Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Digitális egységes piac: az uniós tárgyaló felek áttörést érnek el a szerzői jogi szabályok korszerűsítése terén

Strasbourg, 2019. február 13.

A mai napon az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és a Bizottság politikai megállapodásra jutott annak érdekében, hogy az európai szerzői jogi szabályok a digitális kornak megfelelővé válhassanak. A megállapodás kézzelfogható előnyöket biztosít valamennyi kreatív ágazat, a sajtó, a kutatók, az oktatók, a kulturális örökséggel foglalkozó intézmények, valamint az uniós polgárok számára.

Ez a politikai megállapodás a mai világhoz igazítja a szerzői jogra vonatkozó szabályokat. A mindennapi életben egyre nagyobb szerepet játszanak a digitális szolgáltatások: a zenei streaming szolgáltatások, a videotéka-szolgáltatási platformok, a hírgyűjtő portálok és a felhasználók által feltöltött tartalmakat biztosító platformok az alkotómunka eredményeihez és a sajtótermékekhez való hozzáférés fő kapuit képezik. Az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának a következő hetekben meg kell erősítenie a megállapodást.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következőket mondta: „Az EU egészére vonatkozó korszerű szerzői jogi szabályok jelentős előrelépést jelentenek, ami már régóta esedékes. Nehéz tárgyalásokon jutottunk túl, de az a fontos, hogy végül tisztességes és kiegyensúlyozott eredményt értünk el, amely alkalmas a digitális Európa megvalósítására: az internetfelhasználók jelenlegi szabadsága és jogai kibővülnek, az alkotók jobb díjazásban részesülnek munkájukért, az internetes gazdaság pedig egyértelműbb szabályok mellett működhet és virágozhat tovább.”

Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így fogalmazott: „A szerzői jogról szóló régóta várt irányelv elfogadása a digitális egységes piac egyik sarokköve. Azáltal, hogy egyértelműbb jogi keretet biztosít a digitális világ számára, megerősíti a kulturális és kreatív ágazatokat, és hozzáadott értéket teremt az európai polgárok számára.”

Az európai szerzők, előadóművészek és újságok hatékonyabb védelme

Az új irányelv megerősíti az európai szerzők és előadók pozícióját a digitális környezetben, és elősegíti a minőségi újságírást az EU-ban. Hatása a következőképpen foglalható össze:

- Kézzelfogható előnyöket biztosít valamennyi kreatív ágazat, különösen az audiovizuális és zenei ágazatok alkotói és szereplői számára azáltal, hogy megerősíti a platformokkal kapcsolatos pozíciójukat annak érdekében, hogy fokozottabb ellenőrzést gyakorolhassanak a felhasználók által e platformokra feltöltött tartalmaik felhasználása terén, és hogy díjazásban részesüljenek.

- A szerzők és az előadóművészek megfelelő és arányos javadalmazását először az európai szerzői jog határozza meg elvként.

- A szerzők és az előadóművészek átlátható információkhoz jutnak azzal kapcsolatban, hogy műveiket és előadásaikat hogyan használják fel partnereik (a kiadók és a producerek). Ez megkönnyíti számukra a jövőbeli szerződések megtárgyalását, valamint azt, hogy a generált bevételekből igazságosabban részesüljenek. 

- Ha a kiadók vagy a producerek nem használják ki azokat a jogokat, amelyeket a szerzők és az előadóművészek rájuk ruháztak át, a szerzők és az előadóművészek visszavonhatják az átruházott jogokat.

- Az európai sajtótermék-kiadókat új jog illeti meg, amelynek célja, hogy megkönnyítse számukra a tartalmaik online platformokon történő újrafelhasználásáról való tárgyalást. Ezen új jog lehetővé teszi az újságírók számára, hogy a sajtókiadványok online felhasználásából származó bevételeik nagyobb részét megkapják. E jog nem érinti a polgárokat és az egyéni felhasználókat, akik – a jelenlegi helyzethez hasonlóan – továbbra is el fogják érni és meg tudják osztani a hírek hiperhivatkozásait és magukat a híreket.

Új szabályok a polgárok és az internethasználók érdekeinek megerősítésére

A felhasználók élvezhetik majd az új engedélyezési szabályok előnyeit, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy legálisan töltsék fel a szerzői joggal védett tartalmakat, például a YouTube-ra vagy az Instagramra. Előnyösek lesznek számukra a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos biztosítékok abban az esetben, ha videóikban (pl. mémekben vagy paródiákban) jogtulajdonosok tartalmait töltik fel. A felhasználók érdekei olyan hatékony mechanizmusok révén őrizhetők meg, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a tartalmaknak a platformok általi indokolatlan eltávolítását gyorsan megakadályozzák.

