Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/09/559

Bruselj, 16. decembra 2009

Protimonopolna politika: Sklep Komisije o novem Microsoftovem oknu za izbiro spletnega brskalnika – navodila uporabnikom

( glej tudi IP/09/1941 in MEMO/09/558 )

Kaj je spletni brskalnik?

Spletni brskalnik je progam , ki uporabnikom računalnikov omogoča dostop do medmrežja in brskanje po njem.

Kaj je izbirno okno in kako pridemo do njega?

Microsoft se je z Evropsko komisijo dogovoril, da uporabnikom operacijskega sistema Microsoft Windows ponudi izbirno okno, ki jim bo omogočilo preprosto izbiro spletnega brskalnika, ki ga želijo uporabljati.

Izbirno okno bo na voljo tistim evropskim uporabnikom operacijskega sistema Windows (trenutno jih je več kot 100 milijonov), ki Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer u porabljajo kot privzeti brskalnik.

Do zdaj je Microsoft ponujal svoj spletni brskalnik skupaj s programsko opremo Windows, glavne konkurenčne spletne brskalnike pa je bilo navadno treba prenesti iz medmrežja. To pomeni, da drugi brskalniki pogosto niso nameščeni na računalnikih potrošnikov.

Izbirno okno bo v obliki posodobitve programske opreme Windows. Pri uporabnikih, ki so se odločili za samodejno namestitev posodobitev prek storitve Windows Update, bo posodobitev nameščena samodejno; torej jim ne bo treba storiti ničesar, da bi dobili dostop do njega.

Izbirno okno bo na voljo od sredine marca 2010.

Kaj je privzeti spletni brskalnik?

To je brskalnik, ki ga za vas izbere izdelovalec operacijskega sistema. Za večino uporabnikov programske opreme Windows je to Microsoftov spletni brskalnik.

Če iz spleta sami prenesete dodatni brskalnik, ga lahko nastavite kot privzetega med njegovo namestitvijo.

Izbiro lahko kadar koli spremenite.

Zakaj se izbirno okno prikaže samo uporabnikom, ki Microsoftov spletni brsk alnik uporabljajo kot privzeti brskalnik?

Namen Komisije je zagotoviti, da Microsoft ne zlorablja svojega prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in ne izkrivlja konkurence na trgu spletnih brskalnikov. To je del obveznosti Komisije do potrošnikov, v skladu s katerimi pomagamo, da trgi bolje delujejo, tj. nudijo več izbire in inovacij ter boljšo kakovost.

Tudi če potrošniki uporabljajo drug spletni brskalnik, ga lahko kadar koli zamenjajo.

Zakaj ponujamo možnost izbire? Kaj narediti, če so uporabniki zadovoljni z Microsoftovim spletnim brskalnikom?

Komisija uporabnikov ne sili v zamenjavo spletnega brskalnika. Microsoftov spletni brskalnik lahko uporabljajo še naprej. Komisija želi zagotoviti, da imajo potrošniki resnično možnost izbire med številnimi spletnimi brskalniki, ki so na voljo. Dejansko lahko uporabniki zadržijo Microsoftov spletni brskalnik in po želji dodajo še enega.

Microsoft je ponudil, da ustvari izbirno okno kot del svoje zaveze Komisiji o zagotavljanju k onkurence na trgu spletnih brskalnikov, ki temelji na kakovosti proizvodov. Navsezadnje brskalnik, ki ga izbere uporabnik, vpliva na njegove medmrežne izkušnje, večja izbira pa vsako podjetje spodbuja k inovacijam in ponudbi boljših brskalnikov v prihodnosti. Potrošniki lahko torej še naprej uporabljajo isti brskalnik ali pa uporabijo izbirno okno, da bi izvedeli več o možnostih, ki so jim na voljo, in izberejo, kar jim ustreza.

Kaj je treba narediti, ko se odpre izbirno okno?

Uporabniki se odločijo sami. Izberejo lahko enega ali dva brskalnika oz. toliko brskalnikov, kolikor jih želijo uporabljati. Preden izberejo, si lahko preberejo tudi dodatne informacije o vsakem od ponujenih brskalnikov.

Kaj storiti, če uporabniki ne želijo ničesar spremeniti/želijo zadržati Microsoftov spletni brskalnik?

Enostavno zaprejo izbirno okno. S prenosom drugega brskalnika iz spleta ne odstranijo Microsoftovega spletnega brskalnika s svojega računalnika.

Bodo uporabniki ostali brez Microsoftovega spletnega brskalnika ali osebnih nastavitev (npr. priljubljene povezave), če izberejo drug spletni brskalnik?

Večina brskalnikov ob namestitvi uporabnikom omogoča, da osebne nastavitve prenesejo.

Izbirno okno ne bo odstranilo Microsoftovega spletnega brskalnika. Uporabniki operacijskega sistema Windows 7 lahko „izključijo“ Microsoftov spletni brskalnik, če to želijo.

Operacijski sistem Windows 7 ob zagonu izbirnega zaslona odstrani Microsoftov spletni brskalnik iz opravilne vrstice Windows. Uporabniki pa lahko enostavno pripnejo spletni brskalnik (ali drug program) v opravilno vrstico, tudi Microsoftov spletni brskalnik.

Nekateri spletni brskalniki iz izbirnega okna niso dobro znani. Je njihova uporaba varna?

Spletni brskalniki iz izbirnega okna, kot so Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari in Opera, so bili vanj uvrščeni, ker spadajo med 12 najbolj razširjenih brskalnikov v Evropi.

So drugi spletni brskalniki iz izbirnega okna boljši od Microsoftovega spletnega brskalnika?

Uporabniki morajo to ugotoviti sami. Spletni brskalniki se med sabo razlikujejo. V izbirno okno so uvrščeni spletni brskalniki, ki so najbolj priljubljeni med evropskimi uporabniki.

Če uporabniki zaprejo izbirno okno, ali ga lahko ponovno odprejo?

Na namizju operacijskega sistema bo ikona izbirnega okna. Če nanj kliknejo, se bo izbirno okno odprlo. Če se želijo odločiti pozneje, lahko kliknejo tudi „izberi pozneje, ko se izbirno okno odpre. To se bo samodejno odprlo, ko se bodo naslednjič prijavili v operacijski sistem.


Side Bar