Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Borba protiv nezakonitog govora mržnje na internetu – EU-ov Kodeks postupanja osigurava brzu reakciju

Bruxelles, 4. veljače 2019.

Četvrta je evaluacija EU-ova Kodeksa postupanja pokazala da ta inicijativa Komisije donosi dobre rezultate.

Informatička poduzeća sada u roku od 24 sata provjere 89 % označenog sadržaja, a uklone 72 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje. To je bitno više nego 2016., kad je Kodeks tek uveden i kad su ti postoci iznosili samo 40 % odnosno 28 %. Međutim, poduzeća se trebaju pobrinuti za bolje povratne informacije korisnicima.

Potpredsjednik Europske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Današnja je evaluacija pokazala da suradnja poduzeća i civilnog društva donosi rezultate. Poduzeća sada u roku od 24 sata provjere 89 % označenog sadržaja i odmah reagiraju kako bi ga, prema potrebi, uklonila. Te su se brojke u usporedbi s 2016. više nego udvostručile. Još je važnije da Kodeks djeluje jer poštuje slobodu izražavanja. Na internetu se jednim klikom razmjenjuju mišljenja i pronalaze informacije. Nitko se ne bi trebao osjećati nesigurno niti ugroženo zbog toga što nezakonit, gnusan sadržaj nije uklonjen.

Povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová izjavila je: Nezakonit govor mržnje na internetu nije samo kazneno djelo, nego i prijetnja slobodi govora i demokratskom angažmanu. Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu pokrenula sam u svibnju 2016. jer je po tom pitanju nešto hitno trebalo učiniti. Dvije i pol godine kasnije pronašli smo pravi pristup i uspostavili europski standard za rješavanje tog ozbiljnog problema, ne zadirući pritom ni u kojem smislu u slobodu govora.

Od pokretanja Kodeksa postupanja 2016. ostvaruje se kontinuiran napredak, a nedavnom je evaluacijom potvrđeno da informatička poduzeća brzo reagiraju na prijavljeni rasistički i ksenofobni govor mržnje. Međutim, moraju se pobrinuti za bolje povratne informacije korisnicima koji prijave sadržaj i transparentnije izvještavati o prijavama i uklanjanju sadržaja.

Poduzeća sve brže uklanjaju nezakonit sadržaj, no to ne dovodi do prekomjernog uklanjanja sadržaja: stopa uklanjanja ukazuje na to da pritom i dalje ne zadiru u slobodu izražavanja. Zahvaljujući kodeksu uspostavljena su i partnerstva među organizacijama civilnog društva, nacionalnim tijelima i IT platformama u informativne i edukativne svrhe.

Konačno, tijekom 2018. Kodeksu su se odlučila priključiti još četiri poduzeća: Google+, Instagram, Snapchat i Dailymotion. Svoje sudjelovanje danas je najavila i francuska platforma za igranje jeuxvideos.com. 

Kontekst

Prema Okvirnoj odluci o borbi protiv rasizma i ksenofobije kaznenim se djelom smatra javno poticanje na nasilje ili mržnju protiv skupine osoba ili člana takve skupine definirane na temelju rase, boje kože, vjeroispovijesti, podrijetla te nacionalne ili etničke pripadnosti. Govor mržnje definiran u toj okvirnoj odluci kazneno je djelo i kad se pojavljuje na internetu.

EU, njegove države članice, društvene mreže i druge platforme zajednički su odgovorne za promicanje i omogućivanje slobode izražavanja u virtualnom svijetu, ali se isto tako moraju pobrinuti da internet ne postane plodno tlo za nasilje i mržnju.

U reakciji na širenje rasističkog i ksenofobnog govora mržnje na internetu, Europska komisija i četiri velika informatička poduzeća (Facebook, Microsoft, Twitter i Youtube) predstavili su u svibnju 2016. „Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu”.

Europska Komisija je 7. prosinca 2016. predstavila rezultate prvog kruga praćenja u svrhu evaluacije provedbe Kodeksa postupanja. Rezultati drugog i trećeg kruga praćenja objavljeni 1. lipnja 2017. odnosno 19. siječnja 2018. pokazali su kontinuirani napredak.

Komisija je 28. rujna 2017. donijela Komunikaciju o postupcima za prijavu i uklanjanje nezakonitog sadržaja s interneta, sa smjernicama namijenjenima platformama. U tim se smjernicama ističe važnost borbe protiv nezakonitog govora mržnje na internetu i potreba za daljnjim radom na provedbi Kodeksa postupanja.

Preporuka Komisije o mjerama za suzbijanje nezakonitih internetskih sadržaja objavljena je 1. ožujka 2018. Sastoji se od dva dijela – općeg dijela o mjerama primjenjivima na sve vrste nezakonitog sadržaja te posebnog dijela u kojem se navodi što bi konkretno platforme trebale poduzeti za uklanjanje terorističkih sadržaja. Pravila iz Preporuke primjenjiva na sve vrste nezakonitog sadržaja uključuju jasnije postupke obavješćivanja i djelovanja, učinkovitije alate i proaktivne tehnologije, strože mjere za zaštitu temeljnih prava te posebnu pozornost posvećenu malim poduzećima i bliskijoj suradnji s tijelima.

Dodatne informacije

Informativni članak s ključnim podacima o četvrtom krugu praćenja Kodeksa postupanja

Informativni članak: Kako je Kodeks postupanja pomogao u borbi protiv nezakonitog govora mržnje na internetu

Pitanja i odgovori o četvrtoj evaluaciji Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitog govora mržnje na internetu

 

IP/19/805

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar