Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/11/13

Βρυξέλλες, 11 Ιανουαρίου 2010

Κοινή δήλωση της Αντιπροέδρου και Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Catherine Ashton, του αρμόδιου για την ανάπτυξη Επιτρόπου της ΕΕ, Andris Piebalgs, και της αρμόδιας για την ανθρωπιστική βοήθεια Επιτρόπου της ΕΕ, Kristalina Georgieva, σχετικά με την κατάσταση στην Αϊτή, 1 χρόνο μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα

«Ένα έτος μετά τον τρομακτικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή και προξένησε δεινά σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε ότι η παροχή βοήθειας στη χώρα αυτή για να ανακτήσει δυνάμεις εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ. Υπήρξαμε μέχρι τώρα αφοσιωμένος εταίρος στην Αϊτή, και το ενδιαφέρον μας θα παραμείνει αμέριστο μακροπρόθεσμα για την προώθηση της ανοικοδόμησης της χώρας και την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, διακατεχόμαστε από βαθύτατη ανησυχία για την πολιτική κατάσταση. Η τρέχουσα αστάθεια εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ να φθάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται και καθιστά πιο χρονοβόρα και περίπλοκη τη διαδικασία της ανασυγκρότησης. Το γεγονός αυτό βλάπτει την κοινή μας βούληση να δώσουμε στην Αϊτή τα εφόδια για να ακολουθήσει μια μακρόπνοη πορεία προς τη σταθερότητα, την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη σταθερή μείωση της φτώχειας.

Για τον λόγο αυτό, θα θέλαμε να καλέσουμε τις αρχές της Αϊτής να εξασφαλίσουν τις συνθήκες που απαιτούνται για ελεύθερες και διαφανείς εκλογές και, συγχρόνως, ζητούμε από τους πολίτες της να παραμείνουν ήρεμοι και να συμμετάσχουν ειρηνικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η σταθερότητα και η δημοκρατική λειτουργία της Αϊτής αποτελούν προϋπόθεση για να διασφαλισθεί ότι η ΕΕ, αλλά και η διεθνής κοινότητα, θα μπορούν να συνεργάζονται με έναν εταίρο που θα διαθέτει νομιμότητα και θα είναι σε θέση να καθορίζει τις πρωταρχικές ανάγκες της χώρας.

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, η ΕΕ ενεργοποιήθηκε πλήρως για να παράσχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια με στόχο την ανασυγκρότηση της Αϊτής. Την επαύριο της θεομηνίας, η ΕΕ αποδέσμευσε αμέσως 3 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη ανθρωπιστικών και επειγουσών αναγκών, η δε βοήθεια αυτή αυξήθηκε σταδιακά και έφθασε τα 120 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2010. Διαθέσαμε σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό, πρόχειρα καταλύματα και προσωπικό του τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια υγειονομική καταστροφή. Η ανθρωπιστική στήριξη παραμένει και σήμερα πολύ ενεργή. Η ΕΕ πρωτοστατεί για την παροχή στην Αϊτή βοήθειας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία χολέρας, μέσω της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της κατασκευής ασφαλών αποχωρητηρίων, της διανομής πόσιμου νερού και της παροχής κατάρτισης σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής.

Θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΕ αποτελεί τον σημαντικότερο χορηγό βοήθειας προς την Αϊτή παγκοσμίως και ότι τηρήσαμε τις υποσχέσεις που αναλάβαμε κατά τη διεθνή διάσκεψη των χορηγών βοήθειας που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010: η ΕΕ δεσμεύτηκε να χορηγήσει 1,2 δισεκ. ευρώ ως βοήθεια προς την κυβέρνηση της Αϊτής σε όλους τους τομείς, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ έχει διαθέσει περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το ήμισυ της χρηματοδότησης που είχαμε υποσχεθεί. Η Επιτροπή και μόνο υποσχέθηκε 522 εκατ. ευρώ και έχει διαθέσει 330 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αιτήματος των αρχών της Αϊτής, η Επιτροπή επικέντρωσε τη στήριξή της στην εδραίωση ορισμένων καίριας σημασίας κρατικών λειτουργιών, όπως είναι η καταβολή των μισθών του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού του τομέα της υγείας και η πολιτική προστασία, καθώς επίσης στην ενίσχυση και ανασυγκρότηση στρατηγικών υποδομών και δρόμων. Η ΕΕ έχει συνδυάσει την ανακούφιση των πληγέντων με την ανοικοδόμηση της χώρας. Φροντίσαμε για τον συντονισμό, τόσο με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους λοιπούς διεθνείς χορηγούς βοήθειας όσο και με την κυβέρνηση της Αϊτής. Παρείχαμε αποτελεσματική στήριξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υγεία, η υδροδότηση, η στέγαση και η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών.

Εντούτοις, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια κατάσταση που ήταν ήδη πολύ προβληματική πριν από τον σεισμό, μετά την εκδήλωση του σεισμού μετετράπη σε μια πρόκληση με τεράστιες διαστάσεις, που με την πάροδο του χρόνου έγινε ακόμη πιο περίπλοκη, εξαιτίας του τυφώνα Tomas, της επιδημίας χολέρας και της πολιτικής αστάθειας. Οι εργαζόμενοι του τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας και οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εργάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Σήμερα, έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική και ότι έχει μάλιστα χειροτερεύσει σε ορισμένους τομείς. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας ήταν ανεπαρκείς, ούτε ότι τα χρήματα και η εμπειρογνωσία μας δεν έπιασαν τόπο. Η πραγματικότητα είναι ότι, χωρίς τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ, η Αϊτή διέτρεχε τον κίνδυνο να καταρρεύσει εντελώς και η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Έναν χρόνο μετά, επιθυμούμε να δηλώσουμε ξανά ότι η ΕΕ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι η αλληλεγγύη της με τον πληθυσμό της Αϊτής παραμένει ακλόνητη.»

Περισσότερες πληροφορίες:

Φάκελος Τύπου για την Αϊτή, 1 έτος μετά τον σεισμό

http://europa.eu/press_room/press_packs/haiti/index_en.htm

Ενημερωτικό δελτίο – «Η Αϊτή ένα έτος μετά – Η δράση της Ευρώπης στην Αϊτή» (βλ. φάκελο Τύπου και έγγραφο MEMO/11/10)

Δικτυακός τόπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

http://www.eeas.europa.eu/index_en.htm

Δικτυακός τόπος της ΓΔ Ανάπτυξης και Συνεργασίας – EuropeAid

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Δικτυακός τόπος της ΓΔ Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Δικτυακός τόπος του αρμόδιου για την ανάπτυξη Επιτρόπου της ΕΕ, Andris Piebalgs

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Δικτυακός τόπος της αρμόδιας για την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική προστασία Επιτρόπου της ΕΕ, Kristalina Georgieva

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm


Side Bar