Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/11/482

Bruxelles, 6 iulie 2011

Declarație a comisarului John Dalli: adoptarea regulamentului privind informarea referitoare la produsele alimentare este o veste bună pentru consumatori

Parlamentul European a adoptat recent un regulament privind informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare.

Comisarul pentru sănătate și consumatori, John Dalli, a declarat următoarele:

„Salut decizia importantă luată astăzi. Ea încununează efortul început cu peste trei ani în urmă în scopul de a ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză atunci când cumpără produse alimentare. Votul parlamentului reprezintă un pas important în eforturile pe care le depunem pentru a conferi consumatorilor mai multă autonomie, precum și în lupta împotriva creșterii nivelului obezității și al bolilor cronice din UE."

Acordul la care s-a ajuns reprezintă o veste bună pentru consumatori.

El va conferi consumatorilor mai multă autonomie introducând, printre altele:

  • O dimensiune minimă a caracterelor pentru informațiile obligatorii, astfel încât consumatorii să le poată citi mai ușor

  • Informații nutriționale obligatorii care să ajute consumatorii să identifice produsele alimentare care îndeplinesc preferințele sau necesitățile lor personale în materie de alimentație

  • Informații obligatorii privind alergenii în cazul produselor alimentare preambalate, al celor care nu sunt preambalate și al celor vândute în restaurante, pentru a ajuta consumatorii să-și protejeze mai bine sănătatea

  • Etichetare obligatorie privind țara de origine pentru carnea de porc, de oaie, de capră și de pasăre. Crearea unui cadru pentru indicațiile voluntare privind originea va contribui la prevenirea riscului de a induce în eroare consumatorii și va asigura existența unor condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi.

De asemenea, doresc să-mi exprim recunoștința și aprecierea față de toți actorii care au făcut posibil rezultatul obținut astăzi - Parlamentul European, președinția ungară și președințiile precedente ale Uniunii Europene, serviciile Consiliului și serviciile Comisiei. Sunt deosebit de recunoscător doamnei Renate Sommer, raportoarea Parlamentului European pe această temă, pentru angajamentul său și pentru munca intensă depusă pentru a găsi un compromis echilibrat cu Consiliul.

Bineînțeles, decizia de astăzi este rezultatul unui compromis. Prin urmare, observ cu regret că, în unele domenii-cheie pe care le tratează, regulamentul nu a mers atât de departe cât am fi dorit. De exemplu, propunerea inițială formulată de Comisie în legătură cu plasarea informațiilor nutriționale pe partea din față a ambalajului nu a fost acceptată. Cadrul privind includerea voluntară a informațiilor nutriționale pe partea din față a ambalajului reprezintă totuși un pas în direcția cea bună.

Regret, de asemenea, faptul că băuturile alcoolice sunt deocamdată scutite de obligația de a indica pe etichete ingredientele și informațiile nutriționale. Voi face eforturi pentru a mă asigura că se va atinge echilibrul ideal atunci când vom reexamina acest aspect, în viitorul apropiat.”

MEMO/11/481


Side Bar