Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Jedinstveno digitalno tržište: pregovarači EU-a postigli napredak u modernizaciji propisa o autorskim pravima

Strasbourg, 13. veljače 2019.

Europski parlament, Vijeće EU-a i Komisija danas su postigli politički dogovor o prilagodbi propisa o autorskim pravima digitalnom dobu u Europi, što donosi opipljive koristi svim kreativnim sektorima, tisku, istraživačima, edukatorima, ustanovama za očuvanje kulturne baštine i građanima.

Njime će se propisi o autorskim pravima prilagoditi današnjem svijetu, u kojem su usluge izravnog prijenosa glazbenog sadržaja, platforme za usluge videozapisa na zahtjev, servisi za prikupljanje vijesti i platforme na koje korisnici učitavaju sadržaje postale glavne točke za pristup kreativnom sadržaju i novinskim člancima. Europski parlament i Vijeće EU-a u nadolazećim tjednima trebaju potvrditi taj dogovor.

Potpredsjednik Komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: Konačno imamo moderna pravila o autorskim pravima za cijeli EU i to je veliko postignuće koje je odavno trebalo biti ostvareno. Pregovori su bili teški, no u konačnici je bitno da imamo pravedan i uravnotežen rezultat koji je prikladan za digitalnu Europu: slobode i prava korisnika interneta danas će se poboljšati, naši će autori biti bolje plaćeni za svoj rad, a internetsko gospodarstvo imat će jasnija pravila za rad i uspješan razvoj.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Dugo iščekivano donošenje Direktive o autorskim pravima ključan je temelj našeg jedinstvenog digitalnog tržišta. Jasnijim pravnim okvirom prilagođenim digitalnom svijetu ojačat će se kulturni i kreativni sektori te europskim građanima pružiti dodana vrijednost.

Bolja zaštita europskih autora i izvođača te novinarstva

Novom se Direktivom jača položaj europskih autora i izvođača u digitalnom okruženju i potiče se visokokvalitetno novinarstvo u EU-u. Konkretno, iz nje proizlazi sljedeće:

– ona omogućuje koristi za sve kreativne sektore, posebno za autore i aktere u audiovizualnom i glazbenom sektoru, jačanjem njihova položaj u odnosu na platforme kako bi imali veću kontrolu nad upotrebom svojeg sadržaja koji na te platforme učitavaju korisnici i kako bi za to dobili naknadu

– u europskom pravu o autorskim pravima po prvi će se put utvrditi načelo primjerene i razmjerne naknade za autore i izvođače

– autori i izvođači imat će pristup transparentnim informacijama o načinu na koji se njihovi partneri (izdavači i producenti) koriste njihovim djelima i izvedbama, čime će im se olakšati pregovaranje o budućim ugovorima i dobivanje pravednijeg udjela u ostvarenim prihodima 

– ako izdavači ili producenti ne iskoriste prava koja su im prenijeli autori i izvođači, autori i izvođači moći će opozvati ta prava

– europske novinske kuće dobit će novo pravo na temelju kojeg bi se trebao olakšati način na koji pregovaraju o tome kako se njihov sadržaj ponovno upotrebljava na internetskim platformama, čime će se novinarima pružiti pravo na veći udio u prihodima ostvarenima putem internetske upotrebe novinskih publikacija; to pravo neće utjecati na građane i pojedinačne korisnike, koji će i dalje moći upotrebljavati i razmjenjivati poveznice na vijesti

Nova pravila za jačanje interesa građana i korisnika interneta

Korisnicima će pogodovati nova pravila o licenciranju koja će im omogućiti da zakonito učitavaju sadržaj zaštićen autorskim pravima na platforme kao što su YouTube ili Instagram. Koristit će im i zaštitne mjere povezane sa slobodom izražavanja kada učitavaju videozapise u kojima se nalazi sadržaj nositelja prava, npr. u memovima ili parodijama. Interesi korisnika čuvaju se s pomoću djelotvornih mehanizama za brzo osporavanje svakog neopravdanog uklanjanja njihova sadržaja s platformi.

Novom Direktivom pruža se bolji pristup znanju jer će se njome pojednostavniti pravila o autorskim pravima u području rudarenja teksta i podataka radi istraživanja, obrazovanja i očuvanja kulturne baštine:

  • istraživačke organizacije, sveučilišta i drugi korisnici moći će na najbolji mogući način iskoristiti sve veći broj publikacija i podataka dostupnih na internetu u istraživačke ili druge svrhe zahvaljujući iznimci od zaštite autorskim pravom na temelju koje je dopušteno rudarenje teksta i podataka u velikim skupovima podataka. Time će se također poboljšati razvoj analize podataka i umjetne inteligencije u Europi.
  • učenici i nastavnici moći će za potrebe davanja primjera u nastavi upotrebljavati materijale zaštićene autorskim pravom na internetskim tečajevima, uključujući prekogranične tečajeve
  • očuvanje kulturne baštine u zbirkama europskih muzeja, arhiva i ostalih ustanova za očuvanje kulturne baštine neće imati ograničenja na temelju autorskih prava.

Korisnici će imati pristup i djelima, filmovima ili glazbenim snimkama koji danas više nisu komercijalno dostupni u Europi te širem rasponu europskih audiovizualnih djela na platformama za videozapise na zahtjev.

Uz punu pravnu sigurnost smjet će razmjenjivati kopije slika, skulptura i drugih umjetničkih djela u javnoj domeni.

Sljedeći koraci

Europski parlament i Vijeće sada službeno moraju potvrditi dogovoreni tekst.Nakon potvrđivanja i objave u Službenom listu EU-a, države članice će u roku od 24 mjeseca prenijeti nova pravila u svoja nacionalna zakonodavstva.

Kontekst

Istraživanja Komisije pokazala su 2016. da 57 % korisnika interneta pristupa novinskim člancima putem društvenih mreža, servisa za prikupljanje informacija ili tražilica, od čega njih 47 % pročita sažetke koje su pripremila ta web-mjesta, a da na njih ni ne klikne. Jednak je trend zabilježen i u glazbenoj i filmskoj industriji: 49 % korisnika interneta u EU-u pristupa glazbi ili audiovizualnom sadržaju na internetu, a 40 % osoba u dobi od 15 do 24 godine gleda televiziju na internetu najmanje jedanput tjedno. Taj je trend od tada naglo porastao.

Europska komisija predložila je u rujnu 2016. da se u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta moderniziraju propisi EU-a o autorskim pravima radi napretka i širenja europske kulture.
Reforma autorskih prava u EU-u prioritet je Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije, koji su se obvezali da će je uvesti do kraja ovog mandata. Njome se moderniziraju propisi EU-a o autorskim pravima, koji su doneseni još 2001., što je u digitalnom dobu cijela vječnost. Tada još nije bilo društvenih medija ni videozapisa na zahtjev, muzeji nisu digitalizirali svoje kolekcije umjetnina niti su nastavnici predavali putem interneta.

Današnji dogovor dio je šire inicijative za prilagodbu propisa EU-a o autorskim pravima digitalnom dobu. Suzakonodavci EU-a dogovorili su u prosincu 2018. nove propise kako bi se europskim televizijskim kućama olakšalo objavljivanje na internetu određenih programa uživo ili usluga propuštenog sadržaja. Isto tako, od 1. travnja 2018. Europljani koji u svojoj državi kupe ili se pretplate na filmove, prijenose sportskih događaja, glazbu, e-knjige i igre tim sadržajima mogu pristupiti tijekom putovanja ili privremenog boravka u drugim zemljama EU-a.

Dodatne informacije

IP/19/528

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar