Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN

MEMO/11/413

Brüsszel, 2011 június 17.

Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtestek: kísérleti projektek indulnak

Az önkéntes tevékenység nagyon népszerű az európai polgárok körében - a 2010-es Eurobarométer1 femérés szerint minden harmadik (30%) fiatal európai szívesen vállal önkéntes munkát és kész tenni a közérdekért. Még többen vannak azok az európai polgárok (34%), akik szerint a "Szolidaritás és Humanitárius Segítség" a legfontosabb része az önkéntes munkának. A Lisszaboni Szerződés előírta a Bizottság számára a Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest2 felállítását. Amikor Kristalina Georgieva, az első Nemzetközi Egy, Nemzetközi Együttműködés, Humanitárius Segítségért felelős biztos 2010 februárban hivatalba lépett, ezt az új kezdeményezést jelölte meg, mint az egyik fő feladatot.

A Bizottság úgy döntött, nem siet előre egy újabb jogszabálytervezet előterjesztésével, hanem az érdekeltek megkérdezése és a már létező önkéntes szerveződések áttekintését követően inkább egy, a főbb lehetőségeket felvázoló dokumentumot tesz le az asztalra3. A Bizottság célja az volt, hogy feltárja a kihívásokat,és hiányosságokat, ahol az Önkéntes Hadtestek hiánypótló és a már létező gyakorlatot kiegészítő tevékenységet vállalhatnak. A Bizottság értékelése, valamint a kétfordulós közmeghallgatást követően számos olyan területet sikerült meghatározni, ahol a jövőbeli Segítségnyújtási Hadtest hozzáadott értéket képviselhet, és tovább növelheti az európai polgárok önkéntes tevékenységét, de egyszersmind kifejezheti szolidaritásunkat a humanitárius válság által érintett közösségek irányában.

Ilyen terület például:

  • önkéntesek kiválasztása (célja, hogy a megfelelő személy a megfelelő helyen legyen),

  • képzés, közös normák és tapasztalatok megosztása,

  • európai önkéntesek bevetése EU humanitárius intézkedések során.

A fenti elemzés és közmeghallgatás alapján, valamint az Önkéntesség Európai Éve jegyében a Bizottság megteszi a következő lépést, és egy európai önkéntes huminátárius hálózatot hoz létre, valamint három pilot projektet is elindít ezzel párhuzamosan

Az első kiválasztottönkéntes programok

A próba programok segítenek a Bizottságnak abban, hogy meghatározza: miként tudják az önkéntesek a civil segélyszervezetek munkáját kiegészíteni. A Bizottság Humanitárius Segélyek Főigazgatósága (ECHO) három fő partnerszervezetét jelölte ki a próbaprojekt vezetésére, a lehetőségek feltérképezésére és az eredmény bemutatására a végleges hadtestek bevetése előtt:

1. Francia Vöröskereszt (további partnerekkel: Ausztriával. Bulgáriával és a Német Vöröskereszttel,valamint a Svájci Nemzetközi Vöröskereszt Szövetséggel (IFRC) együttműködve). A projekt az azonosításra, toborzásra, tréningekre, előkészületre és bevetésre koncentrál 6 hónapon át 21 önkéntes részvételével a Vöröskereszt előírásainak és a nemzeti Vöröskereszt-szervezetek igényeihez igazodik. Az önkéntesek humanitárius segélyakciókban vesznek részt, amely magába foglalja a megelőzést és katasztrófák utáni a kárenyhítést. A célcsoport résztvevői fiatal és képzett, ugyanakkor még tapasztalatlan önkéntesek, akik a humanitárius szolgálatban szeretnének dolgozni.

2. Save the Children (Egyesült Királyság) (együttműködésben a Network of Humanitarian Assistance NOHA és a Bioforce France szervezetekkel, valamint a Caritas/Csehország, Save the Children/Dánia és a Die Johhanniter/Németország partnerekkel) Ez a projekt 1 éves, humanitárius szaktudást nyújtó képzést fejleszt ki, főleg projektvezetőknek és logisztikai szakembereknek. 30 önkéntest képeznek ki, akiket 5 hónap után nemzetközi humanitárius bevetésre küldenek majd. Az önkéntesek közül húszan kétszer négy hónapos bevetésen vesznek részt; a többi 10 önkéntest azok közül választják ki, akik Humanitárius Jogi Európai Master (NOHA) végzettséggel vagy a Bioforce által akreditált humanitárius program menedzser szakképesítéssel rendelkeznek.

3. Önkéntes Tengerentúli Szolgálat (VSO/Egyesült Királyság – partnerségben a VSO/Hollandiam a Pro Vobis szervezetekkel és a Romániai Önkéntes Nemzeti Forrás Központtal). Ebben a projektben 40 önkéntes szakembert választanak ki katasztrófa-megelőzésben és katasztrófa-sújtott övezetek helyreállításában való bevetésre. A projekt célja a leghatékonyabb gyakorlat kialakítása az önkéntes jelenkezők kiválasztására, igazgatására, továbbá az önkéntes szervezeteknek nyújtott szakkképzés kifejlesztésére. A projekt egy hivatalos akreditációs rendszert is tesztel majd, amellyel az önkéntesek egyetemi kreditekhez juthatnak.

Az EU, mint humanitárius donor

Az EU – a Bizottság és a tagállamok – adja a világon a legtöbb humanitárius segélyt. 2010-ben csak a Bizottság több mint egy milliárd eurót költött humanitárius tevékenységekre. 1992 óta több mint 100 EU-n kívüli országban finanszírozott és szervezett segélyakciókat. A rendkívüli (relief) segély a katasztrófa által veszélyeztetett embereknek megy közvetlenül, állampolgárság, nem, etnikai vagy vallási hovatartozás és politikai meggyőződéstől függetlenül. A fő küldetése, hogy életeket mentsen és hogy enyhítse a válsághelyzetek által érintett áldozatok szenvedéseit.

1 :

Standard Eurobarométer 73 (2010 majus-november, 167-172.oldal)

2 :

Lisszaboni Szerződés 214.5 (5) Az európai fiataloknak az Unió humanitárius segítségnyújtási intézkedéseiben való közös részvételéhez szükséges keretek biztosítása céljából létrejön az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest.

3 :

Bizottsági Közlemény COM (2010) 683 Az uniós polgárok szolidaritásának kifejezési lehetőségei az önkéntességen keresztül: az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtestre vonatkozó előzetes észrevételek


Side Bar