Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/10/673

2010. december 11., Cancún

José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének és Connie Hedegaardnak, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosának nyilatkozata a cancúni éghajlat-változási megállapodással kapcsolatban

José Manuel Barroso elnök a következőképpen fogalmazott: „A Cancúnban ma megkötött éghajlat-változási megállapodás lényegi elmozdulást jelent egy átfogó, jogilag kötelező erejű, globális éghajlat-politikai keretrendszer kialakításának irányába. Minden elismerésünk a cancúni éghajlat-politikai konferencia mexikói elnökségének, amely ezt lehetővé tette.

Európa egész évben azon fáradozott, hogy ne fusson zátonyra az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén az Egyesült Nemzetek által indított folyamat, és elérhető közelségbe kerüljön egy világméretű éghajlat-változási megállapodás. A Cancúni Megállapodás létrejötte azt mutatja, hogy a multilaterális folyamat eredményre tud vezetni.

Az EU ambiciózus éghajlat-változási és energiapolitikai célokat tűzött ki maga elé 2020-ig, de most a még távolabbi jövőbe tekintünk. Jövő tavasszal az Európai Bizottság olyan stratégiát fog előterjeszteni, mely révén 2050-ig megvalósulhat az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való átállás, ami egyúttal új lendületet ad a gazdasági növekedésnek, a munkahelyteremtésnek és az innovációnak, de az EU energiaellátásának biztonságát is erősíti.”

Hedegaard biztos hozzátette: „A nemzetközi közösség tavaly Koppenhágában megtette az első lépést egy globális éghajlat-változási megállapodás irányába. A Cancúni Megállapodással ma még közelebb jutottunk e célhoz. Az éghajlatváltozásra vonatkozó nemzetközi jogi keretet új intézményekkel és alapokkal erősítettük meg. Európának sikerült egységesen fellépnie.

Az viszont már a cancúni tárgyalások viszontagságaiból is látszik, hogy még hosszú és rögös az út egy jogilag kötelező erejű, globális éghajlat-változási megállapodás létrejöttéig. Minden félnek saját háza táján kell kibocsátáscsökkentő vagy -korlátozó intézkedéseket tennie ahhoz, hogy tartható legyen a globális felmelegedés maximális mértékével kapcsolatban kitűzött 2 °C. Európa kész arányos részt vállalni a világméretű küzdelemből.”


Side Bar