Az új irányelv szélesebb körű hozzáférést biztosít a tudáshoz azáltal, hogy egyszerűsíti a szerzői jogra vonatkozó szabályokat a kutatási és egyéb (oktatási, kulturális örökség megőrzése) célú szöveg- és adatbányászat területén.

  • A kutatási szervezetek, egyetemek és más felhasználók egyre több, az interneten kutatási és egyéb célokra hozzáférhető kiadványhoz és adathoz juthatnak hozzá a nagy adathalmazokon végzett szöveg- és adatbányászatot lehetővé tevő szerzői jogi kivételnek köszönhetően. Ez javítani fogja az adatelemzés és a mesterséges intelligencia európai fejlődését is.
  • A diákok és a tanárok az oktatási szemléltetés céljából online kurzusokon, többek között határokon átnyúlóan is használhatják a szerzői jogi védelem alatt álló anyagokat.
  • Az európai múzeumok, archívumok és más kulturális örökséget ápoló intézmények gyűjteményeiben található kulturális örökség megőrzése nem esik szerzői jogi korlátozás alá.

A felhasználók hozzáférhetnek az Európában ma már kereskedelmi forgalomban nem kapható művekhez, filmekhez vagy zenei felvételekhez, valamint a lekérhető videotartalmat kínáló platformokon keresztül az európai audiovizuális alkotások szélesebb választékához.

Teljes körű jogbiztonsággal teljesen ingyen oszthatják meg a közkincshez tartozó festményekről, szobrokról és egyéb művekről készült másolatokat.

További lépések

Az elfogadott szöveget most hivatalosan meg kell erősítenie az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. Miután megerősítették és közzétették az EU Hivatalos Lapjában, a tagállamoknak 24 hónap áll a rendelkezésére arra, hogy az új szabályokat átültessék nemzeti jogszabályaikba.

Háttér-információk

A Bizottság 2016-os felmérései szerint az internethasználók 57%-a a közösségi hálózatokon, információs közösségeken vagy keresőmotorokon keresztül fér hozzá a sajtótermékekhez. E felhasználók 47%-a csupán az említett oldalak által összeállított kivonatokat olvasta el, anélkül, hogy az azokban szereplő linkre kattintott volna. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a zenével és a filmiparral kapcsolatban is: Az uniós internetfelhasználók 49%-a interneten keresztül jut hozzá a zenei vagy audiovizuális tartalmakhoz, a 15–24 évesek 40%-a pedig legalább hetente egyszer online néz televíziót. Ez a tendencia azóta ugrásszerűen megnőtt.

Az Európai Bizottság 2016 szeptemberében javaslatot tett arra, hogy az európai kultúra virágzása és terjesztése érdekében a digitális egységes piaci stratégia részeként korszerűsítsék az európai uniós szerzői jogi szabályokat.
Az uniós szerzői jogi reform kiemelt fontosságú dokumentum az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság számára, amelyek kötelezettséget vállaltak arra, hogy e jogalkotási ciklus végéig elfogadják azt. E reform korszerűsíti a 2001-re visszanyúló uniós szerzői jogi szabályokat. Ilyen hosszú idő a digitális korban örökkévalóságnak számít. Akkor még nem volt közösségi média, nem léteztek sem lekérhető videotartalmak, sem pedig művészeti gyűjtemények digitalizálásával foglalkozó múzeumok, illetve tanárok sem kínáltak online előadásokat.

A mai napon kötött megállapodás egy szélesebb körű kezdeményezés részét képezi, amelynek célja az uniós szerzői jogi szabályok hozzáigazítása a digitális korhoz. 2018 decemberében az uniós társjogalkotók új szabályokat fogadtak el, amelyek alapján az európai műsorszolgáltatók könnyebben kínálhatnak majd egyes programokat online televíziós vagy utólagos megtekintési szolgáltatásaik keretében. 2018. április 1-je óta az uniós polgárok az Unión belüli utazásaik vagy más tagállamban való ideiglenes tartózkodásuk során igénybe tudják venni a lakóhelyük szerinti tagállamban megvásárolt vagy előfizetett, filmekhez, sportközvetítésekhez, zenéhez, e-könyvekhez és játékokhoz való hozzáférést biztosítóonline tartalomszolgáltatásokat.

További információk

IP/19/528

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar