Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/09/559

Brussel, 16 december 2009

Antitrust: Commissiebesluit over nieuw browserkeuzescherm Microsoft – gebruikers-handleiding

(zie ook IP/09/1941 en MEMO/09/558 )

Wat is een webbrowser?

Een webbrowser is een programma waarmee een computergebruiker toegang krijgt tot internet.

Wat is het keuzescherm en hoe kunnen mensen het krijgen?

Microsoft heeft met de Europese Commissie de afspraak gemaakt dat gebruikers van Microsoft Windows een keuzescherm wordt geboden, waarmee zij gemakkelijk kunnen kiezen welke webbrowser zij willen gebruiken.

Het keuzescherm wordt aangeboden aan Windowsgebruikers in Europa (momenteel meer dan 100 miljoen) bij wie Internet Explorer, de webbrowser van Microsoft, als standaardwebbrowser is ingesteld.

Tot nu toe bood Microsoft zijn webbrowser aan samen met Windows, terwijl concurrerende webbrowsers meestal van internet moesten worden gedownload. Daardoor installeerden de meeste consumenten geen andere webbrowsers op hun computer.

Het keuzescherm wordt aangeboden door middel van Windows Update. Deze update wordt automatisch geïnstalleerd voor gebruikers die hebben gekozen voor automatische installatie van updates via Windows Update. Deze gebruikers hoeven dus niets te doen om het keuzescherm te krijgen.

Het keuzescherm is beschikbaar vanaf medio maart 2010.

Wat is de standaardwebbrowser?

Dat is de webbrowser die de pc-fabrikant voor u heeft gekozen. Voor de meeste Windowsgebruikers is dat de webbrowser van Microsoft.

Als u zelf een andere browser downloadt, kunt u die bij de installatie instellen als standaardbrowser.

Die keuze kunt u later altijd weer veranderen.

Waarom krijgen alleen gebruikers met Microsofts browser als standaardwebbrowser het keuzescherm te zien?

De Commissie wil ervoor zorgen dat Microsoft geen misbruik maakt van zijn machtspositie op de markt voor pc-besturingssystemen en daardoor de concurrentie op de markt voor webbrowsers verstoort. De Commissie is namelijk aan de gebruikers verplicht te zorgen dat de markt goed functioneert en meer keuze, innovatie en kwaliteit biedt.

Maar ook als iemand een andere webbrowser gebruikt, kan hij of zij de keuze natuurlijk altijd veranderen.

Waarom dwingt u mensen te kiezen? Wat als iemand tevreden is over de browser van Microsoft?

De Commissie dwingt mensen niet van webbrowser te veranderen. Ze hoeven geen andere browser te kiezen. De Commissie wil er alleen voor zorgen dat mensen een reële keuze kunnen maken tussen de vele webbrowsers die worden aangeboden. Mensen kunnen bijvoorbeeld evengoed de browser van Microsoft houden en een extra browser installeren.

Microsoft heeft het keuzescherm aangeboden als onderdeel van de afspraak met de Europese Commissie om concurrentie op basis van verdienste in de browsermarkt te garanderen. Per slot van rekening wordt het internetgebruik van mensen beïnvloed door de browser die zij kiezen. Als mensen een reële keuze kunnen maken, worden softwaremakers aangespoord te innoveren en steeds betere browsers aan te bieden. Iedereen kan dus blijven bij wat hij of zij heeft, of zich met het keuzescherm informeren over de mogelijkheden en desgewenst een andere keuze maken.

Wat moet ik doen als ik het keuzescherm zie?

Dat bepaalt u zelf. U kunt een of twee of net zoveel browsers kiezen als u wilt. Het kan nuttig zijn om vóór u kiest de extra informatie te lezen over wat iedere browser te bieden heeft.

Wat als ik niets wil veranderen / de browser van Microsoft wil houden?

Dan kunt u het keuzescherm gewoon sluiten. Als u een andere browser downloadt, wordt de browser van Microsoft niet van uw computer verwijderd.

Raak ik mijn persoonlijke instellingen van Microsofts webbrowser kwijt als ik een andere browser kies (bijvoorbeeld mijn favorieten)?

De meeste browsers kunnen bij de installatie uw instellingen en favorieten overnemen.

Het keuzescherm verwijdert de webbrowser van Microsoft niet van uw computer. Gebruikers van Windows 7 kunnen echter zelf desgewenst de browser van Microsoft uitschakelen.

In Windows 7 wordt het icoon van de webbrowser van Microsoft uit de taakbalk van Windows verwijderd wanneer het keuzescherm verschijnt. U kunt echter gemakkelijk een webbrowser (of een ander programma) op de taakbalk zetten. Dat geldt ook voor de webbrowser van Microsoft.

Sommige webbrowsers op het keuzescherm zijn niet erg bekend. Zijn die wel veilig?

Alle webbrowsers op het keuzescherm, zoals Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari en Opera, staan op dat scherm omdat ze bij de twaalf meest gebruikte browsers in Europa horen.

Zijn de webbrowsers op het keuzescherm beter dan de browser van Microsoft?

Dat moet iedereen zelf beoordelen. Elke browser is anders. Op het keuzescherm staan de webbrowsers die bij Europese gebruikers het populairst zijn.

Als ik het keuzescherm sluit, hoe krijg ik het dan weer terug?

Op het bureaublad van uw pc staat een snelkoppeling naar het keuzescherm. Als u daarop klikt, verschijnt het keuzescherm weer. U kunt op het keuzescherm ook klikken op “kies later” als u niet meteen een keuze wilt maken. Het keuzescherm verschijnt dan automatisch opnieuw als u de volgende keer inlogt.


Side Bar