Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Komisija pozdravlja stališče Evropskega parlamenta o programu InvestEU

Bruselj, 16. januarja 2019

Evropska komisija pozdravlja rezultat današnjega glasovanja Evropskega parlamenta, s katerim je ta oblikoval svoje stališče v zvezi s predlaganim programom InvestEU za spodbujanje zasebnih in javnih naložb v Evropi v naslednjem dolgoročnem proračunu EU.

Glasovanje je pomemben korak k oblikovanju tega programa, ki bo pod eno streho združil finančne instrumente EU za naložbe v Evropski uniji in bi moral spodbuditi naložbe v vrednosti najmanj 650 milijard evrov. Komisija zdaj poziva države članice, naj hitro oblikujejo svoje stališče, da se bodo lahko začele razprave med tremi institucijami.

Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je dejal: „Evropa potrebuje več naložb za spodbujanje delovnih mest, inovacij ter znanj in spretnosti. Program InvestEU pomeni še korak naprej od inovativnega naložbenega načrta, in sicer ga razširja na celo vrsto programov financiranja EU ter tako olajšuje dostop do financiranja in omogoča, da se več pozornosti nameni podnebnim ukrepom, socialni vključenosti in koheziji. Po glasovanju v Parlamentu je pomembno ohraniti zagon. Države članice bi morale Parlamentu hitro slediti.“

Predlog Komisije za program InvestEU temelji na uspehu naložbenega načrta za Evropo – Junckerjevega načrta – ki je od svojega začetka že privabil več kot 371 milijard evrov naložb. Z zagotovitvijo proračunskega jamstva EU v višini 38 milijard evrov za podporo naložbam bo sklad InvestEU privabil javne in zasebne vire za spodbujanje naložb po vsej EU v proračunskem obdobju 2021–2027.

Delovanje sklada InvestEU temelji na politikah, podpiral pa bo štiri glavna področja: trajnostno infrastrukturo; raziskave, inovacije in digitalizacijo; mala in srednja podjetja ter socialne naložbe in spretnosti. .

Ustvarjanje delovnih mest, spodbujanje naložb in doseganje trajnostne gospodarske rasti je glavna prednostna naloga predsednika Jeana-Clauda Junckerja od začetka mandata Komisije novembra 2014. Program InvestEU bo pod eno streho in enim imenom združil vse finančne instrumente EU, ki so trenutno na voljo za podporo naložbam. To bo omogočilo enostavnejši dostop do financiranja EU za naložbene projekte, hkrati pa bo to učinkovitejše.

Poleg sklada InvestEU bosta v program vključena tudi svetovalno vozlišče InvestEU in portal InvestEU, da bi se še naprej zagotavljala prilagojena podpora nosilcem projektov ter omogočal zlahka dostopen nabor zrelih projektov za potencialne vlagatelje.

Več informacij

Sporočilo za medije: Program InvestEU za spodbuditev ustvarjanja delovnih mest, rasti in inovacij v Evropi

Obvestilo: Program InvestEU – vprašanja in odgovori

Sveženj politik v zvezi s programom InvestEU

Informativni pregled: Kaj je InvestEU?

Informativni pregled: InvestEU – kaj bo program financiral?

Predlog uredbe o vzpostavitvi programa InvestEU

Proračun EU za prihodnost

Spremljajte podpredsednika Katainena na Twitterju: @jyrkikatainen

Spremljajte InvestEU na Twitterju: #InvestEU

IP/19/444

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar