Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/11/481

Bruxelles, 6 iulie 2011

Întrebări și răspunsuri referitoare la regulamentul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare

Cum poate ști un adolescent alergic la arahide ce să mănânce atunci când iese în oraș cu prietenii? Cum poate o femeie care vrea să reducă cantitatea de sare pe care o consumă să‑și dea seama care este cea mai bună alegere? Cum pot consumatorii să știe de unde provine carnea pe care tocmai au cumpărat‑o? Atunci când cumpărăm produse alimentare prin internet sau prin catalog, cum putem să ne asigurăm că avem acces la aceleași informații referitoare la produsele alimentare ca și în magazin? Vom putea găsi și citi cu ușurință informațiile relevante de pe etichetele produselor alimentare?

Acestea sunt aspecte cu care ne confruntăm în fiecare zi, fie noi înșine, fie prietenii, rudele sau cunoștințele noastre. O nouă legislație UE adoptată recent reprezintă o încercare de a oferi răspunsuri și soluții printr‑o serie de norme noi în materie de etichetare a alimentelor. De exemplu, după intrarea în vigoare a acestei legislații, va fi obligatorie furnizarea informațiilor referitoare la anumite substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe, cum ar fi arahidele sau laptele, atât pentru alimentele ambalate, cât și pentru cele care nu sunt preambalate, inclusiv alimentele vândute în restaurante și cafenele. În cazul alimentelor preambalate, principalii alergeni de pe lista ingredientelor vor fi scoși în evidență. De asemenea, legislația prevede ca anumite informații nutriționale să fie furnizate pentru majoritatea alimentelor prelucrate. Referitor la carnea preambalată provenită de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte, va fi obligatorie furnizarea de informații cu privire la proveniența acestora. Consumatorii care doresc să cumpere alimente prin intermediul internetului, sau prin alte moduri de vânzare la distanță, vor avea acces la informații importante referitoare la produsele alimentare înainte de a cumpăra aceste produse. De asemenea, atunci când legislația menționată va intra în vigoare, consumatorii vor putea să citească cu ușurință etichetele produselor alimentare, fără a fi nevoiți să utilizeze o lupă.

De ce a fost modificată legislația în materie de etichetare a alimentelor?

Legislația actuală privind etichetarea generală a alimentelor datează din 1978, iar normele de etichetare nutrițională au fost adoptate în 1990. De atunci, cerințele consumatorilor și practicile comerciale s‑au schimbat în mod semnificativ. Atunci când cumpără produse alimentare, consumatorii din Uniunea Europeană doresc să fie mai bine informați și să dispună de etichete simple, lizibile, inteligibile și care să nu inducă în eroare. Elaborată într‑o perioadă de peste 3 ani, noua legislație va ajuta consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la produsele alimentare pe care le cumpără, având posibilitatea de a contribui la alegerea unui stil de viață mai bun.

Ce vor însemna noile norme pentru mine?

Noua legislație stabilește principii generale privind etichetarea alimentelor. Aceasta prevede noi norme referitoare la lizibilitatea informațiilor. De asemenea, noua legislație întărește normele destinate prevenirii practicilor înșelătoare. Prin urmare, aceasta ar trebui să vă ajute să faceți o alegere mai bună, corespunzătoare necesităților dumneavoastră. Aceste obiective sunt realizate în diferite moduri practice. De exemplu, unele cerințe de informare suplimentare se referă la substanțe care provoacă alergii sau intoleranțe. Există, de asemenea, noi cerințe de a furniza informații cu privire la conținutului de nutrienți din produsele alimentare. Noile reguli privind etichetarea cărnii vor permite consumatorului să cunoască originea cărnii proaspete obținută de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte. De asemenea, lista ingredientelor va trebui să conțină și nanomaterialele fabricate.

Ce rost are furnizarea de informații dacă acestea sunt prea mici pentru a fi citite?

Cu siguranță aceasta este o problemă comună. Acest aspect reprezintă una dintre principalele probleme pe care noua legislație le abordează. Aceasta impune respectarea unei dimensiuni minime la tipărirea informațiilor obligatorii, iar informațiile voluntare (de exemplu, sloganuri sau mențiuni) nu trebuie să fie prezentate într-un mod care să afecteze prezentarea informațiilor obligatorii. De asemenea, în viitor vor fi stabilite norme suplimentare privind lizibilitatea.

Vreau să mănânc sănătos. Noile norme îmi vor fi de ajutor?

Da. Informațiile privind anumite caracteristici nutriționale importante ale produselor alimentare prelucrate – energie, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidrați, zaharuri, proteine și sare – vor trebui furnizate. Aceasta vă va permite să comparați produsele alimentare înainte de cumpărare, ajutându‑vă să alegeți un regim alimentar conform cerințelor dumneavoastră personale. De asemenea, va fi posibilă includerea de informații despre anumiți nutrienți selectați pe partea din față a ambalajului, care vă vor permite să comparați mai ușor produsele atunci când faceți cumpărăturile. Aceste noi norme reprezintă un important pas înainte, iar Comisia va examina evoluția situației după o anumită perioadă.

Cum sunt luate în considerare necesitățile de informare ale persoanelor care suferă de alergii?

Noua legislație întărește dispozițiile existente referitoare la furnizarea de informații privind anumite substanțe care provoacă reacții alergice sau intoleranțe cu scopul de a informa și proteja sănătatea consumatorilor alergici atunci când aceștia consumă alimente preambalate sau nepreambalate și atunci când aceștia mănâncă în unități de alimentație publică. Întreprinderile din sectorul alimentar vor trebui să pună la dispoziție astfel de informații pentru toate produsele alimentare, iar autoritățile naționale vor avea posibilitatea de a decide cu privire la mijloacele prin care aceste informații ar trebui oferite.

Cum pot obține informații relevante despre produse alimentare dacă îmi cumpăr alimente prin internet sau prin catalog?

Noua legislație prevede în mod explicit faptul că atunci când alimentele sunt vândute prin mijloace de comunicare la distanță, cea mai mare parte a informațiilor obligatorii care sunt menționate pe etichetă trebuie să fie puse la dispoziție înainte de cumpărare, iar acestea trebuie să figureze în materialul care reprezintă suportul vânzării la distanță (pagina de internet sau de catalog) sau în alte mijloace adecvate. Această cerință ia în considerare pe deplin toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare către consumatori.

Voi fi mai bine informat cu privire la originea alimentelor odată cu introducerea noilor norme?

Etichetarea privind originea devine obligatorie pentru carnea proaspătă provenită de la ovine, caprine, păsări de curte și porcine. Noile norme mențin, în general, abordarea actuală conform căreia etichetarea de pe produsele alimentare cu privire la țara de origine sau locul de proveniență este voluntară, cu excepția cazului în care absența sa ar putea induce consumatorii în eroare. Această etichetare se va aplica după adoptarea normelor de punere în aplicare, care vor determina modul în care vor fi exprimate informațiile, inclusiv dacă originea trebuie precizată ca stat membru sau ca UE, precum și alegerea punctului (punctelor) de referință din viața animalului (locul nașterii, locul de creștere, locul de sacrificare). Normele de punere în aplicare trebuie să fie introduse în termen de doi ani.

În același timp, se stabilesc anumite criterii pentru producătorii care doresc să includă această informație referitoare la originea produselor lor în mod voluntar. În astfel de cazuri, și în conformitate cu standardele internaționale (și anume, Organizația Mondială a Comerțului și Codex Alimentarius), țara de origine ar trebui să fie stabilită în conformitate cu Codul Vamal al Uniunii. Țara de origine sau locul de proveniență al principalelor ingrediente trebuie, de asemenea, să fie enumerate în cazul în care aceste ingrediente provin dintr‑un alt loc decât produsul finit. De exemplu, untul separat în Belgia din lapte danez ar putea fi etichetat drept „fabricat în Belgia din lapte danez”. Aceste norme vor proteja consumatorii împotriva indicațiilor de origine înșelătoare și vor asigura condiții de concurență echitabilă între operatorii din sectorul alimentar.

Cum pot ști dacă mănânc produse alimentare „autentice” și nu „false”?

Falsificarea de produse alimentare și băuturi reprezintă o preocupare majoră. Aceasta poate lua diferite forme, cum ar fi falsificarea unui produs prin diluare sau prin înlocuirea ingredientelor cu ingrediente de calitate inferioară, sau prin sugerarea unei origini false a produsului.

Prin noile norme se va asigura faptul că, dacă un produs alimentar nu este exact ceea ce pare a fi, vor fi prevăzute informații relevante care să prevină inducerea în eroare a consumatorilor printr‑o anumită prezentare sau aspect. Atunci când anumite ingrediente, care ar trebui să fie în mod normal prezente în alimente, au fost înlocuite cu altele, ingredientele înlocuitoare vor fi etichetate în mod vizibil pe ambalaj și nu doar enumerate în lista de ingrediente. În ceea ce privește carnea și produsele pescărești, vor fi furnizate informații vizibile cu privire la adaosul de apă și la orice proteine de origine animală diferită adăugate. În plus, dacă astfel de produse alimentare dau impresia că sunt produse dintr‑o bucată întreagă de carne sau pește, deși acestea constau din bucăți diferite combinate, acestea vor fi etichetate drept „carne reconstituită” sau „pește reconstituit”.

Referitor la produsele care sugerează sau indică o origine falsă, noile norme stabilesc anumite criterii care să asigure faptul că indicațiile de origine voluntare nu induc în eroare consumatorii. Operatorii care prevăd mențiuni cu privire la origine sunt obligați să ofere informații suplimentare, astfel încât consumatorii să își poată da seama de unde provine efectiv ingredientul alimentar caracteristic, și nu doar ultima țară în care a fost prelucrat produsul alimentar.

De ce au fost excluse vinul și toate băuturile alcoolice? Aceasta nu ajută la protecția copiilor și tinerilor împotriva alcopop‑urilor și a altor băuturi alcoolice.

Băuturile alcoolice nu sunt excluse din domeniul de aplicare al legislației. Acestea sunt exceptate doar în mod provizoriu de la cerințele de furnizare a unei liste de ingrediente și a informațiilor nutriționale. Cu toate acestea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a noilor norme, Comisia va studia această chestiune în mod special și, dacă este cazul, va propune modificări ale normelor.

Ce mai rămâne de făcut?

Comisia va elabora norme specifice privind etichetarea obligatorie a originii cărnii și va clarifica modul în care se vor aplica noile norme privind indicarea voluntară a originii pe etichetă. Se preconizează că aceasta se va realiza în următorii doi ani.

Când va intra în vigoare acest act legislativ?

Noile cerințe privind etichetarea se aplică la trei ani după adoptarea formală a legislației. Cu toate acestea, în ceea ce privește etichetarea nutrițională, obligația de a include informațiile nutriționale nu se va aplica decât după cinci ani de la adoptarea formală, deși după trei ani etichetarea nutrițională va trebui să fie prezentată în conformitate cu noile norme.


Side Bar