Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Pripravnost za Brexit: Komisija jača aktivnosti informiranja poduzeća iz EU-a o carinskoj pripravnosti u slučaju Brexita bez dogovora

Bruxelles, 18. veljače 2019.

Europska komisija danas je pojačala aktivnosti informiranja poduzeća iz EU-a o carinama i neizravnom oporezivanju, npr. PDV-a, u slučaju Brexita bez dogovora s obzirom na rizik da Ujedinjena Kraljevina 30. ožujka ove godine napusti EU bez dogovora (scenarij „bez dogovora”).

Danas pokrenuta kampanja informiranja dio je stalnih Komisijinih priprema za slučaj da Ujedinjena Kraljevina Europsku uniju napusti bez dogovora, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća (članak 50.) iz prosinca 2018. u kojima se poziva na jačanje pripravnosti za sve scenarije. Svrha je kampanje pridonijeti informiranju poduzeća koja planiraju nastaviti poslovanje s UK-om nakon 30. ožujka o mjerama koje trebaju poduzeti kako bi osigurala prijelaz sa što manje poremećaja. Ako se žele izbjeći poremećaji poslovanja u EU-u, iznimno je važno pripremiti se na činjenicu da će Ujedinjena Kraljevina postati treća zemlja.

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici izjavio je: S obzirom na to da je rizik od istupanja Ujedinjene Kraljevine bez dogovora sve veći što se bliži 29. ožujka, Europska komisija i nacionalna carinska tijela ulažu velike napore kako bi bili spremni uvesti provjere i kontrolu protoka robe između EU-a i UK-a. Riječ je o ključnoj mjeri zaštite naših potrošača i našeg unutarnjeg tržišta. Puno toga ovisi o mogućnostima poduzeća koja posluju s UK-om da se upoznaju s najnovijim carinskim propisima koji će se primjenjivati od prvog dana izlaska UK-a bez dogovora. Ne smijemo gubiti vrijeme, a Komisija želi pomoći kampanjom informiranja.

Cilj je današnje kampanje podići razinu osviještenosti poslovne zajednice EU-a, posebno malih i srednjih poduzeća. Kako bi se pripremila za scenarij „bez dogovora” i nastavila poslovati s Ujedinjenom Kraljevinom, ta bi poduzeća trebala:

  • procijeniti imaju li potrebnu tehničku i kadrovsku sposobnost za provedbu carinskih postupaka i pravila, npr. o „povlaštenim pravilima o podrijetlu”.
  • planirati pridobivanje različitih carinskih odobrenja i registracija radi lakšeg poslovanja ako je UK dio njihova lanca opskrbe.
  • stupiti u kontakt s nacionalnim carinskim tijelima i informirati se o drugim pripremnim radnjama koje bi mogla poduzeti.

Danas je objavljen paket materijala s jednostavnim kontrolnim popisom u 5 točaka i pregledom nužnih koraka. Materijali za kampanju dostupni su na svim jezicima EU-a.

Iako se ukupni učinak scenarija „bez dogovora” ne može ublažiti, današnjom kampanjom nastoje se nadopuniti napori za informiranje poduzeća u EU-u na nacionalnoj razini i uspostaviti komunikacija s poduzećima u EU-27 koje taj scenarij pogađa.

Pripreme u državama članicama, uz potporu Komisije, napreduju kako bi se osigurala spremnost nacionalne carinske infrastrukture i logistike za djelovanje u slučaju Brexita bez dogovora.

Kontekst

Komisijin cilj i prioritet i dalje je ratifikacija Sporazuma o povlačenju, no ratifikacija je neizvjesna. S obzirom na rizik od scenarija „bez dogovora”, Komisija od prosinca 2017. provodi opsežne pripreme za izvanredne situacije. Neprestano poziva europske građane, poduzeća i države članice da se pripreme za sve moguće scenarije, procijene relevantne rizike i naprave planove za njihovo ublažavanje.

Kako je naglašeno u prvoj Komunikaciji Komisije o pripravnosti za Brexit od 19. srpnja 2018., odluka Ujedinjene Kraljevine o napuštanju Europske unije izazvat će znatne poremećaje bez obzira na scenarij izlaska.

Dionici kao i nacionalna tijela i tijela EU-a trebaju se pripremiti za dva moguća glavna scenarija:

  • Ako se sporazum o povlačenju ratificira prije 30. ožujka 2019., pravo EU-a prestat će se primjenjivati na Ujedinjenu Kraljevinu i u njoj 1. siječnja 2021., tj. nakon prijelaznog razdoblja od 21 mjeseca. Sporazum o povlačenju obuhvaća mogućnost jednog produljenja prijelaznog razdoblja od najviše jedne odnosno dvije godine.
  • Ako se sporazum o povlačenju ne ratificira prije 30. ožujka 2019., neće biti prijelaznog razdoblja i pravo EU-a prestat će se primjenjivati na Ujedinjenu Kraljevinu i u njoj od 30. ožujka 2019. To je takozvani scenarij „bez dogovora” ili „neuređeni izlazak”.

Nakon poziva Europskog vijeća (članak 50.) u studenome i prosincu 2018. na jačanje pripravnosti na svim razinama, Komisija je 19. prosinca 2018. donijela Akcijski plan za nepredviđene situacije i nekoliko zakonodavnih mjera, uključujući u području carine. To je u skladu s prethodnim komunikacijama koje su objavljene u studenome i srpnju 2018.

U slučaju scenarija „bez dogovora” roba koja dolazi iz UK-a odnosno roba koja se šalje u UK smatrat će se uvozom iz „treće zemlje” ili izvozom u nju. To znači da će se carinske formalnosti i kontrole primjenjivati pri njezinu uvozu i izvozu. Pri uvozu će se naplaćivati carine, PDV i trošarine, a izvoz u UK bit će oslobođen od plaćanja PDV-a.

Komisija je objavila niz obavijesti koje su dostupne na svim jezicima EU-a radi boljeg informiranja dionika i putnika o posljedicama koje bi scenarij „bez dogovora” mogao imati na njihovo poslovanje kada je riječ o carinskim postupcima, neizravnim porezima, kao što su PDV i trošarine, povlaštenim pravilima o podrijetlu i uvoznim/izvoznim dozvolama.

Od ključne je važnosti i djelovanje država članica. Nacionalna tijela imaju ključnu ulogu u praćenju i usmjeravanju priprema u pojedinačnim sektorima. Na temelju toga Komisija s državama članicama EU-27 održava tehničke rasprave o općim pitanjima pripravnosti, ali i o posebnim sektorskim, pravnim i administrativnim mjerama pripravnosti. U tijeku su i posjeti državama članicama EU-27 kako bi se osigurao pravovremeni tijek nacionalnih priprema za izvanredne situacije i prema potrebi razjasnio postupak pripravnosti.

Dodatne informacije

Internetska stranica Glavne uprave za oporezivanje i carinsku uniju (DG TAXUD) o pripravnosti poduzeća za Brexit 

Kontrolni popis za poduzeća koja žele nastaviti ili započeti poslovati s Ujedinjenom Kraljevinom nakon 30. ožujka 

Pregled ureda Komisije u državama članicama

Pitanja i odgovori o Komisijinu „Akcijskom planu za izvanredne situacije” od 19. prosinca 2018.

Internetska stranica Europske komisije o pripravnosti za Brexit na kojoj se nalaze i „Obavijesti o pripravnosti za Brexit”).

IP/19/901

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar