Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/09/559

Brüsszel, 2009. december 16.

Trösztellenes politika: A Bizottság határozata a Microsoft új webböngésző-választó képernyőjéről – felhasználói útmutató

(lásd még IP/09/1941 és MEMO/09/558 )

Mi az a webböngésző?

A webböngésző az a szoftver, amely lehetővé teszi a számítógépes felhasználók számára az internethez való hozzáférést és az internetes oldalakon való barangolást.

Mi az a böngészőválasztó képernyő és hogyan lehet hozzájutni?

Az Európai Bizottság és a Microsoft megállapodott arról, hogy ez utóbbi böngészőválasztó képernyőt biztosít a Microsoft Windows felhasználói számára, amelynek segítségével a felhasználók könnyen kiválaszthatják, melyik böngészőt kívánják használni.

A Microsoft azon európai Windows-felhasználók (jelenleg több mint 100 millió fő) rendelkezésére bocsátja majd a böngészőválasztó képernyőt, akik a Microsoft Internet Explorerét használják alapértelmezett webböngészőként.

Eddig a Microsoft a Windows szoftverrel együtt kínálta webböngészőjét, míg a legfőbb konkurens böngészőket általában az internetről kellett letölteni. Ez azt jelenti, hogy a többi böngésző gyakran nem került telepítésre a fogyasztók számítógépére.

A böngészőválasztó képernyő Windows-frissítés formájában jelenik majd meg. A frissítés azon felhasználók esetében, akik a frissítések automatikus telepítését választották, automatikusan telepítésre kerül a Windows-frissítés segítségével, anélkül, hogy a hozzáférésért bármi egyebet kellene tenniük.

A böngészőválasztó képernyő 2010. március közepétől áll majd rendelkezésre.

Mi az az alapértelmezett webböngésző?

Ez a személyi számítógép gyártója által előre kiválasztott webböngésző. A legtöbb Windows-felhasználó esetében ez a Microsoft webböngészője.

Amennyiben letölt egy további böngészőt, telepítéskor beállíthatja azt alapértelmezettként.

Döntését bármikor megváltoztathatja.

Miért csak azok a felhasználók láthatják a böngészőválasztó képernyőt, akik a Microsoft webböngészőjét használják alapértelmezett webböngészőként?

A Bizottság célja annak biztosítása, hogy a Microsoft nem él vissza erőfölényével a személyi számítógépek (PC) operációs rendszerének piacán és ezáltal nem torzítja a versenyt a webböngészők piacán. Ez része a Bizottság fogyasztók iránti azon elkötelezettségének, hogy nagyobb választék, több innováció és jobb minőség nyújtása révén segítse a piacok jobb működését.

Természetesen amennyiben valaki másik webböngészőt használ, bármikor szabadon lecserélheti azt.

Miért kényszerítik választásra a felhasználókat – mi van abban az esetben, ha valaki elégedett a Microsoft webböngészőjével?

A Bizottság senkit sem kényszerít webböngészője lecserélésére. Aki akarja, megtarthatja a Microsoft webböngészőjét. A Bizottság csupán ügyel arra, hogy a felhasználók valóban választhassanak a webböngészők széles körű kínálatából. A felhasználók megtarthatják a Microsoft webböngészőjét, és – ha úgy kívánják – hozzáadhatnak egy szabadon választott másik böngészőt is.

A Microsoft a Bizottságnak tett kötelezettségvállalás részeként ajánlotta fel a böngészőválasztó képernyő létrehozását annak érdekében, hogy biztosítsa a böngészők piacán az érdemeken alapuló versenyt. Végső soron a választott böngésző befolyásolja a felhasználók internetes tapasztalatát. A választási lehetőségek széles skálája innovációra és jobb böngészők kínálására készteti a vállalkozásokat a jövőben. A felhasználók tehát kitarthatnak meglévő böngészőjük mellett, vagy arra használhatják a böngészőválasztó képernyőt, hogy többet tudjanak meg lehetőségeikről, és a nekik leginkább tetsző opciót választhassák.

Mi a teendő a böngészőválasztó képernyő láttán?

Mindenki maga dönti el, hogy egy, kettő vagy több böngészőt választ-e. Mielőtt választanánk, érdemes elolvasni az egyes böngészőkre vonatkozó kiegészítő információkat.

Mi a teendő, ha valaki semmin sem akar változtatni/meg akarja tartani a Microsoft webböngészőjét?

Egyszerűen bezárhatja a böngészőválasztó képernyőt. Másik böngésző letöltése nem törli a Microsoft webböngészőjét számítógépéről.

Másik webböngésző választásakor elveszik-e Microsoft webböngészője vagy a személyes beállítások (mint például kedvencek)?

Letöltéskor a legtöbb böngésző lehetőséget nyújt a személyes beállítások átvitelére.

A böngészőválasztó képernyő nem fogja törölni a Microsoft webböngészőjét. A Windows 7 felhasználói azonban „kikapcsolhatják” a Microsoft webböngészőjét, ha úgy kívánják.

A Windows 7-ben a böngészőválasztó képernyő indításakor a Microsoft webböngészője lekerül a Windows vezérlőpultról. A felhasználók azonban könnyen „rögzíthetik” a webböngészőt (vagy más programokat) – így a Microsoft webböngészőjét is – a vezérlőpulton.

A böngészőválasztó képernyőn megjelenő webböngészők némelyike nem túl ismert – biztonságos-e az alkalmazásuk?

A böngészőválasztó képernyőn szereplő valamennyi webböngésző – így a Mozilla Firefox, a Google Chrome, az Apple Safari és az Opera – azért került oda, mert az Európában leggyakrabban alkalmazott tizenkét böngésző között található.

A böngészőválasztó képernyőn megjelenő többi webböngésző jobb, mint a Microsoft webböngészője?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Mindegyik böngésző más. A böngészőválasztó képernyőn azok a webböngészők találhatók meg, amelyek a legkedveltebbek az európai felhasználók körében.

Bezárása után hogyan lehet újra kinyitni a böngészőválasztó képernyőt?

A számítógép asztalán megjelenik a böngészőválasztó képernyő ikonja. Ha rákattint, a böngészőválasztó képernyő újra kinyílik. Amennyiben később kíván döntést hozni, a böngészőválasztó képernyő megjelenésekor rákattinthat a „választás később” gombra. Ebben az esetben a böngészőválasztó képernyő a felhasználó legközelebbi bejelentkezésekor automatikusan megjelenik.


Side Bar