Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

A jogellenes online gyűlöletbeszéddel szembeni fellépés – Az EU magatartási kódexe biztosítja a gyors reagálást

Brüsszel, 2019. február 4.

Az EU magatartási kódexének negyedik értékelése azt mutatja, hogy ez a bizottsági kezdeményezés sikeres.

Jelenleg az informatikai vállalatok a megjelölt tartalom 89%-át értékelik 24 órán belül, és a jogellenes gyűlöletbeszédnek tekintett tartalmak 72%-át eltávolítják, szemben azzal a 40%-kal, illetve 28%-kal, ami a kódex 2016-os indulásakor volt tapasztalható. Ugyanakkor a vállalatoknak fejlődniük kell a felhasználók felé adott visszajelzéseik terén.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke a következőket mondta: A mai értékelés azt mutatja, hogy a vállalatokkal és a civil társadalommal való együttműködés eredményeket hoz. A vállalatok jelenleg 24 órán belül értékelik a megjelölt tartalom 89%-át, és azonnal intézkednek az eltávolítás érdekében, ha szükséges. Ez több mint kétszerese a 2016-os szintnek. Ami még fontosabb, a kódex azért működik, mert tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát. Az internet arra szolgál, hogy az emberek megosszák egymással nézeteiket, és tájékozódjanak egyetlen kattintással. Nem szabadna engednünk, hogy bárki biztonságérzetét fenyegesse bármiféle online maradó jogellenes gyűlöletkeltő tartalom.”

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos a következőket mondta: „A jogellenes online gyűlöletbeszéd nem csupán bűncselekmény, hanem veszélyezteti a szabad véleménynyilvánítást és a demokratikus szerepvállalást is. 2016 májusában én kezdeményeztem az online gyűlöletbeszédre vonatkozó magatartási kódex megalkotását, mivel ezzel a jelenséggel sürgősen foglalkozni kellett. Ma, két és fél év elteltével kijelenthetjük, hogy megtaláltuk a helyes megközelítést, és egy Európa-szerte egységes előírást dolgoztunk ki e súlyos probléma kezelésére, miközben teljes mértékben védelmezzük a szólásszabadságot. ”

A magatartási kódex a 2016-os indulása óta folyamatos haladást eredményez, és a közelmúltbeli értékelés megerősíti, hogy az informatikai vállalatok gyors választ adnak a nekik bejelentett rasszista és idegengyűlölő gyűlöletbeszédre. Ugyanakkor fejlődniük kell a felhasználók felé a tartalmakról szóló visszajelzéseik terén, és nagyobb átláthatóságot kell biztosítaniuk a hivatalos felszólítások és eltávolítások terén.

A vállalkozások egyre gyorsabban távolítják el a jogellenes tartalmakat, ez azonban nem vezet túlzott mértékű törléshez: az eltávolítási arány azt jelzi, hogy a vállalatok által végzett felülvizsgálat továbbra is tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát. A kódexnek köszönhetően továbbá partnerségek jöttek létre a társadalmi szervezetek, a nemzeti hatóságok és az informatikai platformok között a tudatosságnövelő és oktatási tevékenységek terén.

Végül négy új vállalat döntött úgy, hogy 2018 folyamán csatlakozik a kódexhez: a Google+, az Instagram, a Snapchat és a Dailymotion. A mai napon pedig a francia Webedia (jeuxvideo.com) játékplatform is bejelentette részvételét. 

Háttér-információk

A rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcról szóló kerethatározat bűncselekménnyé nyilvánítja az erőszakra vagy gyűlöletre uszítást faji, bőrszín szerinti, vallási, származás szerinti vagy nemzeti, illetve etnikai hovatartozásuk alapján meghatározott személyek csoportjával vagy e csoport valamely tagjával szemben. A kerethatározat szerint a gyűlöletbeszéd akkor is bűncselekménynek számít, ha az interneten jelenik meg.

Az EU-nak és tagállamainak, a közösségi médiát üzemeltető vállatoknak és más platformoknak kollektív felelőssége van a véleménynyilvánítás szabadságának előmozdításában és megkönnyítésében az online világban. Ugyanakkor e szereplők feladata annak biztosítása is, hogy az interneten se burjánozhasson szabadon az erőszak és a gyűlöletbeszéd.

Válaszul a rasszista és az idegengyűlölő online gyűlöletbeszédre, az Európai Bizottság és négy nagy IT-vállalat (a Facebook, a Microsoft, a Twitter és a YouTube) 2016. májusban elfogadta az interneten folytatott jogellenes gyűlöletbeszéd elleni magatartási kódexet.

2016. december 7-én a Bizottság ismertette az első nyomonkövetési eljárás eredményeit a magatartási kódex végrehajtásának értékelése céljából. A 2017. június 1-én és 2018. január 19-én közzétett második és harmadik nyomonkövetési szakasz eredményei folyamatos előrehaladást mutattak.

2017. szeptember 28-án a Bizottság elfogadott egy közleményt, amelyben iránymutatást nyújt a platformoknak a jogellenes online tartalom elleni fellépésre szolgáló bejelentési és intézkedési eljárásokról. Ez az útmutató kiemeli a jogellenes online gyűlöletbeszéd elleni küzdelem fontosságát, valamint azt, hogy folytatni kell a magatartási kódex végrehajtására irányuló munkát.

Az illegális online tartalmak hatékony kezelését célzó intézkedésekről szóló bizottsági ajánlást 2018. március 1-jén tették közzé. Ez két részből áll: egy általános részből a jogellenes tartalom valamennyi típusára alkalmazandó intézkedésekről, valamint egy külön részből, ami azokat a konkrét intézkedéseket tartalmazza, amelyeket a platformoknak a terrorista tartalom kezelése érdekében kell megtenniük. A jogellenes tartalom valamennyi típusára alkalmazandó szabályok tekintetében az ajánlás egyértelműbb „bejelentési és intézkedési” eljárásokat, hatékonyabb eszközöket és proaktív technológiákat, az alapvető jogok biztosítása érdekében erősebb biztosítékokat, a kisvállalkozásokra vonatkozóan különös figyelmet és a hatóságokkal való szorosabb együttműködést tartalmaz.

További információk

Tájékoztató – A magatartási kódex negyedik nyomonkövetésének főbb adatai

Tájékoztató: Hogyan segítette a jogellenes online gyűlöletbeszéddel szembeni fellépést a magatartási kódex

Kérdések és válaszok a jogellenes online gyűlöletbeszéddel szembeni fellépésre vonatkozó magatartási kódex negyedik értékeléséről

 

IP/19/805

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar