Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/11/124

Bruxelles, 1 martie 2011

Comisarul UE pentru justiție, Viviane Reding, lansează liderilor din mediul de afaceri provocarea de a asigura creșterea numărului femeilor în consiliile de conducere ale firmelor, prin „Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere”

În urma reuniunilor de astăzi cu liderii din mediul de afaceri și cu partenerii sociali privind participarea femeilor în procesul decizional (a se vedea IP/11/242), comisarul UE pentru justiție, Viviane Reding, le-a lansat societăților cotate la bursă din Europa provocarea de a semna un „Angajament pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere” până în martie 2012. Este vorba de un angajament voluntar al societăților cotate la bursă de a asigura creșterea numărului femeilor în consiliile de conducere la 30% până în 2015 și la 40% până în 2020 (a se vedea anexa). Acest angajament poate fi semnat de toate societățile comerciale cotate la bursă din Europa.

„Am avut o primă discuție constructivă cu liderii din mediul de afaceri, pentru a vedea care sunt opiniile acestora privind modalitățile de asigurare a creșterii participării femeilor în consiliile de conducere în Europa,” a afirmat vicepreședintele Reding, comisarul UE pentru justiție. „Unii lideri ai mediului de afaceri consideră că existența unui cadru de reglementare – ca cel din Norvegia, Franța și Spania – este indispensabilă, în timp ce alții au subliniat existența unor inițiative de autoreglementare promițătoare. În cadrul discuțiilor dintre serviciile mele și reprezentanții partenerilor sociali au fost exprimate poziții similare.”

„Printr-o participare sporită a femeilor în consiliile de conducere, firmele pot deveni mai profitabile și pot genera creștere economică sustenabilă.”

„În următoarele 12 luni, vreau să îi acord o ultimă șansă autoreglementării. Aș dori ca societățile să fie creative, pentru ca să nu trebuiască să devină creativi legislatorii.”

„Ceea ce contează pentru mine este rezultatul. Obiectivul meu este ca prezența femeilor în consiliile de conducere ale marilor societăți europene cotate la bursă să crească la 30% până în 2015 și la 40% până în 2020.”

„Le solicit societăților cotate la bursă din întreaga Europă să semneze «Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere» și să găsească modalități credibile proprii prin care să asigure creșterea numărului femeilor care dețin funcții superioare de conducere.”

„Peste un an, cu ocazia Zilei internaționale a femeii (8 martie 2012), Comisia va analiza dacă s-au înregistrat progrese semnificative și dacă au fost luate inițiative de autoreglementare credibile în vederea consolidării participării femeilor în procesul decizional. Dacă se realizează acest demers până în martie 2012, voi felicita mediul de afaceri european. În caz contrar, vă puteți baza pe creativitatea mea în materie de reglementare.”

Vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding și Gertrude Tumpel-Gugerell, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, au prezidat reuniunea de astăzi dintre Comisie, liderii mediului de afaceri – directori executivi și președinți ai consiliilor de administrație – și partenerii sociali. Această reuniune reprezintă primul pas spre îmbunătățirea echilibrului dintre femei și bărbați în consiliile de conducere și la nivel de funcții superioare de conducere în cele mai mari societăți comerciale din Europa. Din noile cifre prezentate astăzi de către Comisie reiese că numai 12% din membrii consiliilor de conducere ale celor mai mari societăți din Europa sunt femei și că în 97% din cazuri Consiliul de conducere este prezidat de un bărbat. În ultimii ani, progresele au fost foarte lente: în ultimii șapte ani, ponderea femeilor care sunt membri ai consiliilor de conducere în UE a crescut cu doar peste o jumătate de punct procentual pe an. În acest ritm, dacă nu se iau măsuri, vor mai trebui 50 de ani pentru a se ajunge la un echilibru rezonabil (40% pentru fiecare sex) în consiliile de conducere ale societăților comerciale. Între timp, societățile cotate la bursă din UE nu beneficiază în continuare de talentul femeilor.

Statele membre și societățile comerciale au adoptat diverse măsuri pentru a aborda această situație, de la măsuri fără caracter legislativ, cum ar fi coduri de guvernanță cooperativă și carte, la măsuri legislative, ca de exemplu stabilirea de cote pentru fiecare gen.

„Angajamentul privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere” este disponibil pe pagina de internet a vicepreședintelui Reding. Acesta va contribui la monitorizarea modului în care societățile comerciale acționează în vederea creșterii numărului femeilor care dețin funcții superioare de conducere. Fiecare societate comercială cotată la bursă poate semna angajamentul, dând astfel un bun exemplu. Peste un an, Comisia Europeană va reevalua situația și va decide asupra următoarei etape.


Side Bar