről megmaradt ókori római települések és látnivalók találhatók, és a Mecsek sokáig elhagyatott nevezetességei most új élettel telnek meg. Az úti célok sorában szerepel a híres Zsolnay porcelángyár és művészeti negyed, illetve a szállodaként is üzemelő bencés apátság, amely gyógyító tevékenységével szerzett hírnevet. Mohácson mindenkit vár a minden évben megrendezett, látványos busójárás, a környék természeti csodáihoz pedig hozzátartozik a kevéssé ismert, ám hatalmas Trió barlang. Érdemes ellátogatni az erdő közepén megbúvó orfűi tóhoz is.

www.mecsekimeglepetesek.hu

IZLAND – Stykkishólmur

A Westfjord hegyvidék lábánál, az óceán partján található ez az elbűvölő halászfalu. A halászat hanyatlása miatt Stykkishólmur egy újjáépítési projektbe kezdett, amellyel az idegenforgalmat kívánták fellendíteni úgy, hogy közben a környezetvédelemre is hangsúlyt fektetnek. A régi halászházakat felújították és szállássá alakították, így az itt lakó fiatalok is munkát találtak a vendéglátásban, és nem hagyták el a falut. Erre a távoli, vadregényes tájra elsősorban a fjordok vonzzák a turistákat, de a vulkánmúzeum és a néprajzi múzeum is kínál látnivalókat. Meneküljön el a mindennapi rohanásból, és feledkezzen bele egy nyugodtabb életstílusba.

www.stykkisholmur.is

www.snaefellsnes.com

www.west.is

ÍRORSZÁG – A Great Western Greenway, Mayo megye

A Great Western Greenway Európa egyik legfantasztikusabb kerékpárútja. A látványos, 42 km hosszú útvonalon számtalan lenyűgöző kilátás nyílik a tájra és az óceánra az Atlanti-óceán vadregényes partjait körbeölelő Mayo megyében. Az egykori vasútvonal mentén található nevezetes látványosságokat, mint amilyen a viktoriánus Mulranny szálloda, felújították és újra megnyitották a látogatók számára. Gyönyörködjön kedvére a Clew öböl szigetvilágában, a csipkés Nephin hegyvonulatban és az útvonal mentén található kék zászlós strandokban.

www.mulranny.ie

www.greenway.ie

OLASZORSZÁG – Montevecchio, Guspini község

Szardínia délkeleti tengerpartja idilli olasz nyaralóhely. A festői tengerparton, az olajfaligeteken és a napsütötte hegyoldalakon túl itt található Montevecchio is. Az Olaszország legrégebbi bányászati vidékén elhelyezkedő falu egyben ökológiai múzeum is. A környék helyreállítása után Montevecchio fontos kulturális örökségi központtá vált, ahol betekintést nyerhetünk Szardínia ipari történelmének eme feledésbe merült oldalába. A múzeumban és a faluban megismerkedhetünk a vidéki kézművességgel, a bányászat történelmével és a hagyományos receptekből készült helyi ételkülönlegességekkel. A faluban számos helyi fesztivált is rendeznek egész évben.

www.minieramontevecchio.it

LETTORSZÁG – Ligatne falu

Ligatne a falu papírmalma köré települt. Ez a legrégebbi máig működő malom Lettországban, és az egyetlen papírt előállító malom az országban. Virágkorában a malom még az orosz cároknak is szállított papírt. A falu életének középpontja jelenleg is a malom, amely újrahasznosított papírt állít elő, és támogatja a falu megújulását. A lágy ívű dombokkal és rózsaszínben játszó mészkősziklákkal körülvett Ligatne és a papírmalom kitárta kapuit a turisták előtt, hogy felfedezhessék ezt az ősi mesterséget, megismerkedjenek a papír újrahasznosításával, és, természetesen, hogy megcsodálhassák a Gauja nemzeti park védett növény- és állatvilágát.

www.visitligatne.lv

LITVÁNIA – A Rokiškis kúria

A csodálatos kert közepén elhelyezkedő elegáns, főúri Rokiškis kúria Ignotas Tyzenhauzas báró egykori székhelye volt. Az aprólékos odafigyeléssel felújított szobák és a kulturális estek egyaránt vonzzák a helyi és a nemzetközi vendégeket. A kúria régi fő- és melléképületeit úgy restaurálták, hogy azok hűen tükrözzék a régi gazdagságot. Itt kapott otthont a regionális Rokiškis múzeum is, ahol több mint 77 000 kulturális műalkotást, könyvet és szépművészeti remeket állítottak ki. A térségben található a betlehemek múzeuma is, amely különleges úti cél lehet a karácsonyi ünnepek idején.

www.rokiskis.lt

MÁLTA – Għarb

A máltai Gozo sziget csúcsán található csendes Għarb városkában a fiatalok még mindig a helyi dialektust beszélik, és a mai napig szerepelnek hagyományos fogások az éttermek étlapján. Így tartják életben a két legfontosabb gozói hagyományt. Sokáig kihasználatlan volt a Wied il Mielaħ, azaz a sós völgy, amely egy gazdag növény- és állatvilágú medence, de a közelmúltban sikeresen újjáélesztették ezt a térséget. A völgyet körbevevő kőfalakat újjáépítették, és helyreállították a környék természetes növényzetét. Għarbban néprajzi múzeum és számos különleges, történelmi szempontból is fontos templom és bazilika található.

