Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Ponarejena zdravila: nova pravila za izboljšanje varnosti pacientov

Bruselj, 8. februarja 2019

Ponarejanje zdravil že predolgo resno ogroža javno zdravje v EU. Z jutrišnjim dnem se bodo začela uporabljati nova pravila o zaščitnih elementih za zdravila na recept, ki se prodajajo v EU.

Od zdaj naprej bo morala industrija na škatlo zdravil na recept namestiti dvodimenzionalno črtno kodo in pripomoček za zaščito pred poseganjem v zdravilo. Lekarne (vključno s spletnimi lekarnami) in bolnišnice bodo morale preveriti avtentičnost zdravil, preden jih izdajo pacientom. To je zadnji korak pri izvajanju direktive o ponarejenih zdravilih, ki je bila sprejeta leta 2011 in je namenjena zagotavljanju varnosti in kakovosti zdravil, ki se prodajajo v EU.

„9. februarja 2019 bomo dosegli še en mejnik za varnost pacientov po vsej EU. Izvajanje direktive o ponarejenih zdravilih bo dokončano skoraj sedem let po njenem sprejetju zahvaljujoč uvedbi zagotavljanja sledljivosti zdravil na recept od proizvajalca do končnega uporabnika in zaščitnih elementov na teh zdravilih. Z drugimi besedami, vsaka lekarna ali bolnišnica v EU bo morala imeti sistem za lažje in učinkovitejše odkrivanje ponarejenih zdravil. Sicer bo po začetku izvajanja sistema potrebnega še nekaj več dela za zagotovitev pravilnega delovanja novega sistema po vsej EU, vendar sem prepričan, da s tem zagotavljamo še eno varnostno mrežo za državljane, ki jih bo zaščitila pred neodobrenimi, neučinkovitimi ali nevarnimi zdravili,“ je povedal komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis

Že od začetka svojega mandata spodbujam nacionalne ministre, naj spremljajo izvajanje tega novega sistema in pomagajo vsem deležnikom, da se pripravijo na nova pravila, ki preprečujejo, da ponarejena zdravila pristanejo v rokah pacientov. Nov sistem bomo v prihodnjih tednih in mesecih spremljali za zagotovitev, da pravilno deluje. Kljub vsemu pa nestrpno pričakujem jutrišnji začetek izvajanja tega sistema, ki je tik pred evropskimi volitvami še en primer dodane vrednosti sodelovanja na ravni EU,“ je dodal.

Zdravila, proizvedena pred soboto, 9. februarja 2019, lahko ostanejo na trgu do datuma izteka roka njihove uporabnosti. Toda novi sistem zagotavljanja sledljivosti zdravil od proizvajalca do končnega uporabnika bo zahteval, da pooblaščene osebe (ter zlasti farmacevti in bolnišnice) preverijo avtentičnost zdravil po vsej dobavni verigi. Ta sistem bo državam članicam zagotovil boljšo sledljivost posameznih zdravil, zlasti če katero od njih vzbuja zaskrbljenost.

 

Več informacij:

Glej vprašanja in odgovore o ponarejenih zdravilih

 

 

Spremljajte nas na Twitterju: @V_Andriukaitis @EU_Health

IP/19/872

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar