Navigation path

Left navigation

Additional tools

MEMO/ 09/559

Bruxelles, den 16. december 2009

Konkurrence : Kommissionens beslutning om Microsofts indførelse af mulighed for browservalg – brugervejledning

(se også IP/09/1941 og MEMO/09/558 )

Hvad er en we bbrowser?

En webbrowser er den software, der giver pc-brugerne adgang til at surfe på Internettet

Hvad er det nye browservalg, og hvordan får man det?

Microsoft er enedes med Europa-Kommissionen om at tilbyde Microsoft Windows-brugerne et vindue, som giver dem mulighed for let at vælge, hvilken webbrowser de ønsker at bruge.

Det nye vindue vil komme op hos de europæiske Windows-brugere (hvoraf der i dag er over 100 millioner), der har Microsofts Internet Explorer-browser som deres default webbrowser.

Microsoft har hidtil leveret sin webbrowser sammen med sin Windows-software, mens de andre store konkurrerende webbrowsere normalt skal downloades fra Internettet. Det betyder, at de andre browsere ofte ikke blev installeret på folks pc'er.

Det nye browservalg kommer i form af en Windows-opdatering. Opdateringen installeres automatisk hos de brugere, der via Windows Update har valgt automatisk opdatering, så de behøver ikke at gøre noget for at få adgang til vinduet.

Browservalget kommer midt i marts 2010.

Hvad er en defaultbrowser?

Det er den browser, som pc-fabrikanten har valgt for en. For de fleste Windows-brugere er det Microsofts webbrowser, der er defaultbrowser.

Hvis man selv downloader en yderligere browser, kan man sætte den som sin defaultbrowser, når man installerer den.

Man kan til enhver tid ændre sit valg.

Hvorfor vises vinduet kun for dem, der har Microsofts webbrowser som deres defaultbrowser?

Kommissionen mål er at sikre, at Microsoft ikke misbruger sin dominerende stilling på markedet for styresystemer til pc'er og fordrejer konkurrencen på markedet for webbrowsere. Det er et led i Kommissionens forbrugerpolitik at arbejde på at få markederne til at fungere bedre, give forbrugerne flere valgmuligheder og fremme innovation og kvalitet.

Men selv om man bruger en anden webbrowser, k an man naturligvis fortsat udskifte den til enhver tid.

Hvorfor vil I have folk til at vælge – hvad nu hvis man er godt tilfreds med Microsofts webbrowser?

Kommissionen er ikke ude på at få folk til at ændre deres webbrowser. Den har intet imod, at man beholder Microsofts webbrowser. Kommissionen vil blot sikre sig, at folk har en reel mulighed for at vælge mellem de mange webbrowsere, der findes. De, der ønsker det, vil da også kunne beholde Microsofts webbrowser, eventuelt suppleret med en anden browser efter eget valg.

Microsofts tilbud om at indføre dette browservalg indgår som led i et tilsagn, selskabet har afgivet over for Kommissionen om at sikre, at konkurrencen på browsermarkedet foregår på basis af kvalitetsparametre. I sidste ende påvirkes brugernes oplevelse af Internettet af, hvilken browser de har valgt, og når der findes flere valgmuligheder, tilskynder det de enkelte virksomheder til at innovere og tilbyde folk bedre browsere fremover. Folk kan således beholde den browser, de allerede har, eller bruge browservinduet til at få mere at vide om de andre muligheder og derefter træffe deres valg.

Hvad skal man gøre, når vinduet kommer frem?

Det er op til én selv. Man kan vælge en, to eller lige så mange browsere, man vil. Og det kan være nyttigt at læse de ekstra oplysninger om, hvad hver enkelt browser kan, før man træffer sit valg.

Hvad hvis man ikke ønsker at ændre noget/ønsker at beholde Microsofts webbrowser?

Så kan man simpelthen lukke vinduet. Selv om man downloader en anden browser, bliver Microsofts webbrowser ikke fjernet fra ens computer.

Mister man Microsofts webbrowser eller sine personlige indstillinger (f.eks. favoritter), hvis man vælger en anden webbrowser?

De fleste browsere giver mulighed for at overføre sine personlige indstillinger, når man downloader dem.

Browserv alget vil ikke fjerne Microsofts webbrowser. Windows 7-brugere vil dog kunne slå Microsofts webbrowser fra, hvis de ønsker det.

I Windows 7 vil Microsofts webbrowser ikke stå i Windows-proceslinjen, når browservalget bliver indført. Men brugerne vil let kunne tilføje en webbrowser (eller andet program) i proceslinjen, også Microsofts webbrowser.

Nogle af de webbrowsere, der vises i vinduet, er ikke så kendte – er det sikkert nok at bruge dem?

Alle de webbrowsere, der vises i vinduet – bl.a. Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari og Opera – er der, fordi de hører til de 12 mest udbredte browsere i Europa.

Er de andre webbrowsere i vinduet bedre end Microsofts webbrowser?

Det må folk selv finde ud af. Alle browserne er forskellige. Vinduet vil vise de webbrowsere, der er mest populære blandt de europæiske brugere.

Hvis man lukker vinduet, hvordan kan man så få det frem igen?

Der vil være et ikon på pc'ens skrivebord for dette browserv alg. Når man klikker på det, kommer vinduet frem igen. Når det kommer op, kan man kan også klikke "vælg senere", hvis man ønsker at vente med at træffe sin beslutning. Vinduet vil så automatisk komme frem, næste gang man logger på Windows.


Side Bar