www.gharbnet.com

www.lc.gov.mt

HOLLANDIA – Veenhuizen

Nem mindennapi vidéki kirándulás, ahol egy egész estét tölthet a hajdani börtöncellában. Veenhuizen valaha börtöntelep és átnevelő intézmény volt, amit mára turistacsalogató, virágzó falucskává alakítottak át. A régi börtönépületekben ma szálláshelyek, egészségközpontok, műgalériák és múzeumok találhatóak. Egy holland tábornok 1822-ben „A jó szándék társasága” néven alapította a telepet, ahol hajléktalanok és nyomorban élők dolgoztak. A telep ma a közösség történelmének jelképévé vált. Az érintetlen vidéki környezet nagyon vonzó az alternatív kulturális kikapcsolódást keresők számára.

www.veenhuizenboeit.nl

www.kopvandrenthe.nl

LENGYELORSZÁG – Żyrardów

Żyrardów volt egykor Európa egyik legnagyobb lengyártó városa, amelyet az 1820-as években újító szellemben és gondos várostervezés alapján hoztak létre, valóságos kis falvat építve a dolgozók számára. Az alapos helyreállítási munkáknak köszönhetően ez a hajdanán példaértékűnek szánt kertváros mára gyármúzeummá vált. A régi fonókból úgy alakítottak ki otthonokat, éttermeket és üzleteket, hogy azok közben megőrizték eredeti építészeti jegyeiket is. A közelben evezésre, kerékpározásra és gyalogsétákra is van lehetőség.

www.zyrardow.pl

www.wirtualnyspacer.zyrardow.pl

PORTUGÁLIA – Faial nemzeti park

Elképzelte már, milyen lenne átszelni egy valaha rendszeresen kitörő, ám most szunnyadó vulkán mohos kráterét egy üde zöld hegycsúcsokkal tűzdelt szigeten? Az Azori-szigeteken található Faial nemzeti park ilyen és ehhez hasonló élményekkel várja. Komoly átalakítási munkákat követően a nemzeti park minden eddiginél könnyebben bejárható a turisták számára. A parkban tanösvények, kutató- és felfedezőközpont és vezetett túrák fedik fel Faial legjavát, beleértve a lenyűgöző Capelinhos vulkánt. Faial egy valódi kincsessziget festői falvakkal, csodálatos múzeumokkal, galériákkal és különleges természeti tájjal, amely fölé vulkanikus hegycsúcsok tornyosulnak.

www.parquesnaturais.azores.gov.pt/en/faial-eng

SZLOVÉNIA – Idrija

Lépjen be egy földalatti múzeumba! Az idrijai bányászmúzeum több szárnya bányászaknában húzódik, hogy a látogatók megtapasztalhassák, milyen volt itt az élet, amikor még virágzott a régi higanybánya. A bájos, hagyományos szlovén vidéki városkában az idrijai idegenforgalom fellendítése és a város bányászhagyományainak ápolása érdekében elindított projekt részeként alakult át a bánya egy élő múzeummá, és ezzel fejlődtek a turisztikai létesítmények és az infrastruktúra is. Idrija ezenfelül a csipkéjéről is híres, a városban horgászat, túrázás, úszás és még számos program várja a vendégeket.

www.idrija-turizem.si

SPANYOLORSZÁG – Trasmiera ökopark

A cantabriai térségbeli Arnuero megye kezdeményezésére létrehozott Trasmiera ökopark egy fantasztikus szabadtéri múzeum, amely a sós lápok és a tengerpart élővilágát és a fontos természeti táj történelmét mutatja be. A 2500 hektáron elterülő parkban helyreállított vidéki épületek, egy restaurált malom és madármegfigyelő-helyek működnek, amelyek kulturális és oktatási célokat egyaránt ellátnak. A park élőben dokumentálja a térség halász- és földművelési kultúráját, és kiváló helyszínt nyújt a lápvilág madarainak és más állatainak a megfigyelésére, így hozva létre egy fenntartható természeti befektetést.

www.ecoparquedetrasmiera.com

TÖRÖKORSZÁG – Hamamönü-Altındağ Ankara

Ankara nagy forgalmú turista úti cél, mégis van itt egy kevéssé ismert városrész: Hamamönü. Az 1920-as években élte fénykorát ez a negyed, ahol a modern török építészet az Oszmán Birodalom stílusjegyeivel keveredik. Útjai sétálóutcákká váltak, és 33 történelmi épületét újították fel és helyezték az új kulturális örökségvédelem hatálya alá. Káprázatos mecsetei, üzletei, piacai és lakóépületei tömegével vonzzák a helyieket és a turistákat. A letűnt kor pezsgése és kreatív hangulata így ismét kezd életre kelni.

www.altindag.bel.tr

www.hamamonu.com.tr

Az EDEN projektről és az elmúlt évek díjazottairól további információt talál a következő honlapon: http://ec.europa.eu/eden


Side Bar