Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A Bizottság végleges védintézkedéseket ír elő egyes acéltermékek behozatalára

Brüsszel, 2019. február 1.

A Bizottság végleges védintézkedéseket ír elő egyes acéltermékek behozatalára.

A mai napon az Európai Bizottság rendeletet tett közzé az egyes acéltermékek behozatalára vonatkozó végleges védintézkedések bevezetéséről. Ezek az intézkedések holnap, február 2-án lépnek hatályba, és a 2018. július óta hatályban lévő ideiglenes intézkedések helyébe lépnek.

2018 márciusában a Bizottság vizsgálatot indított az Európai Uniónak az Egyesült Államok azon döntésére adott válaszaként, hogy vámokat vet ki az acéltermékekre. A vizsgálat kimutatta, hogy az acéltermékek EU-ba irányuló behozatala azóta rohamos ütemben nőtt. Ez súlyos fenyegetést jelent az uniós acélgyártók számára, amelyek a globális acélpiac tartós kapacitásfeleslege és egyes kereskedelmi partnerek példátlan mértékű tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt még mindig instabil helyzetben vannak. A 232. szakasz alapján kivetett acélvámok által az Egyesült Államok piacán okozott korlátozások a kereskedelmi forgalom EU-ba irányuló elterelődését eredményezik.

Ezek az intézkedések teljes mértékben összhangban vannak az EU WTO keretében tett kötelezettségvállalásaival, és kialakításuk nagy gonddal történt oly módon, hogy fennmaradjon a folyamatos importforgalom, amely garantálja az európai acélpiacon folyó hatékony versenyt, és kellő választékot biztosít az acél számos uniós felhasználója számára.

Az intézkedések 26 acéltermék-kategóriát érintenek, és azokból a vámkontingensekből állnak, amelyek túllépésekor 25%-os vámot kell kivetni. A vámkontingensek révén teljes mértékben fennmarad az EU-ba irányuló import hagyományos szintje. A vámkontingensek fokozatosan növekednek majd. Ez a rendszer hasonlít a jelenleg érvényben lévő ideiglenes intézkedésekhez, néhány olyan fontos módosítással, amelyek minimálisra csökkentik a kereskedelmi zavarokat és fenntartják a hagyományos kereskedelmi helyzetet a mennyiségek és a származás tekintetében. Például a fő beszállító országok korábbi importjaik alapján egyéni kvótában részesülnek majd.

Ezek az intézkedések várhatóan legfeljebb három évig maradnak hatályban, de a körülmények megváltozása esetén felülvizsgálhatók.

A Bizottság továbbá úgy határozott, hogy a végleges intézkedések hatálya alá tartozó ugyanezen termékekre vonatkozó előzetes felügyeleti mechanizmust mindaddig felfüggeszti, amíg a végleges intézkedések hatályban vannak.

Háttér-információk

A Bizottság ideiglenes védintézkedéseket írt elő az acéltermékek behozatalára 2018 júliusában.

A védintézkedések az Európai Bizottság által 2018-ben felvázolt három pillérre épülő válasz részét képezik. Az Egyesült Államok által a kereskedelem kibővítéséről szóló 1962. évi amerikai törvény (US Trade Expansion Act) 232. szakasza alapján 2018. március 23-ától alkalmazott behozatali vámok következtében az Egyesült Államokba irányuló acélkivitel vonzereje csökkent. Egyes jelek szerint ennek következtében az acélgyártók eltérítették az Egyesült Államokba irányuló kivitelük egy részét az EU felé.

További információk

Az acélra vonatkozó végleges védintézkedések bevezetéséről szóló rendelet

Ideiglenes intézkedések – 2018. július

 

IP/19/821

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar