Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Piața produselor lactate: stocurile publice de lapte praf degresat au fost vândute în proporție de 99 %

Bruxelles, 24 ianuarie 2019

Cea mai recentă vânzare prin licitație a stocurilor publice de lapte praf degresat s-a încheiat cu succes, ceea ce înseamnă că stocurile totale cumpărate și gestionate de Comisie au fost vândute în proporție de 99 %.

Stocurile au fost reintroduse pe piață în mod prudent, asigurându-se menținerea echilibrului pieței și sprijinindu-se refacerea sectorului în urma crizei de pe piață din perioada 2015-2016.

În perioada 2015-2017, prin intervenții publice, Comisia Europeană a cumpărat, în total, 380 000 de tone de lapte praf degresat, pentru a stabiliza piața și a sprijini veniturile fermierilor. La sfârșitul anului 2016, Comisia a lansat un proces bazat pe licitații publice organizate o dată pe lună și apoi de două ori pe lună, în scopul vânzării precaute a produselor înapoi pe piață.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Cea mai recentă licitație este o dovadă incontestabilă a succesului abordării prudente a Comisiei în ceea ce privește gestionarea stocurilor de lapte praf degresat, care au fost reintroduse cu succes pe piață în proporție de 99 %. Dintotdeauna, obiectivul meu a fost de a folosi intervenția publică drept măsură de protejare a veniturilor fermierilor și, în acest scop, ne-am opus, în ultimii trei ani, îndemnurilor de a reduce stocurile prin diverse metode, chiar și prin simpla lor distrugere. Niciuna dintre aceste opțiuni nu ar fi dus la rezultatul pe care l-am obținut acum. Din contră, dând dovadă de răbdare, am garantat protejarea nu doar a veniturilor fermierilor din sectorul european al lactatelor, ci și a intereselor contribuabililor europeni. În cazul laptelui praf degresat, intervenția publică s-a dovedit un instrument eficace, în special grație faptului că a fost folosit în mod responsabil și eficace, iar licitația de azi și cele anterioare au demonstrat în mod clar angajamentul Comisiei Europene de a sprijini fermierii atunci când o impun circumstanțele. De asemenea, această reușită ilustrează faptul că politica agricolă comună conține un dispozitiv de siguranță care funcționează în cazul unor perturbări ale pieței precum cele din anii 2014-2016.”

După doi ani, depozitele s-au golit, iar prețul unui kilogram de lapte este acum de 36 de cenți, în creștere față de prețul de 26 de cenți din vara anului 2016.

Procesul de licitație este documentat online, în mod complet transparent, pe portalul Observatorului pieței laptelui. După ce astăzi au fost vândute 18 514 tone, au mai rămas 4 000 de tone de lapte praf degresat, adică 1 % din stocurile totale de la început, care fuseseră de 380 000 de tone. Dintre cele 14 state membre care au depozitat, pentru Comisie, laptele praf degresat, doar 4 mai au stocuri, și acestea foarte mici.

Următoarea licitație va avea loc la 7 februarie.

Informații suplimentare

Fișa informativă „Gestionarea pieței UE a produselor lactate în perioada 2014-2019”

Observatorul pieței laptelui

Prezentare generală a stocurilor și a licitațiilor

IP/19/623

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar